Plenul Senatului a respins luni propunerea legislative apartinand USR prin care pensiile speciale, exceptand cele militare si ale magistratilor, se abroga. Pensiile speciale, care consuma resurse bugetare majore, fusesera eliminate de Guvernul Boc in 2010, dar au fost reintroduse ulterior de guvernele PSD.

Senatul RomanieiFoto: Agerpres

Propunerea a fost respinsă cu 81 de voturi 'pentru', o 'abţinere' şi 36 de voturi 'împotrivă'.

Proiectul prevede eliminarea pensiilor speciale pentru sapte categorii de angajati: parlamentarii, judecatorii Curtii Constitutionale, angajatii Curtii de Conturi, corpul diplomatic si consular, personalul aeronautic civil navigant profesionist, personalul auxiliar al instantelor si al parchetelor, functionarul public parlamentar.

Proiectul de lege prevede si plafonarea pensiei pentru magistrati si militari la nivelul soldei/salariului brut lunar din ultima luna de activitate.

Senatul este prima camera sesizata, Camera Deputatilor fiind decizionala.

Proiectul prevede mentinerea a doua exceptii de la abrogare - pentru pensiile militare de stat, exceptie care exista si in celelalte tari membre NATO, si pentru pensiile magistratilor, unde Comisia Europeana pentru Democratie prin Drept (Comisia de la Venetia) recomanda un regim de pensionare special, potrivit Agerpres.

In expunerea de motive, initiatorii sustin ca proiectul urmareste "restabilirea egalitatii in relatia cu statul prin abrogarea regimurilor de pensii speciale si revenirea la principiul contributivitatii. Regula trebuie sa fie, potrivit acestora, 'la contributiile egale - pensii egale'."

"Numarul celor care beneficiaza de pensii de serviciu instituite prin legi speciale este de 184.000 persoane, iar bugetul total pentru aceste pensii speciale este de 6,6 miliarde lei in 2017," arata acestia in expunerea de motive.