Un raport privind activitatea DNA poate fi prezentat in Parlament, dar nu poate fi votat sau adoptat si Parlamentul nu poate interveni in procedura de revocare a procurorului-sef al DNA, a declarat vineri, la Slatina, deputatul PSD de Olt Florin Iordache, citat de Agerpres.

Florin IordacheFoto: gov.ro

Intrebat de jurnalisti care ar putea fi motivul pentru care ministrul Justitiei va prezenta un raport in Parlament privind activitatea DNA si daca acest demers s-ar putea constitui intr-o incercare de "a arunca in spatele" Parlamentului revocarea procurorului-sef al DNA, Florin Iordache a raspuns ca ministrul Justitiei "nu are cum sa arunce asa cum s-a intamplat la legile Justitiei".

"Procedural si legal nu are cum sa arunce asa cum s-a intamplat la legile Justitiei, pentru ca daca va uitati in Legea 304, dumnealui (ministrul Tudorel Toader - n.r.) poate sa prezinte un raport. Acel raport nici nu se voteaza, nici nu se adopta, exact cum prezinta CSM-ul un raport, la fel va prezenta dumnealui un raport. Daca discutam de o decizie de revocare este un act unilateral al ministrului, deci nu poate interveni in aceasta procedura de revocare Parlamentul, pentru ca nu-i permite legea. Daca dumnealui va avea - astept si eu sa vina cu aceasta evaluare, joi - singurul pas procedural este acela de a solicita revocarea, avizul CSM si presedintelui. (...) Putem astepta joi sa vedem ce opinie are. A mai anuntat in decembrie. Repet, procedural, legal, trebuie sa ne prezinte opinia ministrului Justitiei. Nu poate interveni Parlamentul - Parlamentul poate modifica niste legi, poate in acelasi timp sa intervina in aceasta procedura cu schimbarea legilor s.a.m.d. - dar in procedura de revocare a cuiva, potrivit Legii 304, este apanajul numai al ministrului. Gradul de asteptare, intr-adevar, este foarte mare. Si eu astept sa vedem ce ne va spune ministrul Toader, joi", a declarat parlamentarul Florin Iordache, fost ministru al Justitiei.

Presedintele PSD Olt, Paul Stanescu, a declarat in aceeasi conferinta de presa ca procurorul-sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, ar trebui sa demisioneze dupa ceea "ce s-a prezentat in media in ultima perioada". Stanescu a adaugat ca presedintele Klaus Iohannis a spus ca este "foarte multumit" de modul cum functioneaza DNA si "probabil poti sa ceri, dar revocarea este atributul domnului presedinte"