Parlamentarii au respins, miercuri, in sedinta comuna de plen, infiintarea unei comisii de ancheta privind votul dat in Parlament in 12 iunie 2017 la motiunea de cenzura impotriva Guvernului Grindeanu, solicitata de PNL, USR si PMP, anunta News.ro. Solicitarea a fost respinsa cu 215 voturi "impotriva", 95 "pentru" si opt abtineri.

Infiintarea acestei comisii parlamentare speciale de ancheta pentru verificarea aspectelor care tin de modalitatea de desfasurare a votului din data de 21 iunie 2017, privind motiunea de cenzura impotriva Guvernului Grindeanu, a fost solicitata de grupurile parlamentare ale PNL, USR si PMP.

Parlamentarii PNL, USR si PMP au motivat ca este necesara infiintarea unei astfel de comisii pentru a stabili "modalitatea prin care s-au exprimat un numar de 251 de voturi, desi numarul deputatilor si senatorilor ce s-au exprimat prin vot a fost de 249, conform inregistrarii video a sedintei din data de 21 iunie 2017", potrivit solicitarii depuse la Birourile Permanente Reunite.

"Solicitarea privind infiintarea unei comisii de ancheta privind votul la motiunea de cenzura impotriva Guvernului Grindeanu a fost si este perfect justificata, oamenii trebuie sa stie ca desi aveati voturi suficiente reflexul de a fura v-a impins sa bagati in urne niste pastile de Nurofen. Toata tara stie ca aceasta guvernare functjoneaza pe pastile de moment ce v-ati dat jos doua guverne. Insa totusi sa ajungeti sa bagati pastile ca sa va iasa mai multe voturi la numaratoare, este greu de acceptat", a spus liderul deputatilor PNL, Raluca Turcan.

Ea i-a acuzat pe liderii Coalitiei ca au cerut ca votul asupra acestei solicitari sa aiba loc astazi pentru a atrage atentia opiniei publice de la probleme importante ca nu au supus la vot solicitarea PNL de a astepta avizul Comisiei de la Venetia pe modificarile la Codul penal.

"Aceasta solicitare de a da votul astazi pe aceasta comisie de ancheta a fost facuta la propunerea directa a lui Liviu Dragnea ieri, in birourile reunite, desi au trecut doua guverne de la acel vot. Probabil ca vreti sa distrageti atentia opiniei publice de la cateva chestiuni extrem de grave care astazi greveaza asupra activitatii dumneavostra si nici nu v-ati gandit sa supuneti votul solicitarea PNL, de exemplu, de a astepta avizul Comisiei de la Venetia pe modificarile la Codul penal pe care intentionati sa le faceti. Nu v-ati gandit sa puneti pe votul final astazi nici solicitarea privind reafirmarea parteneriatului strategic cu SUA, asa cum solicitare PNL pentru a nu crede aliatii nostri ca declaratiile tafnoase ale celor doi presedinti de camere reprezinta de fapt punctul de vedere al tuturor alesilor tarii. (...) Nu, dumneavoastra vreti sa dam vot si sa dezbatem frauda la motiunea de cenzura impotriva guvernului Grindeanu. Din punctul PNL nimic nu va va acoperi sa dati socoteala fata de ceea ce faceti romanilor, fata de frauda la alegerile electorale si de modul in acre i-ati folosit pe romani pentru a ajunge la guvernare si a va concentra doar pe niste interese punctuale care tin de persoanele domniilor voastre. Ati creat un stat paralel, si statul paralel este atunci cand o guvernare ajunge sa fie confiscata de un grup de cateva persoane", a sustinut Turcan.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a intrebat-o pe Raluca Turcan daca interventia ei din plen a fost pentru explicarea votului sau pe "farmacie". "Doar pentru curiozitate, interventia asta ce a insemnat? Explicarea votului procedura, farmacie? Doar pentru cunostinta dumneavoastra, ca sa se nu se tot rostogoleasca minciuni la public, de data asta la votul respectiv n-a fost nicio pastila de Nurofen in urna, poate le-ati avut in buzunare", a afirmat Liviu Dragnea. De asemenea, senatorul USR Mihai Gotiu a spus ca bilele de la votul motiunii impotriva Guvernului Grindeanu "n-au fost suficiente pentru a numi apoi un Guvern care sa reziste mai mult de sase luni". "Au votat 249 de parlamentari (la motiunea impotriva Guvernului Grindeanu - n.red.), in urne s-au regasit 251 de bile. Veste proasta e ca n-au fost suficiente bile pentru a numi apoi un Guvern care sa reziste mai mult de sase luni. Sper ca data viitoare veti veni cu mult mai multe bile, daca vreti sa va duceti un mandat de Guvern pana la capat. Legat de infiintarea acestei comisii acum, dupa sase sau sapte luni, de cand s- facut solicitare ramane valabila, Cetatenii romani au dreptul sa stie daca aici ne aflam in sediul Parlamentului Romaniei sau in Triunghiul Bermudelor. Cetateii Romaniei au dreptul sastie daca noi suntem parlamentarii Romaniei sau suntem niste mici Josephini sau David Coperffielzi, obisnuiti sa introduca mai multe bile decat cele numarate in urna", a afirmat Mihai Gotiu.