Proiectul de lege inițiat de deputatul PSD Cătălin Rădulescu și semnat de peste 100 de parlamentari care prevede că faptele săvârşite de persoanele aflate în exercitarea demnităţilor publice sau funcţiilor publice ce determină existenţa conflictului de interese sau a stării de incompatibilitate se prescriu în termen de 3 ani de la data săvâșirii lor, a fost respins miercuri de plenul Camerei Deputaților. În mod surprinzător, proiectul nu a întrunit numărul necesar de voturi "pentru", deși avea raport de adoptare de la Comisia Juridică.

Catalin Radulescu, deputat PSDFoto: Agerpres

Au fost doar 159 voturi pentru, fiind necesare 165 pentru o lege organică, și 80 voturi "împotrivă".

"Eu salut faptul ca v-ați razgandit, pentru că în comisia juridică se dăduse un raport pozitiv pentru acest proiect și a creat confuzie întrucât chiar guvernul pe care îl susțineți a spus că este un proiect antieuropean. Mă bucur că v-ati revenit în fire" a declarat în plen, după vot, deputatul USR Stelian Ion.

Ce prevede proiectul, modificat în comisia juridică, la propunerea deputatului PSD Eugen Nicolicea:

"Faptele săvârșite de persoanele încadrate la categoriile prevăzute la art. 1, aflate în exercitarea demnităților publice sau funcțiilor publice ce determină existența conflictului de interese sau a stării de incompatibilitate se prescriu în termenul general de 3 ani de la data săvârșirii lor, în conformitate cu art. 2517 din Legea privind Codul Civil."

După votul din Cameră, proiectul, care modifică Legea ANI, merge la Senat, care este for decizional.

Inițiatorii propun "introducerea unui termen de prescripție a faptelor ce determina existența conflictului de interese sau a stării de incompatibilitate, având în vedere că și în materie mai gravă, a ilicitului penal, există o astfel de instituție juridică, mai precis prescripția răspunderii penale."

"De asemenea, nu este nici moral și nici legal că aceste fapte să fie imprescriptibile," susține Rădulescu în expunerea de motive.

Totodată, Senatul a adoptat luni un alt proiect tot al lui Rădulescu care prevede același lucru - faptele săvârşite de persoanele aflate în exercitarea demnităţilor publice sau funcţiilor publice ce determină existenţa conflictului de interese sau a stării de incompatibilitate se prescriu în termen de 3 ani de la data săvârşirii lor.

Acest proiect modifică Legea nr.161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei, pentru care Camera Deputaților este decizională.