Liberalii vor propune amendarea Legii offshore astfel încât toate taxele, redevențele și veniturile suplimentare din extracția de gaze naturale din Marea Neagră să se întoarcă în România și să finanțeze trei axe prioritare, a declarat deputatul PNL, Virgil Popescu, citat de Mediafax.

Virgil PopescuFoto: cdep.ro

"După cum știți zilele acestea este în dezbatere la Senat ca primă cameră sesizată, cererea de reexaminare a legii offshore, trimisă de președintele României către Parlament. În legea offshore nu se găsește nimic care să încurajeze consumul de gaze naturale a gazelor din Romnia, a gazelor din Marea Neagră. Există doar teme false în spațiul public, că vin ungurii, ne iau gazele, că exportăm gaze, dar nu facem nimic pentru a încuraja consumul de gaze. De aceea noi, PNL, vom depune astăzi (joi-n.r) la Comisia economică de la Senat, care va da raportul pentru această lege, vom depune un amendament de modificare a articolului 19. Practic dorim că toate taxele, redevențele, veniturile suplimentare, din extracția de gaze naturale din Marea Neagră, să se intoarcă în România și să finanțeze", a declarat, joi, deputatul PNL, Virgil Popescu, la Parlament.

Acesta a susținut că liberarii vor trei axe prioritare de finanțare, respectiv pentru extinderea distribuției de gaze către populație, pentru relansarea industriei petro-chimice și energetice și pentru ceturi.

"Practic la nivelul Ministerului de Finanțe, dorim crearea a trei axe prioritare de finanțare care să fie alimentate cu sumele din taxele pe gazele de la Marea Neagră. O axă prioritară ar trebui să finanțeze extinderea distribuție de gaze către populație (..). Axă prioritară numărul doi ar trebui să finanțeze pentru relansarea industriei petro-chimice și industriei energetice consumatoare de gaze naturale, și o axă prioritară trei, nu putem să uităm că avem șapte cețuri în România care sunt la limită de supraviețuire, de aceea axă trei considerăm că trebuie să finanțeze construcția sau modernizarea cețurilor pentru incălzirea populației", a adăugat Popescu.

Cum vrea PNL să modifice art. 19:

"Sumele datorate de titularii de acorduri petroliere referitoare la perimetrele offshore ca redevențe și impozit asupra veniturilor suplimentare se vor utiliza pentru a finanta trei axe prioritare de finantare prin bugetul Ministerului de Finante, cu respectarea legislatiei in materia ajutorului de stat. Axa prioritară 1 - va finanța investițiile privind înființarea și extindere de rețele de distributie a gazelor naturale în UAT-uri precum și pentru racordarea acestora la sistemul național de transport gaze. Axa prioritară 2 - va finanța investiții pentru companii care utilizează gazul natural pentru realizarea de produse cu valoare adăugată (de ex dar nu limitativ, industria petrochimică, energetică, etc). Axa prioritară 3 - va finanța investiții în construcția/modernizarea CET-urilor astfel încât ultilizarea gazului natural ca și combustibil să fie în cogenerare de înaltă eficiență", arată amendamentul pentru articolul 19 (7), care va fi depus de PNL la Comisia economică a Senatului.

PNL mai vrea introducerea unui nou alineat care prevede: "Ministerul de Finanțe va face toate diligențele necesare pentru a pune în acord schemele de finanțare din prezentul articol cu legislația europeană, acolo unde este cazul".

În forma trimisă spre promulgare, articolul 19 (7) arată astfel: "Sumele datorate de titularii de acorduri petroliere referitoare la perimetrele offshore ca redevențe și impozit asupra veniturilor suplimentare se fac venit la Fondul special de finanțare a contractelor de parteneriat public – privat în conformitate cu prevederile art. 13 alin. (3) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 39/2018 privind parteneriatul public privat".

Preşedintele Klaus Iohannis a retrimis, pe 2 august, Parlamentului, spre reexaminare, legea care reglementează măsurile de exploatare a gazelor naturale din Marea Neagră.

Liviu Dragnea a declarat, duminică seara, la Antena 3, că a avut o discuţie tensionată cu reprezentanţii OMV şi Exxon, care i-au transmis că, după ce vor vedea forma finală a legii offshore, vor lua decizia de a continua sau nu investiţiile în Marea Neagră. Dragnea a subliniat că legea va fi adoptată în trei săptămâni, adăugând că indiferent de ce presiuni se vor face asupra sa şi a partidului, parlamentarii nu vor ceda.

El a adăugat că trebuie găsită "o balanţă corectă între interesele legitime româneşti şi interesele celor ce investesc: "Nu au fost presiuni, au fost doar discuţii, le-am explicat în detaliu."

Potrivit lui Liviu Dragnea, legea offshore va fi completată prin OUG după cum a mai declarat referitor deducerea investiţiilor şi să fie prevăzut procentul de 50% care se tranzacţionează pe piaţa din România.