PNL a depus miercuri trei moțiuni simple în Parlament, care îi vizează pe ministru Finanțelor, Eugen Teodorovici, pe ministrul Economiei, Dănuț Andrușcă, și pe ministrul Transporturilor, Lucian Șova.

Camera DeputatilorFoto: Hotnews

Aceasta din urmă, intitulată "România sub orânduirea PSD, ruşinea Europei la infrastructura de transport" a fost depusă la Senat, împreună cu senatorii USR.

Printre motivele depunerii moțiunii simple se numără și situația autostrăzilor și a drumurilor naționale„pline de gropi”.

Inițiatorii moțiunii simple împotriva ministrului Transporturilor, Lucian Șova, au amintit și declarațiile făcute de Comisarul European de pe data de 16 septembrie.

"Domnule ministru, chiar dacă ați încercat să negați cele spuse de către Comisarul european pentru politică regională, acesta a revenit în data de 16 septembrie 2018 și a precizat: -Domnul ministru spunea că există un grad de contractare de 200%, dar noi, la Comisie, nu am primit proiecte noi. În propunerea Comisiei Europene pentru perioada 2021-2027, fondurile de coeziune alocate României sunt cu 10% mai mari faţă de cele prevăzute în actualul exercițiu bugetar. Pentru a beneficia de acești bani România are nevoie de proiecte, însă Bucureștiul nu a trimis Comisiei Europene nimic nou pe Programul Operaţional Infrastructură Mare, după proiectul de metrou Gara de Nord-Otopeni", se mai arată în moțiunea simplă a PNL și USR, potrivit Mediafax.

Celelalte două moțiuni au fost anunațate miercuri în plenul Camerei Deputaților.

"Depunem astăzi o moţiune simplă împotriva politicii păguboase a ministrului Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici. Moţiunea se intitulează 'Tripleta Dăncilă, Vâlcov, Teodorovici sugrumă administraţia publică din România'. Probabil vă întrebaţi de ce ministrul Teodorovici este al treilea în această enumerare, pentru simplul fapt că el contează tot mai puţin în decizia guvernamentală şi pentru faptul că se subordonează tot mai des acestei ierarhii", a anunţat deputatul PNL Bogdan Huţucă, citat de Agerpres.

El a spus că Teodorovici trebuie să-şi asume răspunderea pentru eşecul strategiei fiscal-bugetare din România.

"Depunem această moţiune pentru că suntem în plină creştere economică şi ne îndatorăm din ce în ce mai mult pentru acoperirea cheltuielilor curente ale statului, depunem această moţiune pentru că 8 din 10 gospodării o duc cât mai greu din cauza creşterii preţurilor şi depunem această moţiune ca semnal de disperare al celor 3 mii de primari care au fost păcăliţi şi înşelaţi la această rectificare bugetară. Moţiunea 'Tripleta Dăncilă, Vâlcov, Teodorovici sugrumă administraţia publică' are drept scop asumarea răspunderii domnului Teodorovici pentru eşecul strategiei fiscal-bugetare din România", a arătat deputatul liberal.

Moțiunea împotriva ministrului Economiei se initiulează "Dănuţ Andruşcă sau cum să destabilizezi deliberat economia României. Incompetenţa falimentează România".

"Moţiunea este îndreptată împotriva unui ministru care s-a remarcat în spaţiul public doar prin gafe, bâlbe şi prin nişte lucruri care au făcut deliciul inclusiv al dvs, al colegilor de partid. Moţiunea simplă îndreptată împotriva domnului ministru vine pe fondul unor indicatori macroeconomici la nivelul lunii august, care arată dezastrul din economie şi faptul că nu reuşim să avem o economie care duduie, probabil nu vă va ajuta nici pe dvs să mai discutaţi de acele măriri de pensii şi de salarii", a afirmat, în plenul Camerei, deputatul liberal Florin Roman.

Miercuri, Camera Deputaților a respins moțiunea simpă îndreptată împotriva ministrului Agriculturii, Petre Daea, cu 150 de voturi "împotrivă", 93 de voturi "pentru" şi 20 de abţineri.

Adoptarea unei moțiuni simple în parlament nu atrage după sine demiterea ministrului vizat.