Senatul, in calitate de for decizional, dezbate in sedinta de miercuri propunerea legislativa pentru infiintarea Liceului Teologic Romano-Catolic din Targu Mures ca unitate de invatamant preuniversitar cu predare in limba maghiara, proiect adoptat de Camera Deputatilor, anunta Agerpres.

Comisia pentru invatamant a dat raport de admitere, cu amendamente, pe acest proiect.

Propunerea legislativa are ca obiect de reglementare infiintarea Liceului Teologic Romano-Catolic ca unitate de invatamant preuniversitar, cu predare in limba maghiara, parte a sistemului national de invatamant, prin divizarea partiala a Liceului "Bolyai Farkas" din Targu Mures.

Potrivit proiectului, liceul dobandeste si pastreaza personalitatea juridica, prin derogare de la prevederile art. 19 alin. (1) lit. a) din Legea Educatiei Nationale 1/2011, cu modificarile si completarile ulterioare. Scoala cuprinde clase de invatamant primar, gimnazial si liceal, filiera teoretica fiind organizata pe profilurile umanist si real, iar cea vocationala pe profilul teologic, specializarea cultul romano-catolic.

"Se infiinteaza Liceul Teologic Romano-Catolic II Rakoczi Ferenc, denumit in continuare Liceul, ca unitate de invatamant preuniversitar cu predare in limba maghiara, parte a sistemului national de invatamant, cu sediul in localitatea Targu Mures, strada Mihai Viteazul nr. 15, corp B, judetul Mures, prin divizarea partiala a Liceului "Bolyai Farkas" din Targu Mures", prevede textul adoptat.

Liceul este cuprins in reteaua scolara a municipiului Targu Mures, incepand cu anul scolar 2018 - 2019, de catre Consiliul local Targu Mures, in termen de 30 de zile de la intrarea in vigoare a prezentei legi.

Proiectul de lege, initiat de UDMR, a fost adoptat de Camera Deputatilor, cu 172 voturi "pentru", 62 "contra" si 8 abtineri, dupa ce a primit raport in comisia de invatamant miercuri, intr-o sedinta cu scandal. Proiectul merge la Senat, care este camera decizionala.

In comisia de invatamant din Camera s-a votat un amendament pentru a se clarifica faptul ca liceul va functiona in corpul B din aceeasi curte in care se afla Colegiul Unirea si unde de altfel a functionat Liceul Romano-Catolic pana cand a fost desfiintat.

Citeste aici ce prevede proiectul

De precizat ca Senatul a adoptat in decembrie anul trecut, in calitate camera decizionala, un proiect de lege in care a fost strecurat un amendament apartinand UDMR, care prevede ca unitatile de invatamant cu predare in limbile minoriatilor nationale pot fi infiintate si de Parlament si autoritatile locale si judetene, dar si de cultele recunoscute prin lege.

Presedintele PSD Liviu Dragnea declara in luna septembrie 2017 ca situatia de la Liceulul Teologic Romano-Catolic, desfiintat prin hotarare judecatoreasca in vara, va fi rezolvata prin HG sau Lege, iar, in schimb, premierul Ungariei Viktor Orban a promis afirmarea sustinerii din partea maghiara a candidaturii Romaniei la OECD.