Uniunea Europeana a mai traversat perioade dificile, dar de fiecare data a facut pasi spre consolidarea constructiei europene, a declarat sambata ministrul Afacerilor Externe, Lazar Comanescu, care si-a exprimat speranta ca acest lucru se va intampla si in perioada urmatoare, potrivit Agerpres.

Lazar ComanescuFoto: MAE

"Daca ne uitam putin retrospectiv, UE a mai traversat perioade dificile, dar poate ca este o lectie foarte buna pe care putem sa ne-o insusim, sa vedem ca, de fiecare data, dupa momente dificile, s-au facut pasi noi inspre consolidarea constructiei europene si eu am convingerea ca acest lucru se va intampla si in perioada urmatoare", a spus ministrul, prezent in Parcul Cismigiu, la cea de a III-a editie a Pietei Statelor membre UE.

Lazar Comanescu a apreciat ca intr-o lume tot mai globalizata este nevoie de o "Uniune Europeana puternica", iar forta Europei a stat intotdeauna in "puterea de a fi uniti, de a construi impreuna punti de dialog si proiecte comune". In acest context, al a afirmat ca Romania "are potentialul de a aduce energie noua, un suflu nou constructiei europene". "Depinde de fiecare dintre noi sa realizam acest lucru", a subliniat el.

Lazar Comanescu a remarcat ca Romania celebreaza in acest an un deceniu de la aderarea la UE, iar peste trei ani va detine presedintia Consiliului UE. El a evidentiat faptul ca romanii continua sa se numere printre cei mai entuziasti sustinatori ai unei Uniuni Europene puternice. Lazar Comanescu a evocat si avantajele pe care le aduce statutul de tara membra UE, amintind de libera circulatie a persoanelor, oportunitatile de ordin economic sau educational.

"Ne bucuram de aceste avantaje care au intrat in firescul vietii de zi cu zi si, poate, este foarte bine sa facem sa se inteleaga acest lucru in fiecare zi. Pentru ca traversam o perioada in care apar unele semne de intrebare legate de viitorul Europei. Or, tot ceea ce s-a realizat pana acum se constituie in argumente foarte puternice in sensul ca nu exista alternativa daca vrem sa progresam, ca europeni, la o Uniune Europeana mai puternica", a precizat el.

Primarul general interimar al Capitalei, Razvan Sava, a remarcat in discursul sau ca Uniunea a fost "des incercata in ultimul timp" si ca trebuie sa raspunda provocarilor, consolidandu-si tot mai mult democratia.

"Dincolo de a reprezenta o unitate economica si politica, UE ii reprezinta pe cetatenii sai, indiferent de tara de origine, promovand pacea, valorile si bunastarea popoarelor sale, oferind totodata un spatiu de libertate, securitate si justitie fara frontiere", a precizat edilul.

Seful Reprezentantei Comisiei Europene in Romania, Angela Filote, a evidentiat ca seria de manifestari dedicate Zilei Europei reprezinta in primul rand o perioada a celebrarii.

"UE este greu incercata acum, asa cum a mai fost de altfel, in trecut, si este o vreme pentru negocieri, uneori foarte dure. Intr-adevar, in ultimul timp, negocierile din interiorul UE devin din ce in ce mai dure, pentru ca si mizele sunt foarte mari, dar este si o vreme a celebrarii, a sarbatorii", a declarat ea.