Comisia speciala parlamentara pentru legile justitiei, condusa de deputatul PSD Florin Iordache, a votat luni o parte dintre modificarile propuse de PSD si ALDE la articolele declarate neconstitutionale la cele trei legi - Legea 303 privind Statutul magistratilor, Legea 304 privind Organizarea Judiciara si Legea 317 privind CSM. Senatorul Serban Nicolae a venit cu propriile propuneri de amendamente, insa acestea nu se refereau la articole declarate neconstitutionale, astfel ca Iordache a propus respingerea lor, intrucat acestea exced deciziile CCR. Printre modificarile adoptate se numara eliminarea presedintelui din procedura de numire si revocare a conducerii Inaltei Curti de Casatie si Justitie - rolul acesta fiind atribuit CSM-ului - si eliminarea comisiilor parlamentare SRI si SIE din articolul care prevedea ca si acestea pot verifica, alaturi de CSAT, declaratiile privind colaborarea magistratilor cu serviciile de informatii.

Comisia speciala privind legile justitieiFoto: Hotnews
  • O prevedere importanta adoptata luni: "Cauzele de competenta Sectiei pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie inregistrate la orice structura de parchet si nesolutionate pana la data la care Sectia este operationala, se inainteaza spre solutionare Sectiei pentru Investigarea Infractiunilor, de indata ce aceasta este operationala."

Sesizarile la CCR au fost facute de PNL si de Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Vezi aici propunerile la Legea 303

Vezi aici propunerile la Legea 304

Tabel modificari Legea 317 privind Consiliului Superior al Magistraturii (neactualizat cu propunerile lui Serban Nicolae)

Vezi aici transmisiunea VIDEO

13.18 S-au suspendat lucrarile comisiei pana maine la ora 08.30.

13.00 S-au adoptat articolele care stipuleaza clar ca presedintele Romaniei nu poate refuza numirea in functie a stagiarilor (in forma dinainte de controlul de Constitutionalitate pur si simplu se scotea din lege articolul care prevedea ca presedintele poate refuza o singura data numirea acestora) si nici a celor care au ocupat diferite functii juridice si se intorc in sistem.

art. 31 alin 3: Preşedintele României nu poate refuza numirea în funcție a judecătorilor şi procurorilor stagiari.

art. 33 alin 11. Preşedintele României nu poate refuza numirea în funcție a judecătorilor şi procurorilor prevăzuți la alin. (1).

12.44 Au fost eliminate comisiile de control ale SRI si SIE din procedura de verificare a declaratiilor pe proprie raspundere ale magistratilor privin colaborarea cu serviciile de informatii, ramanand doar in atributia CSAT sa faca aceasta verificare.

(5) Verificarea veridicității datelor din declarațiile prevăzute la alin. (2) se face individual pentru fiecare declarație de către Consiliul Suprem de Apărare a Ţării anual, din oficiu, sau ori de câte ori este sesizat de Ministerul Justiţiei, Secția pentru judecători sau Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, judecătorul sau procurorul vizat.

(5^1) Rezultatul verificărilor se comunică din oficiu Consiliului Superior al Magistraturii, precum și judecătorului sau procurorului vizat

12.32 S-a votat modificare la Incompatibilitati:

Alineatul (1) al articolului 5 se modifică și va avea următorul cuprins:

(1) Funcţiile de judecător, procuror, magistrat-asistent şi asistent judiciar sunt incompatibile cu orice alte funcţii publice sau private, cu excepţia:

a) funcțiilor didactice din învăţământul superior, așa cum acestea sunt definite de legislația în vigoare;

b) funcțiilor din structurile autorităţii judecătoreşti, Consiliului Superior al Magistraturii, Inspecției Judiciare, Institutului Naţional al Magistraturii și Şcolii Naţionale de Grefieri;

c) funcțiilor din cadrul Ministerului Justiţiei sau unităţilor subordonate acestuia

11.52 S-a reluat sedinta, cu legea 303.

11.42 Pauza de 5 minute inainte de a se discuta ultimul art. privind procedura de la actiunea in regres implicand Inspectia Judiciara. Se va lucra pe legea 303 urmand sa se revina pe acest articol:

(1) La sesizarea Ministerului Finantelor Publice, in cazurile si termenele prevazute de art. 96 din Legea 303/2004, Inspectia Judiciara efectueaza verificari in vederea evaluarii daca eroarea judiciara cauzata de judecator sau procuror a fost ca urmare a exercitarii functiei cu rea credinta sau grava neglijenta.

(2) Verificarea prevazuta la alin. (1) se finalizeaza in termen de 30 de zile de la sesizare. Inspectorul-sef poate dispune prelungirea termenului cu cel mult 30 de zile, daca exista motive intemeiate care justifica aceasta masura. Durata maxima a verificarilor nu poate depasi 120 de zile.

(3) Verificarea este efectuata de o comisie formata, in functie de calitatea persoanei verificate, din 3 judecatori, inspectori judiciari sau 3 procurori, inspectori judiciari. In situatia in care, in aceeasi cauza sunt verificati judecatori si procurori, se vor forma doua comisii care vor verifica distinct faptele in functie de calitatea persoanelor verificate.

(4) In cadrul verificarilor, ascultarea judecatorului si procurorului vizat este obligatorie. Refuzul judecatorului sau procurorului verificat de a face declaratii sau de a se prezenta la audieri se constata prin proces-verbal si nu impiedica incheierea verificarilor. Judecatorul sau procurorul vizat are dreptul sa cunoasca toate actele verificarii si sa solicite probe in aparare. Inspectorii pot audia orice alte persoane implicate in cauza in care se fac verificari.

(5) Verificarile se finalizeaza printr-un raport prin care, in baza intregului material probator administrat, Inspectia Judiciara apreciaza daca eroarea judiciara a fost savarsita de judecator sau procuror cu rea-credinta sau grava neglijenta.

(6) Verificarea prevazuta la alin. (1) se efectueaza si in situatia in care persoanele verificate nu mai ocupa functia de judecator sau procuror.

(7) Raportul se comunica Ministerului Finantelor Publice si judecatorului sau procurorului vizat.

(8) Raportul prevazut la alin. (5) este supus confirmarii inspectorului-sef. Inspectorul-sef poate dispune motivat, o singura data, completarea verificarilor. Completarea se efectueaza de comisie in termen de cel mult 30 de zile de la data cand a fost dispusa de catre inspectorul-sef.

11.16 CSM primeste atributiile de numire si revocare a conducerii Inaltei Curti de Casatie si Justitie, iar presedintele Romaniei este eliminat din procedura. Acest articol se va corela cu lega 303 privind statutul magistratilor, unde se va propune eliminarea presedintelui Romaniei din procedura.

11.05 Se lucreaza pe Legea 317. Serban Nicolae isi sustine din nou amendamentele, Iordache: "Nu neaga nimeni ca aceste amendamente nu sunt binevenite, insa exced deciziile Curtii." Incepe o discutie privind posibilitatea modificarii unor legi si pe chestiuni care nu au fost declarate neconstitutionale.

Iordache se cearta cu Nicolae, dupa ce acesta insista asupra propunerilor sale: "Arata-mi si mie unde zice ca art. 29 este neconstitutional!"

Mai devreme, cand s-a discutat legea 304, au existat alte intepaturi intre cei doi. Iordache i-a zis lui Nicolae: "Deci amendamnetele domnului Serbna Nicolae au fost depus aseară la ora 23.00. Ca să fim corecţi unii cu alţii. Deci mi se pare normal, dacă domnul Şerban lucrează noaptea şi vine şi ne dă teme, să spunem şi când ne dă teme! Au fost depuse aseară la ora 23.00".

***

S-a dat vot pe raportul cu modificari la Legea 304. S-a introdus urmatorul articol privind Sectia speciala pentru investigarea magistratilor: "Cauzele de competenta Sectiei pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie inregistrate la orice structura de parchet si nesolutionate pana la data la care Sectia este operationala, se inainteaza spre solutionare Sectiei pentru Investigarea Infractiunilor, de indata ce aceasta este operationala."

La Legea 317 s-a votat eliminarea comisiilor parlamentare din articolul care prevedea ca si acestea pot verifica, alaturi de CSAT, declaratiile privind colaborarea magistratilor cu serviciile de informatii.