Prim-vicepreședintele PNL Iulian Dumitrescu a declarat miercuri că liberalii trebuie să semneze un protocol de colaborare cu partidele din Opoziție pentru înlăturarea de la putere a PSD, printre punctele documentului fiind și susținerea președintelui Klaus Iohannis la alegerile prezidențiale, potrivit Mediafax.

Sigla PNLFoto: Facebook/ Partidul National Liberal

"Unul dintre obiectivele importante ale PNL în această perioadă trebuie să fie construcția alternativei la actuala putere. Pornind de la nevoia de a înlătura de la conducerea țării actuala putere abuzivă și discreționară, PNL este singurul partid care poate coagula forțele de opoziție pe o platformă de acțiune împotriva PSD. Trebuie să începem un dialog onest și plin de perspective cu forțe politice care fac opoziție la PSD, cum ar fi USR, PMP sau România Împreună. Orice discuție trebuie să plece de la valori comune și de la direcții de acțiune convenite între parteneri, tocmai pentru ca orgoliile și interesele mărunte să nu împiedice construcția alternativei la PSD. Voi propune colegilor din conducerea PNL inițierea unui protocol de colaborare la nivel central între partidele de opoziție pentru a putea înlatura PSD de la putere și pentru a aduce România pe drumul stabilității și normalității", a scris, miercuri pe Facebook, prim-vicepreședintele PNL, Iulian Dumitrescu.

Acesta a susținut că protocolul de colaborare trebuie să vizeze și susținerea președintelui Klaus Iohannis pentru al doilea mandat.

"Dincolo de vorbe, PNL trebuie să cuprindă în protocolul de colaborare trei cerințe fundamentale: Apărarea libertăților și drepturilor cetățenilor; Susținerea, prin măsuri concrete, a capitalului românesc; Susținerea președintelui Klaus Iohannis pentru al doilea mandat la Cotroceni. În condițiile în care acțiunile politice ale puterii actuale încalcă valorile fundamentale ale liberalismului, care sunt, în același timp, și valorile regimurilor politice democratice, PNL invită forțele politice să își unească forțele pentru a readuce România pe drumul său firesc", a completat Dumitrescu.

Președintele Klaus Iohannis a declarat, într-un mesaj transmis luni de la Palatul Cotroceni, în urma violențelor de la protestele din 10 august, că necesar un dialog între partidele de opoziție pentru "a opri abuzurile actualei majorități".

"Un ultim apel vreau să îl adresez opoziției și politicienilor care se află în opoziție față de actualul Guvern. Alternativa nu vine de la sine. Doar lucrând cu determinare și înțelepciune, se poate ajunge în situația de a obține încrederea oamenilor. Stă și în mâinile opoziției responsabilitatea de a asigura stabilitatea ţării şi menținerea României pe drumul normalității. Este nevoie, fără îndoială, de un dialog susținut între toate forțele de opoziție. Oamenii politici responsabili știu să lase deoparte interesele mărunte și orgoliile și să pună mai presus interesul țării. Iar interesul românilor este de a opri abuzurile actualei majorități. Cu înțelegere între partidele de opoziție se obține ceea ce spuneam mai devreme: alternativa așteptată de români", a spus șeful statului.

Președintele PMP, Eugen Tomac, a declarat, marți, că singura alternativă credibilă la PSD este o unire a Opoziției care ar trebui să aibă loc chiar de mâine, răspunzând astfel la îndemnul președintelui Klaus Iohannis, care a spus că "opoziția trebuie să fie alternativa așteptată de români".