COSAC, primul eveniment organizat de Parlament în cadrul președinției române a UE, începe duminică

de G.S.     HotNews.ro
Duminică, 20 ianuarie 2019, 8:10 Actualitate | Politic


Palatul Parlamentului
Foto: parl2019ro.eu.
Reuniunea preşedinţilor Conferinţei Organelor Specializate în Afaceri Comunitare şi Europene (COSAC) este primul eveniment pe care Parlamentul României, respectiv Senatul, îl organizează în cadrul dimensiunii parlamentare a primei Preşedinţii rotative a Consiliului UE deţinute de România, informează parl2019ro.eu.

La această reuniune participă preşedinţi ai Comisiilor pentru afaceri europene din ţările membre cât şi cele candidate la aderarea în UE, precum şi reprezentanţi ai Parlamentului European şi ai Comisiei Europene.

”Această conferinţă este importantă deoarece prezintă şi clarifică priorităţile Preşedinţiei României, dezbate Raportul bi-anual COSAC, pregăteşte sesiunea plenară a COSAC precum şi un panel în care se va dezbate Convergenţa şi coeziunea europeană”, potrivit sursei citate.

Reuniunea COSAC este precedată de o reuniune a Troicii prezidenţiale compuse din delegaţiile parlamentelor naţionale ale preşedinţiei (România), preşedinţia precedentă (Austria), următoarea preşedinţie (Finlanda) şi Parlamentul European. Scopul reuniunii troicii este de a discuta şi a conveni asupra agendei, a participanţilor, a subiectelor şi a altor aspecte importante ale reuniunii.

COSAC a fost înfiinţată la Paris, la 16-17 noiembrie 1989 de către preşedintele Adunării Naţionale Franceze şi reuneşte o dată la şase luni, începând din 1989, organele parlamentelor naţionale specializate în afaceri europene şi reprezentanţi ai Parlamentului European şi Comisiei Europene. Fiecare conferinţă este convocată de către parlamentul ţării care deţine preşedinţia Uniunii şi este pregătită în comun cu Parlamentul European şi parlamentele din cadrul troicii. Aceste dezbateri au ca interes subiecte majore legate de politica europeană. COSAC joacă un rol important în participarea activă a parlamentelor naţionale la dezbaterea privind afacerile UE.

COSAC nu este un organ decizional, ci unul cu rol consultativ şi de coordonare parlamentară care îşi adoptă poziţiile prin consens. În conformitate cu Protocolul privind rolul parlamentelor naţionale, COSAC poate prezenta orice contribuţie pe care o consideră adecvată în atenţia instituţiilor Uniunii Europene. Totuşi, contribuţiile aduse de COSAC nu obligă în niciun fel parlamentele naţionale şi nici nu le afectează poziţia.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

978 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by