După ce luni ministrul Justiției Tudorel Toader și-a prezentatbilanțul la doi ani de mandat, vorbind preț de 85 de pagini în care nu a pomenit nimic despre modificările din sistem care au scos oamenii în stradă și care au dus la un protest fără precedent al magistraților, astăzi Opoziția îi va face bilanțul în Camera Deputaților unde va fi dezbătută moțiunea simplă împotriva ministrului, intitulată ”Luați mâinile de pe Justiție. PNl și USR îi reproșează, printre altele, campania pe care a lansat-o împotriva fostei șefe DNA care are șanse să devină procuror-șef european.

HotNews.roFoto: Hotnews

Dezbaterea moțiunii simple depuse de PNL și USR va începe la ora 16.00, iar votul este programat să aibă loc joi. Este a doua moțiune cu care se confruntă Tudorel Toader în mai puțin de șase luni, ultima fiind dezbătută în octombrie anul trecut, când ministrul a obținut nota 4 la evaluarea făcută atunci de PNL și USR. Moțiunea ”Ministrul Justiției, un ministru de nota 4” a fost însă respinsă cu 99 de voturi ”pentru”, 171 ”împotrivă” și 5 abțineri.

Liderul coaliției de la putere, Liviu Dragnea, a fost relativ evaziv în ceea ce privește sprijinul pe care PSD îl acordă ministrului Justiției (de altfel, criticat de unii social-democrați pentru OUG 7 care a generat protestul judecătorilor și procurorilor). Întrebat dacă Toader mai are sprijinul grupului PSD la votul moțiunii, Dragnea a spus ”Vedem miercuri”, dar a completat că partidul său nu susține demersul opoziției.

”Nu știu. Chiar nu știu să vă răspund. Am auzit și eu. Sincer chiar nu știu să vă răspund la această întrebare pentru că nu știu”, a răspuns Dragnea, întrebat de jurnaliști dacă ministrul o să aibă emoții, el adăugând că majoritatea se verifică la vot.

Ce îi reproșează PNL și USR

Liberalii spun că Tudorel Toader trebuie să plece de la minister pentru că activitatea sa poate fi sintetizată prin faptul că a fost ”un luptător împotriva intereselor României”, după cum declara săptămâna trecută liderul deputaților PNL, Raluca Turcan.

Înființarea secției speciale de investigare a magistraților este criticată de inițiatorii demersului parlamentar, care spun că Tudorel Toader a creat o adevărată ”măciucă în mâinile lui Dragnea&co” și îi cer să sprijine propunerea legislativă a PNL și USR de desființarea a acestei secții. În context, autorii spun că această secție a fost folosită special ca armă de atac împotriva Laurei Codruța Kovesi, care, coincidență, a fost pusă sub urmărire penală de către această structură în plină procedură de selecție a candidaților pentru alegerea procurorului șef al Parchetului European. Prin acest demers, orice idee de independență a secției a fost compromisă, mai spun autorii moțiunii.

”Noi, semnatarii acestei moţiuni simple, în aşteptarea gestului de responsabilitate şi onoare, vă cerem ceea ce v-am cerut şi prin alte moţiuni simple, aşteptând manifestarea dumneavoastră de voinţă potrivită atât cu interesele sociale generale, cât şi cu interesele persoanei dumneavoastră, de aceea vă solicităm următoarele: l) Devoalaţi agenda ascunsă a acestei OUG privind modificarea şi completarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, a Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară şi a Legii nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii. II) Iniţiaţi procesul de adoptare a unei OUG modificatoare care să înlăture din acest ultim act normativ al guvernului referitor la Justiţie toate textele neconstituţionale, precum şi cele care fac în parte nefuncţionale Parchetul General, DIICOT şi DNA. III) Sprijiniţi iniţiativa noastră legislativă de desfiinţare a Secţiei de investigare a infracţiunilor din justiţie, demers legislativ în acord cu nevoile prezente ale Justiţiei româneşti şi obligaţiile noastre internaţionale, sprijinit de marea majoritate magistraţilor şi a celorlalţi specialişti în drept”, arată semnatarii moţiunii.

Opoziția acuză neconstituționalitatea actului normativ.

”Vă întrebăm dacă vă mai aduceţi aminte de anii petrecuţi la Curtea Constituţională a României? Dar de deciziile Curţii privitoare la constituţionalitatea unor astfel de ordonanţe de urgenţă? Un ministru al justiţiei care susţine o ordonanţă de urgenţă care afectează modul de funcţionare, regimul unei instituţii fundamentale a statului, o instituţie de rang constituţional aşa cum este Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Ministerul public, se descalifică cu siguranţă!”, susţin PNL şi USR.

Deputații opoziției îl mai acuză că singurul său obiectiv a fost acela de a fi avocatul lui Dragnea.

”Întreaga dumneavoastră activitate, atitudinile publice asumate de către dumneavoastră, au fost în mod sistematic favorabile agendei retrograde a majorităţii PSD-ALDE. Pe de o parte, aţi fost foarte activ în a le sluji lui Dragnea &co folosind toate mijloacele aflate la dispoziţia ministrului justiţiei, pe de altă parte, aţi evitat orice critică, orice luare de poziţie, la care eraţi nu doar îndreptăţit ci şi obligat, faţă de iniţiativele parlamentare ale PSD-ALDE, chiar şi atunci când în mod vădit acestea erau în contradicţie cu scopurile legale pe care ministerul de Justiţie trebuie să le urmărească”, se mai arată în moțiune.

Opoziția mai spune că Tudorel Toader este principalul responsabil pentru eşecul aplicării Legii recursului compensatoriu, respectiv pentru eliberarea din închisori a unor condamnaţi (peste 12.000) care au recidivat aproape imediat (peste 600). ”De asemenea, sunteţi responsabil că nu aţi anticipat corect efectele soluţiilor propuse. Eşec care se traduce, în mod nefericit, în omoruri, violuri, tâlhării, furturi cărora le-au căzut victime români!”.

În același timp, i se reproșează ministrului Justiţiei ratarea obiectivului politic major al României, intern şi internaţional, în ceea ce priveşte domeniul Justiţiei: ridicarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare de către Comisia Europeană.

Chiar dacă PNL și USR ar reuși să obțină o victorie la votul asupra moțiunii, un astfel de demers nu atrage automat demisia ministrului.