Modificările adoptate de majoritatea PSD-ALDE din Senat asupra proiectului de lege privind prevenirea și combaterea spălării banilor ar putea determina Curtea de Justiție a Uniunii Europene să adauge penalități financiare împotriva României, ca urmare a netranspunerii în totalitate a unei directive europene în acest domneiu, avertizează, marți, europralamentarul Siegfried Mureșan (PNL/PPE), purtător de cuvânt al Partidului Popular European.

Siegfried MuresanFoto: Hotnews

„Curtea de Justiție s-ar putea să nu considere transpusă în totalitate această directivă. Or, fiecare zi în care această directivă nu e transpusă în totalitate înseamnă creșterea penalităților. Senatul își asumă riscul de amenzi suplimentare pentru că politicienii PSD și ALDE se tem de prea multă transparență fiscală”, a afirmat Mureșan, într-o postare pe Facebook.

El se referă la un amendament adoptat în Senat, luni, la proiectul de lege pentru transpunerea în legislația romînească a directivei Directivei 2015/849/UE privind prevenirea și combaterea spălării banilor și a finanțării terorismului.

Amendamentul prevede eliminarea din textul legii a tuturor articolelor care se referă la "persoanele expuse politic". Senatorul PSD Robert Cazanciuc, președinte al Comisiei juridice, a declarat că această prevedere referitoare la persoanele expuse politic, care se regăsește în directiva UE și în proiectul de lege plecat din Guvern, ar fi fost "evident neconstituţională".

„Avem o propunere de a elimina această referire la 'persoane expuse politic'. Mi se pare că putem să lăsăm textul să meargă la Curtea Constituţională, pentru că este evident neconstituţional. Eu încerc să construiesc ceva pentru ţara asta şi chiar nu vreau să fiu considerat ca persoană cu risc. Adică, eu îmi asum riscul de a construi ceva cu toată buna-credinţă şi nu vreau să construiesc un text de lege care să nască abuzuri, pentru că la un moment dat nu o să mai vină nimeni să construiască ceva în ţara asta dacă eu, by the law, sunt considerat persoană cu un anumit grad de risc. (...) Am auzit nişte poveşti, zilele trecute, cu nişte colegi care au ajuns la bănci şi li s-a refuzat deschiderea unor conturi pe veniturile parlamentare. Deci, suntem într-o altă zonă, în care nu ne-am gândit vreodată că vom putea ajunge”, a afirmat Cazanciuc, citat de Agerpres.

Liberalul Mureșan consideră că Senatul a votat „iar în interesul politicienilor și nu al cetățenilor”.

„Senatul, care s-a trezit după 15 luni să adopte proiectul de lege de transpunere și să-l trimită Camerei Deputaților, a eliminat un articol esențial al directivei din documentul adoptat. Este articolul care face referire la persoanele expuse politic. Practic, directiva solicita măsuri de precauție suplimentare în situațiile în care sunt implicați oamenii politici oi cu alte funcții importante în stat”, susține Siegfried Mureșan.

El spune că directiva UE este deja transpusă în majoritatea statele UE. „Senatorul Robert Cazanciuc spune că această prevedere poate duce la abuzuri. Eu spun că niciun politician onest nu trebuie să se teamă de abuzuri în baza acestui articol. Directiva este deja transpusă în majoritatea statelor membre”.

Mureșan dă exemplul legislației britance pentru combaterea spălării banilor, care face o serie întreagă de referiri la persoane expuse politic.

„De ce politicienii din celelalte țări nu se tem și doar politicienii PSD - ALDE? Senatul își asumă riscul de amenzi suplimentare pentru că politicienii PSD și ALDE se tem de prea multă transparență fiscală”, mai spune Siegfried Mureșan.