Mircea Geoana, adversarul lui Traian Basescu la alegerile prezidentiale din 2009, a declarat marti, in cadrul audierilor din comisia de ancheta parlamentara privind turul doi al acestui scrutin, ca in opinia sa exista "suspiciuni rezonabile" privin un "efort deliberat" coordonat de la cel mai inalt nivel al statului pentru influentarea acestor alegeri.

Mircea GeoanaFoto: HotNews / DP

"In opinia mea, cred ca putem spune ca exista suspiciuni rezonabile pentru existenta unor elemente constituite a unui efort deliberat si conjugat coordonat de la cel mai inalt nivel al statului roman de influentare a alegerilor din 2009. Este vorba de o incercare de perpetuare a unui sistem de forta, de putere, de santaj si coruptie politica si economica, cu consecinte grave asupra starii generale a natiunii si a intereselor generale ale cetatenilor Romaniei. Actiunea din 2009 a avut un caracter inter-institutional si transpartinic, incolonand sub o comanda unica conducatori obedienti, nu institutii in ansamblul lor, veleitari din politica, carieristi sau persoane santajabile din zonele cheie ale sistemului politic si administrativ al tarii. Vorbim de persoane si nu de institutii" a declarat Geoana.

"Neintrand in aspectele legale, in opinia mea mandatul 2009-2014 a fost imoral, antidemocratic si antinational" a spus Geoana.