Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, se îndoiește că "va fi auzit și implementat" apelul Comisiei pentru libertăţi civile, justiție și afaceri interne (LIBE) din Parlamentul European ca statele membre UE să aprobe rapid aderarea României și Bulgariei la Schengen.

Calin Popescu TariceanuFoto: Captura Antena 3

Membri ai Parlamentului European reuniți luni în Comisia pentru libertăţi civile, justiție și afaceri interne (LIBE) au adoptat cu 36 de voturi "pentru", patru "împotrivă" şi o abţinere proiectul de "Raport cu privire la aplicarea deplină a prevederilor aquis-ului Schengen în Bulgaria și România: desființarea controalelor la frontierele interne terestre, maritime și aeriene”.

"Prin acest raport de nouă pagini se reiterează unele fapte arhicunoscute de toate statele UE, pe care le-am evidențiat cu consecvență în contactele de diplomație parlamentară cu interlocutori europeni. Între acestea merită menționată îndeplinirea în totalitate a aquis-ului în toate privințele și exercitarea de România a unui rol de membru de facto al acestui spațiu prin gestionarea Sistemului de Informații Schengen la frontierele naționale în beneficiul tuturor membrilor – creându-se astfel, cu complicitatea oponenților aderării, a unui spațiu Schengen paralel fără libertate de mișcare. Reținem și avertizarea explicită din partea Comisiei LIBE că nu trebuie acceptate criterii adiționale de aderare în conexiune cu alte mecanisme sau politici ale Uniunii, în afară de cele prevăzute de Actul de aderare din 2005", afirmă Tăriceanu, pe Facebook.

El se declară "încredințat" că raportul va fi adoptat în decembrie de plenul Parlamentului European. Tăriceanu se îndoiește însă că "va fi auzit și implementat" apelul Comisiei LIBE ca statele membre UE să aprobe rapid aderarea României și Bulgariei la Schengen, în contextul în care "se trage un serios semnal de alarmă că lipsa de consens la nivelul Consiliului UE cu privire la această temă afectează negativ credibilitatea UE și erodează continuu sprijinul cetățenilor pentru politicile comune ale Uniunii".

Eurodeputații din Comisia pentru libertăţi civile, justiție și afaceri interne (LIBE) din Parlamentul European au îndemnat luni statele membre ale Uniunii Europene să aprobe rapid aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen, conform unui comunicat publicat pe site-ul Parlamentului European.

Ideea inițială de aderare în două etape a fost respinsă de membrii Comisiei, aceștia optând pentru un act juridic unic, care să permită celor două țări să devină rapid membre cu drepturi depline.

Planul din două etape presupunea suspendarea controalelor la frontierele interne maritime și aeriene și ulterior la cele terestre.

"LIBE reafirmă că România și Bulgaria ar trebui să devină membre cu drepturi depline ale spațiului Schengen și respinge ideea aderării parțiale”, a declarat europarlamentarul bulgar Serghei Stanişev.

"Abordarea în două etape creează un precedent periculos, care nu are nicio bază juridică solidă și care prezintă multe inconveniente economice, sociale și politice asupra UE”, a adăugat acesta.

Conform membrilor Comisiei, amânarea aderării României și Bulgariei are consecințe negative atât la nivelul celor două țări, cât și la nivelul Uniunii Europene.

Proiectul a fost adoptat de LIBE cu 36 de voturi pentru, patru împotrivă și o abținere. Decizia finală va fi luată în luna decembrie.