PNL va cere Birourilor permanente ale Camerei Deputatilor si Senatului sa solicite avizul Comisiei de la Venetia pe pachetul de legi ale Justitiei, iar acestea sa fie dezbatute prin procedura parlamentara obisnuita, nu in comisia speciala parlamentara condusa de Florin Iordache, a anuntat marti liderul deputatilor liberali, Raluca Turcan.

HotNews.roFoto: Hotnews

"PNL solicita Birourilor permanente ale Camerei Deputatilor si Senatului desesizarea Comisiei speciale pe legile Justitiei cu pachetul de legi pe Justitie si solicitarea avizului Comisiei de la Venetia pe pachetul de legi pe Justitie. Amintesc la acest punct faptul ca in urma intalnirii care a avut loc intre ministrul Toader si vicepresedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a existat angajamentul comun ca inainte de a fi votate Legile Justitiei sa existe si avizul Comisiei de la Venetia. De asemenea, solicitam supunerea acestui pachet de legi unei dezbateri ample si sa se realizeze un studiu de impact al acestor legi atat asupra societatii, cat, in special, asupra sistemului", a spus Turcan, la Palatul Parlamentului, potrivit Agerpres.

Ea a adaugat ca CSM a transmis "o ampla motivare cu privire la avizul negativ pe care l-a dat pe pachetul de legi pe Justitie, acest organism fiind, conform Constitutiei, garantul independentei Justitiei."

"Asadar, exista in momentul de fata ingrijorarea ca acest pachet de legi pe Justitie, asa trecut pe repede inainte, fara dezbatere, fara studiu de impact nu serveste societatii romanesti, nu serveste niciunui om de buna credinta, ci doar celor aflati in conflict cu legea, chiar in razboi cu legea. PNL a solicitat de la bun inceput ca aceste legi sa urmeze parcursul parlamentar firesc - comisii permanente, cu toate avizele necesare, dezbateri in plen. PSD pare preocupat de varianta contrara, pe repede inainte, cat mai putina transparenta, mimarea unor dezbateri, angajamente nerespectate fata de parteneri europeni. Toate lucrurile acestea confirma faptul ca trebuie sa existe si niste motive ascunse pentru care PSD se grabeste atat de tare cu aceste legi", a mentionat Turcan.

Citeste aici solicitarea PNL