- Intrebat daca poate confirma ceea ce spusese mai devreme Dragnea intr-o conferinta de presa, si anume ca toti ministrii PSD au demisionat - cu exceptia ministrului Comunicatiilor, Sorin Grindeanu a dat un raspuns elaborat: "Maine o sa va dau detalii. Vreau sa lucram procedural, trebuie sa-mi parvina demisiile. Vreau sa-i indemn la responsabilitate pe cei care sunt ministri: demisiile intra in vigoare cand sunt trimise de premier catre Presedintie si Presedintia ia act de ele. Asta e legea la Guvernul Romaniei".
Cu alte cuvinte, Grindeanu a aratat ca ministrii PSD, chiar si demisionari, raman in functie si sunt responsabili de actele si indatoririle lor nu pana in momentul in care vrea Liviu Dragnea, ci pana in momentul in care presedintele Iohannis ia act de demisie.
Ce inseamna acest lucru? Ca premierul Sorin Grindeanu are un spatiu de manevra in ceea ce priveste ministrii, dupa cum au declarat pentru HotNews.ro surse politice.
In primul rand, Grindeanu nu se va trezi singur maine in guvern. Ministrii, fie ei si demisionari, sunt inca in functie si trebuie sa vina la Guvern. Grindeanu nu va fi un personaj izolat in sediul Guvernului, nu va transmite o imagine dezolanta celor pe care vrea sa-i atraga alaturi de el.
In al doilea rand, prezenta lor in Guvern timp de cateva zile inseamna ca vor avea discutii cu premierul, care, mai mult ca sigur, va incerca sa-i determine sa ramana in functii pe cei cu care a lucrat bine (Viorel Stefan, Mihai Tudose, poate Ionut Vulpescu si altii). Stim sigur ca doi ministri nu au demisionat: Tudorel Toader (exact cel de care voia Dragnea sa scape cu disperare, pentru ca nu l-a ajutat sa schimbe legislatia astfel incat sa scape de dosarul penal) si Augustin Jianu (ministrul Comunicatiilor, fost colaborator al lui Grindeanu de cand el ocupa acest portofoliu). Daca mai determina cativa ministri sa ramana pe posturi, sarcina lui Grindeanu de a intregi ulterior echipa va fi mai simpla.
In al treilea rand, va putea scapa rapid, prin "prioritizarea" trimiterii demisiilor catre Cotroceni, de ministrii loiali lui Dragnea: Lia Olguta Vasilescu, Carmen Dan si, mai ales, Sevil Shhaideh. Shhaideh e ministru - cheie: gestioneaza un buget urias la Ministerul Dezvoltarii, PNDL, prin care primarii si sefii de CJ-uri pot fi atrasi.
Or, cu un nou ministru al Dezvoltarii pus rapid in locul lui Shhaideh, Grindeanu poate trece la planul serios: atragerea liderilor de organizatii locale din PSD. Din acel moment, Grindeanu va exercita din nou atractie in comparatie cu Dragnea: va avea pe mana bugetul PNDL, va putea imparti finantari si proiecte. Dragnea nu le poate oferi acestora decat perspectiva unei crize politice prelungite, o posibila confruntare cu Iohannis privind culoarea viitorului premier si, deloc de neglijat, o atitudine dictatoriala, care i-a atras multe antipatii in partid.
In plus, sa nu uitam ca aproape jumatate dintre organizatiile PSD sunt furioase pe Dragnea pentru modul in care a impartit functiile in Guvern si marile proiecte: in organizatiile din Moldova si Ardeal mocneste nemultumirea fata de confiscarea puterii si banilor de Dragnea si acolitii sai din sud: Badalau de la Giurgiu, Paul Stanescu de la Olt, Marcel Ciolacu de la Buzau, plus organizatiile din Dolj, Constanta si, evident, Teleorman.
Pe Grindeanu il ajuta si calendarul lui Iohannis. Duminica, Iohannis va pleca spre Berlin pentru vizita oficiala de 3 zile in Germania, unde se va intalni cu Angela Merkel. Apoi pleaca direct la Bruxelles pentru Consiliul European de vara. Asadar, toata saptamana viitoare Iohannis lipseste din tara, ceea ce va ingreuna procedura privind demisiile ministrilor. Asadar, in urmatoarele doua zile, Grindeanu poate trimite rapid la Administratia Prezidentiala demisiile pe care si le doreste, urmand ca pe restul sa le amane pana la momentul pe care il considera oportun: fie pana ii convinge sa ramana pe ministrii cu care a lucrat bine, fie le gaseste inlocuitori.
Ce risca ministrii PSD care vor sa ramana in guvern? Liviu Dragnea a anuntat ca acestia vor fi exclusi din PSD. Dar, potrivit surselor citate, e posibil ca unii dintre ministrii PSD sau lideri locali cu potential sa prefere sa ramana alaturi de Grindeanu decat alaturi de Dragnea, a carui cariera politica depinde de verdictul in dosarul de coruptie care inainteaza rapid in instanta.
Ramane de vazut care va fi raspunsul coalitiei PSD-ALDE la acest plan al premierului Grindeanu.
PS. Poate doar din partea lui Tudorel Toader, dar nu stiu daca ministrul justitiei este membru PSD sau nu.
PPS. Cred ca nu este si atunci nu se pune !
Daca acum ceva timp Livache mai avea o oarecare marja de manevra in afara coalitiei cu ALDE, in prezent, datorita exacerbarii eforturilor sale de a scapa de puscarie, care l-au facut sa nu-l mai intereseze nimic altceva, este legat de maini si de picioare de paduchernita asta de partid "de sorginte liberala".
PS. Ori scapa impreuna, ori se duc la fund amandoua legate unul de altul atat prin conducatorii lor cat si prin camarilele acestora.
Si-au zis ca strang legaturile cu CCR, uitand ca aveau oricum o majoritate de 5-4 !
Tudorel Toader a zis ca vrea consultari pt prag cu CSM si societatea civila...cand a auzit Dragnea asta, a luat-o razna.
Să vezi atunci spume și ciudă pe tăriceanu :D
Scopul e ca justitia sa nu fie complet demolata pana in 2020 de catre Dragnea, Tariceanu si compania. Si opozitia chiar nu pare ca poata sa faca ceva util acum.
Asa ca ne bazam pe ce avem.
Ca sa facem, nu ii avem pe Superman si Batman in lupta asta, trebuie sa ne multumim si cu Grindeanu sau Tudorel.
S-ar putea ca Grindeanu să câștige și să salveze partidul.
Asta este evaluarea cea reala.
Peste ani, Grindeanu va fi prieten cu Dragnea, asa cum sunt acum Roman cu Iliescu.
Mai scoate rar nasul "un om simplu din multime" sa vada care e atmosfera dar saracii tac ca melcii.
Nici o gluma, nici un spirit cu #rezist in coada...
I-a dat peste cap Dragnea, asteapta si ei indicatii proaspete de la Putler.
reactioneaza:
Las,incoherent,illogic
O balmajeala mermelita insipida,incolora, inodora.
ca un ratoi jumulit de penele politice care macane lugubru in pustiu.dupa 21 de ani in care a ingurgitat grauntele pesediste. HA!
Pe de alta parte brusc toti reformistii sunt de parta lui Grindanu...pe bune?! Deodata a devenit priceput si bun pentru Romania? Personajul este fix acelasi de acum o saptamana, rezultatele guvernarii d epana acum este larg negata si brusc e ceea ce ne trebuie?!
Spiritul asta de Gica contra al romanilor este de fapt cauza sitiatiei in care s-a ajuns. Intotdeauna suntem mai degraba impotriva a ceva si alegem in consecinta. Daca judecatile s-ar face pentru Romania ar fi mult mai bine...
Practic, manevra va merge pentru ca asistam la o restauratie in forta a clanului Sarbu-Ponta-Maior, cu state vechi si solide in servicii.
Apropo de Maior, sa nu uitam ca e nasul lui Ponta, e foarte bine infipt acum in scaunul de la Washington si deci este mediatorul sef si o garantie pentru supravietuirea la putere a PSD-ului, care, o sa vedeti, va deveni brusc foarte bine vazut la Casa Alba. Oare de asta era asa de bucuros ca vine la Bucuresti, sa se intalneasca cu parlamentarii? A putut sa-i contacteze direct si sa le transmita directivele.
Parlamentarii sunt oportunisti, sunt ca frunzele in bataia vantului, vor aface gramada urgent in spatele Clanului Alfa, deci de acolo nu poate veni nicio surpriza. Ia sa vedeti cum il vor infera cu manie parlamentara pe ciumetele Dragnea! Si daca nu va fi cuminte, or sa-i retraga si imunitatea, daca le-o cere justitia! Este de urmarit reactia halenelor si rtv-ului ghitesc, asa o sa ne dam seama imediat ce urmeaza.
Urmarile vor fi:
PSD va putea distruge si va jefui linistit aceasta tara in continuare;
legile cu dedicatie pe "justitie" (ce gluma buna!) vor fi adoptate, pt. ca sunt multi care trebuie scapati si este un pret foarte mic platit de SUA pt. un aliat asa de important ca PSD-ul de Romania (mai ales ca Maior ii va garanta fidelitatea si distantarea de Rusia);
Kovesi ramane la post dar fara sa mai miste in front; dosarele grele Udrea si Ghita, de exemplu, vor fi inchise sau solutionate de urgenta cu pedepse simbolice, pt.ca, se stie, prietenul la nevoie se cunoaste. Si doar Ponta-Udrea-Ghita sunt un trio formidabil... + nasul Gabita Oprea.
Cum a fost posibil? Cine le-a bagat tampenia aia in cap? Auzi, sa cheme la raport sefii SRI!... Te crucesti!
Sincer, nu cred ca Grindeanu s-a dus catre Ponta din cauza unor afinitati, s-a dus pt. ca n-are de ales - nu exista nici un alt pol de putere in PSD care sa-l poata sustine eficient impotriva lu' Dragnea. De-aici cred si eu ca o sa vina ceva toxic, daca situatia persista. Da' oricum, o demitere a lu' Grindeanu in momentul de fata n-ar face decat sa ne aduca o situatie toxica pe cap mai devreme.
Acum insa situatia e care pe care.
Exista in sfarsit oportunitatea pentru PSD de a se scutura de corupti si de clica adunata in jurul penalului Dragnea, pentru a deveni un partid social-democrat modern, european (de care am avea nevoie in societatea romaneasca, alaturi de un partid liberal modern).
Ne-am saturat de politica balcanica plina de coruptie, de o parte si de alta.
Sa se reformeze naibii cu adevarat partidele principale ale tarii, sa se transforme in partide cinstite si apoi am avea inca o sansa, ca natiune.
Altfel, cu asa clasa politica, nu inaintam mai deloc, doar joc de glezne.
Grindeanu onest - onest fata de cine? Pe cine serveste nepotul?