PNL și USR au sesizat, marți, Curtea Constituțională în legătură cu necostituționalitatea legii privind aprobarea Ordonanței de urgență privind operaţionalizarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie. Opoziția a cerut instituției să sesizeze și Curtea de Justiție a Uniunii Europene.

HotNews.roFoto: Hotnews

În sesizarea depusă la CCR, opoziția invocă motive cu privire la modul în care a fost adoptată acestă Ordonanță, precum și privind modalitatea exactă în care au fost formulate textele normative din curprinsul OUG, a declarat deputatul PNL Ioan Cupșa, citat de Mediafax.

El a precizat că, alături de demersul de sesizare la CCR pe OUG 90, au cerut judecătorilor constituționali să sesizeze Curtea de Justiție a UE cu privire la obligativitatea respectării rapoartelor MCV.

La rândul său, deputatul USR Stelian Ion a adăugat că cele două partide de opoziție s-au opus în procedura legislativă înființării Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie.

Secția pentru investigarea infracțiunilor din justiție din cadrul Parchetului Înaltei Curți de Casație și Justiție a devenit operațională în 23 octombrie și are competența exclusivă de a efectua urmărirea penală pentru infracțiunile săvârșite de judecători și procurori, inclusiv judecătorii și procurorii militari și cei care au calitatea de membri ai Consiliului Superior al Magistraturii. Cauzele de competența acesteia, aflate în lucru la Direcția Națională Anticorupție și la alte unități de parchet, precum și dosarele soluționate până la această dată se preiau de către Secția pentru investigarea infracțiunilor din justiție. Adina Florea, propusă de ministrul Justiției pentru șefia DNA și respinsă de președintele Klaus Iohannis, este procuror-adjunct al secției.

Secția de investigare a magistraţilor a fost înființată prin modificarea legii privind organizarea judiciară, fiind una dintre cele mai contestate măsuri.