Guvernul intentioneaza sa construiasca centre de colectare a lanii si pieilor de oi si capre, finantate din fondul suveran de investitii, iar una dintre posibilele utilizari ale lanii ar fi realizarea de plapumi pentru saraci, a declarat duminica, la emisiunea Viata Satului de la TVR 1, ministrul Agriculturii, Petre Daea, potrivit News.ro. De asemenea, ministrul a criticat dur rosiile din import, incercand sa justifice programul Guvernului de a sprijini productia romaneasca de rosii.

Petre DaeaFoto: Camera Deputatilor

Petru Daea a tinut sa sublinieze, la inceputul emisiunii, ca nu va veni la televiziuni "decat atunci cand am ceva de transmis pentru tara": "Ieri s-au implinit 30 de zile, fara nicio zi libera, cu 142 de ore de somn, cu sosirea in minister la 6.30, cu plecarea noaptea, spre casa sau in teren", a afirmat Daea.

Moderatorul emisiunii l-a intrebat despre un punct din programul de guvernare in domeniul agriculturii, care prevede construirea de centre de colectare a lanii si pieilor de ovine si caprine. "Sunt 12 milioane de oi. Au trei kilograme oaia. O plapuma cat ar fi? Trei kilograme. Ar fi 12 milioane de plapumi in Romania pentru saracii astia", a spus ministrul.

Centrele de colectare ar urma sa fie finantate din fondul suveran de dezvoltare, pe care guvernul intentioneaza sa il creeze in acest an, potrivit oficialului. Ministrul a mentionat ca principala problema cu care se confrunta la minister este intarzierea finalizarii dosarelor pentru acordarea subventiilor catre fermieri.

"E o intarziere de 8.174 de dosare. In Romania, daca nu termini un judet, degeaba termini pe celelalte, pentru ca nu poti sa inchizi situatia si nu poti sa acorza celorlalti subventia. (...) Am dispus mutarea specialistilor de la judetele unde au finalizat spre cele opt judete care aveau intarzieri. S-au dislocat 262 de specialisti", a afirmat Petre Daea.

In plus, ministrul a criticat dur rosiile din import, incercand sa justifice programul guvernului, de a sprijini productia romaneasca de rosii: "Ati vazut dumneavoastra tomatele din import? Ati vazut cum cade o tomata dintr-o cutie, dintr-un ambalaj, ca danseaza precum mingea? Poti sa joci fotbal cu ea si nu se depreciaza. De ce? Raspunsul este dat de terhnologia pe care o folosesrte acolo si care nu se aseamana si nu poate fi egala cu cea din Romania."

Pe 27 ianuarie, Guvernul a aprobat o hotarare prin care producatorii agricoli vor fi sustinuti printr-un program sa cultive tomate in spatii protejate (sere, solarii), astfel incat sa asigure necesarul de consum intern din productia autohtona, valoarea sprijinului financiar acordat beneficiarilor fiind contravaloarea in lei a sumei de 3.000 de euro pe an.