Comisia specială de modificare a legilor securității naționale va solicita puncte de vedere din partea CSAT și a președintelui Klaus Iohannis (care este și președintele CSAT), dar și din partea serviciilor de informații și a grupurilor parlamentare, a declarat marți, la Palatul Parlamentului, senatorul PSD Claudiu Manda.

Claudiu MandaFoto: Agerpres

Manda, care deține și funcția de președinte al comisiei de control asupra SRI, va conduce lucrările comisiei speciale. Întrebat concret ce modificări sunt vizate, acesta a spus că este prematur să spună, dar vor fi avute în vedere chestiuni care țin de amenințări la adresa securității naționale, de respectarea drepturilor omului și de eliminarea riscului de abuzuri. În context, el a mai susținut că se dorește o relație ”destul de clară” între Parlament și structurile de informație.

Deputatul PSD a mai susținut că este nevoie de o modernizare a legislației în primul rând pentru a oferi serviciilor instrumentele legale pentru a acționa, dar nu a putut spune dacă va fi preluată propunerea președintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, de înființare a unei Autorități Naționale privind Interceptările.

El a mai spus că deocamdată nu se pronunță nici asupra unor propuneri de limitare a mandatului directorilor SRI și SIE, urmând ca membrii comisiei să aibă o discuție cu oficialii serviciilor pentru a vedea care este opinia lor.

Tot în ședința de marți, a fost aprobat regulamentul de funcționare a comisiei care va fi trimis spre aprobare Birourilor permanente reunite. În principiu, presa va avea acces la lucrările comisiei, cu excepția situațiilor în care la dezbateri vor participa reprezentanți ai SRI și SIE, a mai afirmat Manda. El a adăugat că speră ca modificările să fie finalizate până la sfârștiul actualei sesiuni parlamentare, respectiv sfârșitul lunii iunie.