Presedintele PSD Liviu Dragnea a declarat ca PSD nu va depune deocamdata o motiune de cenzura impotriva Guvernului pe tema privatizarilor strategice, dupa ce vicepremierul Costin Borc l-a asigurat ca Executivul nu intentioneaza acest lucru, transmite Agerpres.

"Din moment ce nu au de gand sa faca (privatizari - n.r.), nu depunem motiune de cenzura. Cel putin asta mi-a zis", a spus Dragnea, intr-o conferinta de presa la sediul central al PSD, intrebat daca "a scapat Guvernul de o motiune de cenzura pe subiectul privatizarilor".

Dragnea a precizat ca intalnirea de luni cu vicepremierul Borc, care a avut loc la sediul central al PSD, a fost la initiativa reprezentantului Guvernului si a vizat o serie de teme economice de interes.

"In primul rand, mi-a prezentat dorinta dumnealui, cred ca este si a Guvernului, ca PSD sa se implice in mod activ in elaborarea si ducerea la bun sfarsit a proiectului lansat 'Romania competitiva'. Raspunsul meu a fost foarte clar - PSD se va implica in orice proiect, in orice actiune, in orice demers care ajuta la dezvoltarea Romaniei fara niciun fel de ezitare, cu toata expertiza noastra si priceperea colegilor nostri. Am discutat, de asemenea, despre atasatii comerciali. I-am solicitat sa faca o analiza serioasa a activitatii tuturor acestor atasati comerciali, foarte multi dintre ei din cate stiu eu sunt buni, sunt profesionisti, dar nu sunt sigur ca exista o comunicare foarte buna intre dumnealor si minister - sediul central. Exista riscul sa se piarda foarte multe oportunitati de afaceri pentru firme romanesti in tarile respective si invers si cred ca o relationare mai buna si directa intre ministru si atasatii comerciali nu poate sa aiba decat efecte benefice. Mi s-a parut ca reactia a fost pozitiva din partea dumnealui", a explicat presedintele PSD.

Intrebat daca vicepremierul i-a spus despre anumite unitati pe care vrea sa le privatizeze, Dragnea a aratat ca aparuse un "zvon" referitor la industria sarii.

"Nu, nu au de gand sa faca lucrul asta, acolo e vorba de ceea ce vrea sa faca Fondul Proprietatea cu actiunile pe care le au, pe care vor sa le listeze, actiunile pe care le detine statul roman care este majoritar nu se intentioneaza sa fie vandute si i-am spus ca nu suntem de acord cu nicio alta situatie daca e vorba de un obiectiv strategic din Romania", a sustinut el.

"PSD nu va sustine privatizari in special la obiectivele economice strategice sau de importanta strategica in care statul roman are mai putin de 51%. Nu avem nimic impotriva sa continue actiunea de listare pentru pachetele minoritare pe care le mai are statul roman la diverse companii si societati. De asemenea, am vorbit despre cateva obiective economice care sunt intr-o situatie delicata, dar care macar in parte pot fi salvate. De exemplu, UCM Resita, acolo exista un laborator de incercari turbine, unic in Europa, care trebuie sa fie salvat; la Turnu Severin, combinatul de apa grea - aici pot fi solutii de salvare", a spus Dragnea.

O alta tema discutata de Liviu Dragnea cu vicepremierul Borc, "care framanta foarte mult PSD", a vizat problema uraniului.

"Romania nu mai ia uraniu din minele din tara, cum este mina de la Crucea, care probabil se va inchide. Mi-a explicat de ce - deoarece Curtea de Conturi a solicitat sa se aplice procedurile stabilite prin legislatia in vigoare, dar eu cred ca asta este un lucru extrem de periculos pentru noi, in conditiile in care minele de uraniu din Romania se vor inchide nu ne garanteaza nimeni ca uraniul cumparat acum mai ieftin mai tarziu nu va fi cumparat mai scump, noi nemaiavand surse in interior. Si parerea mea, si i-am spus-o, este ca genul asta de probleme sa se discute in CSAT si daca este nevoie sa apara vreo lege sau modificare in legislatie care sa poata sa legifereze niste exceptii pentru astfel de situatii noi vom sustine asa ceva. Despre Complexul Energetic Oltenia si minerit in general - cred ca ar fi bine sa mearga in teritoriu si sa discute direct cu oamenii si cu specialisti in zonele respective. PSD nu este de acord ca in Romania in viitor sa se renunte in totalitate la minerit, pentru ca este o sursa de energie complementara care poate fi oricand folositoare", a precizat Dragnea.