​Președintele Klaus Iohannis va merge miercuri în plenul reunit al celor două Camere ale Parlamentului, la ședința dedicată Marii Uniri. Este pentru prima oară când șeful statului se va întâlni cu președinții Camerei Deputaților și Senatului, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu, după declarațiile dure pe care Iohannis le-a lansat la adresa liderului PSD, vorbind despre ”infractori care s-au cocoțat în fruntea statului”.

Iohannis si DragneaFoto: Presidency.ro

Ședința solemnă dedicată Centenarului este programată să înceapă la ora 14.00.

Tensiunile politice s-au reflectat adesea în relația instituțională, de la conflicte juridice de natură constituțională, la amenințări cu suspendarea și boicotări de evenimente.

Cei trei nu s-au mai întâlnit nici în Parlament, nici la ceremoniile de la Palatul Cotroceni (cu excepția consultărilor), șefii PSD și ALDE boicotând depunerile de jurământ ale miniștrilor coaliției sau alte evenimente, în replică la criticile președintelui. Șeful statului a refuzat să participe în martie la ședința Parlamentului dedicată unirii Basarabiei cu România.

De altfel, Iohannis a refuzat în anii trecuți să-i invite pe aceștia la recepția de 1 Decembrie de la Palatul Cotroceni, pe motiv că ”penalii” nu au ce caută la astfel de reuniuni. O excepție a făcut anul trecut, când a revenit asupra deciziei.

Deși are dreptul de a adresa mesaje Parlamentului, Iohannis nu a mai mers în fața celor două Camere de anul trecut, din mai 2017, când a transmis un mesaj cu prilejul Zilei Independenței.

Plenul reunit de miercuri va începe cu intonarea imnului naţional, urmată de alocuţiunea preşedintelui Klaus Iohannis. Vor mai ţine discursuri preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, prim-ministrul Viorica Dăncilă, Custodele Coroanei Române, MS Margareta, precum şi reprezentaţi ai grupurilor parlamentare.