Vicepremierul Ungariei: Dragi prieteni romani, va rog sa respectati litera si spiritul punctelor de la Alba Iulia

de V.M.     HotNews.ro
Sâmbătă, 13 mai 2017, 14:23 Actualitate | Politic


Vicepremierul ungar Zsolt Semjen
Foto: Facebook
Vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt, presedinte al Partidului Crestin Democrat, le-a transmis romanilor, sambata, sa respecte "litera si spiritul punctelor de la Alba Iulia", precizand ca va acorda tot sprijinul comunitatii maghiare din Transilvania, transmite Agerpres.

El a explicat, la Congresul UDMR care se desfasoara la Zalau, ca prin autonomie maghiarii nu au solicitat ceva ce nu exista in alta parte a Europei.

"Maghiarii din Transilvania niciodata nu au solicitat, nu au revendicat absolut nimic ce nu exista in alta parte si nu ar exista in alta parte a Europei. Niciodata dvs nu ati cerut nimic care sa nu fie cerut si obtinut de altcineva, de alte minoritati. Adresez aceste cuvinte si prietenilor romani: trebuie sa acceptati ca exista drepturi minoritare care sunt acceptate de statele europene, nu puteti spune ca exista drepturi minoritare care sunt acceptate in alte parti ale Europei, dar nu sunt acceptate pentru minoritarii maghiari, pentru ca, daca acceptam, acest lucru inseamna ca suntem mai prejos decat celelalte natii din Europa, dar acest lucru, evident, nu este adevarat. Noi, maghiarii, nu suntem mai prejos decat celelalte natii din Europa, suntem egali. Deci, daca au altii acces la alte drepturi si noi trebuie sa avem acces la acele drepturi. Si noua trebuie sa ni se asigure aceleasi drepturi minoritare. Daca unii au dreptul la ceva, si noi avem voie la acelasi lucru", a afirmat Semjen Zsolt.

Vicepremierul Ungariei i-a invitat pe romani sa vada cum functioneaza autonomia locala in alte state, precum Spania, fiind de parere ca aceasta a adus beneficii regiunilor respective.

"Apropo de 100 de ani de la infiintarea statului roman, dragi prieteni romani, uitati-va in jur, intrebati romanii care lucreaza in strainatate, verificati modelele incepand din Spania, dar si alte tari, unde exista comunitati de romani si unde exista autonomie, oare autonomia aceea realizata acolo a daunat tarii respective? Oare nu stau lucrurile chiar invers? Autonomia a adus beneficii atat majoritatii, cat si minoritatii. Atat din punct de vedere economic, cat si social, regiunile unde s-a acordat autonomie - a adus beneficii, a contribuit la dezvoltarea regiunii respective. Declaratia de la Alba Iulia, dragi prieteni romani, va rog sa respectati litera si spiritul punctelor de la Alba Iulia", a sustinut Semjen Zsolt.

El i-a indemnat pe maghiari sa isi trimita copiii la gradinite in limba maghiara, subliniind ca va fi acordat tot sprijinul comunitatii maghiare din Transilvania.

"Vreau sa va dau un exemplu: daca copiii dvs merg la gradinita cu limba de predare maghiara, cu siguranta acest lucru reprezinta o garantie pentru a sustine si a mentine sistemul de invatamant educational si toate celelalte institutii culturale de limba maghiara. Nu exista nicio limita din punct de vedere financiar. Vreau sa va indemn sa creati grupuri la gradinite, sa incepeti gradinite si ceea ce am inceput in Ucraina subcarpatica si ceea ce am inceput in sudul Slovaciei cu comunitatile maghiare de acolo, acelasi lucru va continua si aici. Este foarte important sa ai cuvantul care te mentine, limba, dar ai nevoie si de paine, nu poti numai sa supravietuiesti cu identitate culturala, cu acele cuvinte rostite in limba materna si sa ai expresia identitatii culturale. Este foarte important sa ai si locuri de munca, sa ai un venit decent, salarii decente ca sa poti sa supravietuiesti in tara in care te-ai nascut si sa te dezvolti acolo", a afirmat Semjen Zsolt.

Liderul ungar a adaugat ca pentru sporirea natalitatii Guvernul de la Budapesta va acorda alocatii in valoare de circa 200 de euro fiecarei mame care are cetatenie maghiara.

"Vreau sa va spun inca un lucru: noi, aici, in Europa centrala si de Est, avem o problema foarte mare, dar acum vorbesc doar de tara mea, o problema uriasa, problema demografica. Insa noi credem urmatorul lucru: solutia pentru problema demografica nu este fenomenul migrationist, nu este o solutie ca sa vina altii si sa iti populeze tara, sa asiguri mana de lucru de afara, ai nevoie de o politica de sprijinire a familiilor, care sa ii creasca natalitatea, prin care poti sa iti dezvolti comunitatile. Si noi spunem ca primul pas este acordarea unei alocatii de maternitate de 64.000 de forinti, in jur de 200 de euro, fiecarei mamici, si aceasta subventie, alocatie, va fi acordata tuturor mamicilor care au cetatenie maghiara", a mai spus vicepremierul Ungariei.

Circa 800 de delegati si 200 de invitati, printre care reprezentanti ai partidelor politice din tara si din strainatate, sunt prezenti sambata la cel de-al XIII-lea congres al Uniunii Democrate Maghiare din Romania, care se desfasoara la Zalau.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

7344 vizualizari

 • -8 (20 voturi)    
  Cam are dreptate Zoli (Sâmbătă, 13 mai 2017, 14:36)

  Nyk1 [utilizator]

  „III. În legătură cu aceasta, ca principii fundamentale la alcătuirea noului Stat Român, Adunarea Națională proclamă următoarele:
  1. Deplină libertate națională pentru toate popoarele conlocuitoare. Fiecare popor se va instrui, administra și judeca în limba sa proprie prin indivizi din sânul său și fiecare popor va primi drept de reprezentare în corpurile legiuitoare și la guvernarea țării în proporție cu numărul indivizilor ce-l alcătuiesc.”
  • +6 (16 voturi)    
   Comment sters de user (Sâmbătă, 13 mai 2017, 15:38)

   polonyca [anonim] i-a raspuns lui Nyk1

  • +19 (23 voturi)    
   Cu conditia ca cetatenii romani .... (Sâmbătă, 13 mai 2017, 16:31)

   DEMA GOGU' [utilizator] i-a raspuns lui Nyk1

   ...din Harghita si Covasna ,sa aiba aceleasi drepturi , ca minoritarii nationali ,sa isi foloseasca limba si sa nu fie discriminati , la obtinerea unui loc de munca daca nu cunosc limba maghiara !
   Ce face psd - ul lui Dragneev , pt. etnicii romani din aceste judete si ....pt. cei ramasi neasimilati fortat din Huungaria ?!
   Parca a promis,in campania electorala ,Dragneev , ca stopeaza vanzarea terenurilor catre straini ,in conditiile in care statul ungar acorda ajutoare pt. cetatenii sai daca vor sa cumpere teren in Harghita si Covasna ?! O etapa pt. enclavizarea pe criterii etnice a zonei.
   Tradare de patrie?
  • +11 (13 voturi)    
   Asta nu inseamna autonomie (Sâmbătă, 13 mai 2017, 17:07)

   Caligula [utilizator] i-a raspuns lui Nyk1

   Instruirea, administrarea si justitia in limba proprie si prin indivizi din comunitate nu inseamna si legi proprii specifice. De aceea, fiecare popor va primi drept de reprezentare in corpurile leguitoare si la guvernarea tarii.
  • +9 (9 voturi)    
   In momentul in care Ungaria nu a respectat.. (Sâmbătă, 13 mai 2017, 19:51)

   cartofil [utilizator] i-a raspuns lui Nyk1

   aceste hotarari pe care si le-a asumat, nu pot pretinde partii romane sa le respecte. Dictatul de la Viena reprezinta proba cea mai clara ca ungurii nu au respectat nimic din ce s-au angajat. In aceste conditii statul roman nu mai are nici o obligatie de a-si respecta niste promisiuni. In ciuda acestor lucruri, omenirea trebuie sa vada ca Romania si-a indeplinit cu brio toate obligatiile asumate: de aia mai pot inca latra fascistii astia pe aiurea, ei mai exista inca datorita extremei tolerante a romanilor.
 • +11 (13 voturi)    
  elegant (Sâmbătă, 13 mai 2017, 14:41)

  zigot [utilizator]

  ca forma de exprimare este sa nu utilizezi termenul
  "trebuie" cand te referi la ce e bine sa faca altii pentru
  "tine si ai tai"; altfel aud aceleasi idei exprimate de
  udmr-isti si ai lor, de peste 25 ani; repetand mereu
  exista riscul ca nimeni sa nu mai dea atentie celor
  spuse
 • +17 (21 voturi)    
  o insiruire de minciuni (Sâmbătă, 13 mai 2017, 14:53)

  Adrian_. [utilizator]

  daca ar pierde un an de viata pentru fiecare minciuna spusa, ar muri pe la jumatatea discursului,
 • +18 (18 voturi)    
  Ar fi bine ca Szemjen (chiar exista nume (Sâmbătă, 13 mai 2017, 15:13)

  Rahan5 [utilizator]

  de sat in Ungaria, la granita cu Rutenia- Ucraina) sa specifice ca vorbeste si in numele rutenilor din zona Satu-Mare.Ca altfel ar putea crede romanii ca aroganta din limbajul lui este specifica etniei maghiare.
  Oricum, trimiterea de catre Orban, al lui Semjen, in calitate de ,,port-drapel" la etniilor maghiare din Ungaria, in Romania, este de o obraznicie fara seaman pana acum. Mai ales cand stie ca secuii din Romania sunt asociati destul de conditionat cu etniile maghiare .
 • +17 (17 voturi)    
  200 de euro (Sâmbătă, 13 mai 2017, 15:18)

  of of [utilizator]

  Ăsta a venit aici să-i cumpere pe maghiari?
  • +7 (7 voturi)    
   WOW (Sâmbătă, 13 mai 2017, 16:21)

   BartSimpson [utilizator] i-a raspuns lui of of

   200 euro, va dati seama cat .. nici o luna nu-ti ajung banii astia cand ai copil mic ? dar oricum, lasa ca fac alte minoritati conlocuitoare copii pe banda rulanta ..
   • +1 (7 voturi)    
    la muncă (Sâmbătă, 13 mai 2017, 16:42)

    of of [utilizator] i-a raspuns lui BartSimpson

    Am copil mic, știu cum e.
    Nimeni nu face copii gândindu-se că TOATE cheltuielile trebuie suportate dintr-o alocație plătită de stat.
    Așadar, ungurii fac politici de sporire a natalității în rândul maghiarilor din Transilvania și noi găsim cu cale să spunem ceva rasist despre romi.
 • +16 (18 voturi)    
  cat de mult adevar draga (Sâmbătă, 13 mai 2017, 15:23)

  Enofereus [utilizator]

  domle vicepremier!

  pana una alta sa vedem si exemple concrete de respectare a minoritatilor din ungaria...
  • -2 (10 voturi)    
   Pana una alta (Sâmbătă, 13 mai 2017, 16:54)

   Ursuletul de Plus [utilizator] i-a raspuns lui Enofereus

   ei n-au o declaratie aemanatoare celei de la Alba-Iulia. Cu alte cuvinte, noi am promis si ne doare undeva, ei nu, dar le pasa. Fa o vizita in Gyula, sa vezi cum sta tricolorul arborat pe Liceul „Nicolae Bălcescu” si nu se ataca nimeni ca nu e voie sa arborezi pe cladiri oficiale alte drapele decat cel al tarii tale.
   • +5 (7 voturi)    
    Dictatul de la Viena a anulat orice ... (Sâmbătă, 13 mai 2017, 20:06)

    cartofil [utilizator] i-a raspuns lui Ursuletul de Plus

    obligatie a partii romane de a respecta ceva. Culmea este insa ca partea romana si-a respectat toate promisiunile. Ungurii sunt reprezentati in parlament mai mult decat proportional, studiaza in limba lor, folosesc peste tot limba lor. O cultura toleranta, autohtona, cu o vechime de 2000 de ani superioara celei maghiare care este tanara, costituita dintr-o serie de imprumuturi recente, respecta minoritatile si, in general, orice fel de om. Deci, ce nu s-a respectat ????? A, nu mai sunt stapani absoluti si discretionari ai romanilor, care nu aveau voie sa poarte cizme, numai opinci, trebuiau sa se descopere in fata grofului si sa se incline si nu aveau voie sa-si faca biserica de piatra si locuinta cu etaj. Si asta numai si numai pe criterii etnice. A existat si o lege a maghiarizarii romanilor, acum vreo suta si ceva de ani, li s-au schimbat numele cu nume maghiare, nu primeau slujbe daca nu-si schimbau religia si etnia etc. Astfel incat trei sferturi din ungurii care acum zbiara dupa Ungaria mare si isi doresc oropsirea in continuare a romanilor sunt, de fapt romani, maghiarizati sistematic si sangeros timp de vreo 500 de ani.
    • +2 (2 voturi)    
     Asa, asa (Luni, 15 mai 2017, 9:28)

     Ursuletul de Plus [utilizator] i-a raspuns lui cartofil

     Bine ca nu o iei de la Glad si Menumorut.

     Eu iti dau exemplu din secolul XXI, tu aduci argumente din secolul XIX. Uite, pentru ca exista inapoiati din astia ca tine ajung o Le Pen sa aiba putere sau altii sa voteze cu extremistii. Pentru ca traiti cu doua secole in urma. Sunteti ca in bancul ala cu romanul care acum a aflat ca secuii i-au taiat capul lui Mihai Viteaza si se duce cu securea peste vecinul lui.

     Si pe asta cu "Dictatul a anulat" de unde ai scos-o? A spus-o un mare om sau e concluzia ta de roman verde? Ca pe aia cu o cultura de 2000 de ani sigur din putul gandirii tale ai scos-o. Frate, dar romanii astia sunt mai tari decat grecii la vechimea culturii.
   • +1 (1 vot)    
    Daca tot ai drum la Gyula, ... (Luni, 15 mai 2017, 8:47)

    Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui Ursuletul de Plus

    ... vorbeste si cu romanii din partile alea, si vezi ce-ti zic, despre cat de ne-discriminati se simt. Formal e totul roz, da' daca zgarii cu unghia vezi ca e doar spoiala.

    Problema nu e musai actuala clasa politica din Ungaria, cel putin nu in ceea ce priveste politica fata de minoritati, ci faptul ca sute de ani la rand, pana la Horthy, politica de stat maghiara a fost una de deznationalizare fata de romani, chestie care si-a pus amprenta asupra populatiei. Multi s-au desteptat la cap, si nu mai inghit aceleasi aberatii despre faptul ca fiecare cetatean maghiar trebuia sa vorbeasca doar maghiara, cum era politica de stat pe la 1800, da' mai sunt si la ei, ca la noi, unii care se tin cu dintii de aberatii ce le-au fost bagate in cap acu' o suta sau doua de ani. Problema e cauzata de faptul ca ceilalti, care la o adica dac-ar fi doar de capul lor, ii tolereaza pe cei care inca-s sovini, fara sa-si dea seama ca in felul asta sustin, chiar daca indirect, discriminarea fata de romani. Din ce-i stiu eu pe secui, in HarCov situatia e aceeasi - foarte putini dintre secui chiar au ceva cu romanii, doar ca nu fac nimic, nici macar nu-si exprima deschis opinia, impotriva celor care chiar ar vrea sa-i dea afara pe toti romanii din secuime.
 • +6 (8 voturi)    
  xxxx (Sâmbătă, 13 mai 2017, 15:31)

  XXXXL [anonim]

  nu mai mergi calare pe strada, descheiat, pentru a ne arata puterea-n secuime...???
 • +12 (14 voturi)    
  Alba Iulia (Sâmbătă, 13 mai 2017, 17:00)

  oftamcutotii [utilizator]

  Cu tot respectul ii reamintesc d-lui ca singura minoritate care nu a recunoscut Proclamatia de la Alba Iulia a fost cea maghiara (sau ungara, de fapt). Cat despre dreptul vostru de a avea in Romania ceea ce ati obtinut mai bun in toate celelalte tari pricopsite de istorie cu minoritati ca a voastra, mai vorbim. Poate incercati sa "bateti cu pumnul in masa" cand dialogati cu Romania, ca sa ne bagam mintile in cap! (Cui apartine declaratia asta? Nu cumva chiar dvs.?) Deocamdata, ramane valabil ce a declarat presedintele SUA, Bill Clinton, la Bucuresti: :Romania este un exemplu in politica sa fata de minortati"!. Ar fi cazul sa vedem, mai indeaproape, cum e cu restituirea catre voi a unor proprietati necuvenite dupa nicio lege, din nicio tara, de exemplu!
 • +6 (8 voturi)    
  Alba Iulia (Sâmbătă, 13 mai 2017, 17:13)

  oftamcutotii [utilizator]

  Cat despre dreptul vostru de a avea in Romania ceea ce ati obtinut mai bun in toate celelalte tari pricopsite de istorie cu minoritati ca a voastra, mai vorbim. Poate incercati sa "bateti cu pumnul in masa" cand dialogati cu Romania, ca sa ne bagam mintile in cap! (Cui apartine declaratia asta? Nu cumva chiar dvs.?) Deocamdata, ramane valabil ce a declarat presedintele SUA, Bill Clinton, la Bucuresti: :Romania este un exemplu in politica sa fata de minortati"!. Ar fi cazul sa vedem, mai indeaproape, cum e cu restituirea catre voi a unor proprietati necuvenite dupa nicio lege, din nicio tara, de exemplu!
 • +11 (15 voturi)    
  prieten? (Sâmbătă, 13 mai 2017, 17:40)

  ValentinBrojban [anonim]

  Ma apeleaza ca si cum as fi prieten! Sorry! La Alba Iulia nu s-a scris de autonomie.
 • -1 (1 vot)    
  cer si eu (Sâmbătă, 13 mai 2017, 18:51)

  eTati [utilizator]

  ca acest stimat domn sa faca ceea ce ii cer cu precizarea ca se face in multe locuri, chiar peste tot in lume, si ca nefasta ar vrea sa stea sa priveasca
 • +4 (6 voturi)    
  Gojdu furat de maghiari (Sâmbătă, 13 mai 2017, 19:04)

  DanMiclea1 [anonim]

  Nimic despre cum au furat ungurii averea lui Gojdu.
  S-au imbogatit pe seama romanilor
 • +6 (10 voturi)    
  zxzxzxz (Sâmbătă, 13 mai 2017, 22:38)

  solar [utilizator]

  Acuzatii la adresa poporului roman ???
  1) Romania nu a provocat si nu a dezlantuit monstrii primului razboi mondial
  2) Romania s-a angajat prin Proclamatia de la Alba Iulia sa respecte democratia ii ”integrum” in conditiile cand Ungariei nu i s-a permis incalcarea statului democratic roman prin uneltirea si participarea sa nemijlocita la raptul teritorial al Transilvaniei de Nord si a Basarabiei unite cu Romania. UNGARIA A PRODUS ACEST RAPT CU BUNA STIINTA si in deplina complicitate cu PUTERILE FASCISTE !
  3) Romania nu a primit statul de cobeligeranta alaturi de NATIUNILE UNITE desi a contribuit major la alungarea fascismului din inima Europei si cu foarte multe sacrificii umane si materiale
  4) Romania nu a uneltit impotriva UNGARIEI pe parcursul ultimelor doua secole si a ramas pasiva la asimilarea nationalitatii romane ramase pe teritoriul ungar( intre 1920- 1944 peste 30 la suta din populatie era romaneasca, ca astazi sa ajunga la nici 5 la suta )
  5) in ”interbelic ” Ro nu a desfiintat scoli, licee , institutii de cultura unguresti spre deosebire de UNGARIA care a dus aceeasi politica de deznationalizare a contelui TISZA dintre 1900-1918
  6) RO nu a desfiintat partide si organizatii civile unguresti din Transilvania, ci le-a tolerat cu ingaduinta democratica,spre deosebire de UNGARIA care le-a inlaturat sistematic in propria tara. Argumentle politico-istorice,rationale si diplomatice ale RO sunt pana in ziua de azi net superioare moral arogantei si iredentismului unguresc. De cinci secole RO nu a avut o astfel de superioritate zdrobitoare in fata pretentiilor nedemne.nedrepte si refulate ale ultranationalismului atavic unguresc.
 • +5 (7 voturi)    
  Fereste-ne Doamne de asa prieteni ca de (Sâmbătă, 13 mai 2017, 23:21)

  ty [utilizator]

  dusmani ne ferim singuri.
  Extremisti maghiari nu au cum sa ne fie prieteni.
 • +5 (5 voturi)    
  Draga Semjen (Sâmbătă, 13 mai 2017, 23:33)

  mr_mojo [utilizator]

  Hai sictir!
  Nu știu in maghiara cum se scrie.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by