Declaratiile sefului DNA, Laura Codruta Kovesi, care a catalogat respingerea de catre Parlament a cererilor de retinere si arestare a unor deputati si senatori drept un fel de presiune asupra procurorilor, reprezinta 'un atac la Constitutie', considera copresedintele ALDE Calin Popescu-Tariceanu, citat de Agerpres.

"Declaratiile procurorului sef de la DNA, care a spus ca 'respingerea de catre Parlament a cererilor de retinere si arestare a unor deputati si senatori reprezinta un fel de presiune asupra procurorilor', nu sunt neaparat un atac la adresa Parlamentului, ci un atac la Constitutie, pentru ca dreptul de a aproba sau a respinge cererile de retinere si arestare este consfintit prin Constitutie. Parlamentul nu face nimic altceva decat ceea ce ii da dreptul Constitutia. Daca doamna Kovesi are probleme cu Constitutia, atunci este dreptul ei (n.r. - sa comenteze) ca persoana privata, dar nu in calitate de sef al DNA", a sustinut Tariceanu, intr-o conferinta de presa.

El a adaugat ca este rolul parlamentarilor, corpului legislativ sa decida daca "schimba" aceste prevederi.

"Eu cred ca aceste prevederi trebuie sa ramana in continuare, pentru ca spiritul in care a fost creata imunitatea parlamentara este tocmai acela de a proteja cetatenii si nu parlamentarii de lipsa unei reprezentari prin abuzurile de putere si excesele de putere pe care pot sa le faca anumite institutii la adresa unora dintre parlamentari", a afirmat liderul ALDE.

Tariceanu a mai precizat ca parlamentarii nu au comentat niciodata o decizie a Justitiei.

"Doamna Kovesi se mai plangea inca de un lucru: ca a vazut situatii in care, dupa ce au iesit din DNA s-au dus la tv si au comentat dosarul. Si ce daca au comentat dosarul, care e problema? Noi, ca parlamentari, nu am comentat niciodata nicio decizie a Justitiei. Si aici ma refer la instante. Este dreptul lor si e dreptul oricarui om in baza libertatii la exprimare sa spuna ceea ce considera. Ce ar vrea doamna Kovesi? Odata ce dosarul este facut de DNA, DNA-ul are dreptul sa scurga informatiile pe care le doreste catre anumite suporturi media, care creeaza bineinteles asupra persoanei respective o anumita imagine, o imagine de vinovat, si nimeni sa nu mai spuna nimic. Vreau sa-i transmit foarte direct ca acest lucru nu se poate intr-o tara libera si democratica", a aratat Tariceanu.