Candidatul PNL la primaria Capitalei, Ludovic Orban, a declarat, intr-un interviu pentru HotNews.ro, ca nu va autoriza proiectul unei moschei in Bucuresti daca va ajunge primar. "Nu voi autoriza moscheea lui Ponta. Eu nu m-am operat in Turcia, ca Victor Ponta. Pe de alta parte, un primar general trebuie sa actioneze in numele cetatenilor municipiului Bucuresti. Iar eu stiu cu precizie ca acest proiect nu este sprijinit de cetatenii municipiului Bucuresti", a explicat Orban. Presedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan a reluat subiectul contructiei unei moschei la Bucursti in timpul vizitei efectuate in cursul saptamanii de presedintele Klaus Iohannis la Ankara.

  • Vezi in text ce spune Ludovic Orban despre o evenutala colaborare cu Nicusor Dan, daca mizeaza pe sprijinul presedintelui Klaus Iohannis in campania electorala si cum raspunde la intrebarea "credeti ca Dacian Ciolos ar putea conduce PNL dupa alegerile locale"?
  • Bonus: De ce a postat pe Facebook poza cu cainele sau care a starnit un val de comentarii ironice/ Urmareste interviul INTEGRAL in varianta VIDEO pentru a vedea care sunt prioritatile candidatului PNL pentru Capitala, ce solutie crede ca este mai potrivita pentru aeroportul Otopeni: tren sau metrou si ce spune despre candidatul PSD, Gabriela Vranceanu Firea?

Rep: Ce v-a venit sa puneti poza cu cainele?

Ludovic Orban: E o poza facuta de sotia mea, dimineata, inainte de a pleca la birou. Am vazut ca a inflorit magnolia pe care am plantat-o in curte, mica noastra magnolie. Si a fost facuta in mod spontan, natural. Si chiar m-am sfatuit cu sotia daca sa o pun pe contul personal de Facebook, si am hotarat sa o pun din dorinta de a impartasi bucuria primaverii intr-un cadru natural.

Rep: Sau si dintr-o mica socoteala electorala.

LO: N-am facut nici o socoteala. In general iubitorii de animale stiu foarte bine ca eu sunt un foarte mare iubitor de animale. Dintre parlamentarii PNL, se stie foarte clar ca eu si inca vreo trei am votat impotriva legii care a permis euthanasierea cainilor. Si de-a lungul timpului am facut multe postari cu animale si chiar cu catelul meu. Am avut o postare foarte frumoasa cu Lance, cu golden retriever-ul pe care-l avem, langa o lebada la marginea unui lac. Si poza aia a strans foarte multe aprecieri, like-uri.

Rep: Nu va pare rau ca ati pus-o pe asta?

LO: Nu, nu. Nu-mi pare rau sub nici o forma, indifernt de faptul ca au fost comentarii ironice de tipul "de ce eram imbracat in costum" Pai eram in constum pentru ca plecam la munca. Nu e o poza artistica, de campanie, este o poza care s-a nascut natural. Am vrut sa transmit asa, un sentiment de bucurie. Am vrut sa le impartasesc prietenilor mei de pe contul de Facebook o stare sufleteasca pe care am avut-o in acea dimineata. Va mai spun un lucru. Eu nu sunt genul de om care sa ia voturi oricum, prin orice fel de mijloace. Niciodata nu am incercat sa fiu altfel decat asa cum sunt. Iar poza aia e o poza care ma reprezinta pe mine asa cum sunt.

Rep: Am vazut ca doamna Firea se arata dispusa sa-i ofere lui Nicusor Dan functia de viceprimar. E limpede ca Nicusor Dan si USB vor conta in aceste alegeri, sondajele arata un scor bun. Dvs ce aveti sa-i oferiti?

Ludovic Orban: Acuma va dati seama ca ceea ce i-a oferit PSD-ul nu-i pot sa-i ofer eu domnului Nicusor Dan. Mai ales ca nu-i o functie pe care sa i-o dau eu dupa ce voi castiga alegerile. Plus aceasta oferta facuta de PSD nu o judec eu, dar sunt convins ca va fi judecata de alegatori. In privinta lui Nicusor Dan, va spun ca am urmarit cu interes. A avut o activitate de sanctionare a unor derapaje administrative, a avut si unele succese. A facut cateva lucruri bune. Cred ca poate sa continue aceste lucruri exact de pe pozitia pe care a fost.

Rep: Si politic?

LO: Politic inca nu pot sa spun ceva despre el pentru ca nu stiu ce reprezinta din punct de vedere politic.

Rep: Deci nu aveti ce sa-i oferiti?

LO: V-am dat raspunsul.

Rep: Apropo, va sprijina presedintele Klaus Iohannis in campanie?. Primul candidat al PNL, dl Busoi a beneficiat de sprijinul dlui presedinte.

LO: Mi s-a mai pus aceasta intrebare. Eu nu pot sa va raspund la aceasta intrebare. La aceasta intrebare nu poate sa dea raspunsul decat o singura persoana si anume presedintele Klaus Iohannis.

Rep: Dar contati pe sprijinul domnului presedinte?

LO: Pe de alta parte, evident avem o colaborare normala, fireasca. A fost candidatul la presedintia Romaniei pe care l-am sprijinit si pe care atata timp cat va pune in practica programul cu care ne-am prezentat in fata cetatenilor Romaniei voi sustine toate masurile destinate realizarii acestui obiectiv. Presedintele nu cred ca trebuie sa se implice in campania electorala partizana. Si delatfel, dupa cum am vazut atitudinea generala a presedintelui Iohannis, cred ca nu va face acest lucru.

Rep: Tocmai v-am spus ca pe candidatul de dinaintea dvs l-a sprijinit afisandu-se public cu domnul Busoi la cateva evenimente.

LO: A existat o deplasare cu domnul Busoi dar nu era in campania electorala si a fost singura aparitie publica. Nu a existat o implicare in campanie, pentru ca nici nu incepuse campania electorala. Si delatfel Cristian Busoi nici nu era candidatul PNL la data respectiva. Ce caut in aceasta campanie in primul si in primul rand este sa obtin sprijinul cetatenilor Bucurestiului.

Rep: In vizita din Turcia, am vazut ca a reluat discutiile pe tema constructiei unei moschei la Bucuresti.

LO: Nu, discutiile au fost reluate de presedintele Ergodan.

Rep: Au fost reluate de presedintele Erdogan dar a aparut din nou tema pe agenda in timpul vizitei presedintelui.

LO: In mod evident presedintele Turciei a repus aceasta tema pe agenda mai mult din considerente de politica interna. Raspunsul presedintelui Iohannis l-am vazut, a spus ca este problema Primariei Capitalei. Eu pot sa va spun ca daca voi fi primar general nu voi autoriza aceasta moschee, asa cum este ea.

Rep: De ce?

LO: Nu voi autoriza moscheea lui Ponta. Sa va dau un raspuns, eu nu m-am operat in Turcia, ca Victor Ponta. Pe de alta parte, un primar general trebuie sa actioneze in numele cetatenilor municipiului Bucuresti. Iar eu stiu cu precizie ca acest proiect nu este sprijinit de cetatenii municipiului Bucuresti. Si ca un comentariu: nu poti astazi, cand vezi ce se intampla in toata Europa, sa sustii un astfel de proiect.

Rep: Dar ati vazut argumentele muftiului: exista moschei ilegale in Bucuresti si e mai bine sa stii unde se aduna toti acesti oameni, e mai bine sa ai un loc oficial unde sa le dai posibilitatea sa-si practice religia.

LO: Deci pana cand aceasta problema a aparut pe tapet la nivel guvernamental in urma unor intelegeri care au existat intre Victor Ponta si Erdogan, care daca tin minte la vremea aceea era prim ministru, nu fusese inca ales presedinte al Turciei, eu nu am auzit o astfel de cerere de realizare a unei mega moschei in Bucuresti. Si nu numai moschei ci si toate cladirile de pe langa moschee.

Rep: Nu ati autoriza nici un fel de moschee sau un astfel de proiect?

LO: Asa cum este astazi gandit acest proiect nu-l voi autoriza.

Rep: De ce, care e motivul?

LO: Dintr-o multime de motive. V-am dat motivul principal: primarul general trebuie sa actioneze in numele bucurestenilor. Daca bucurestenii nu-si doresc o mega moschee in Bucuresti inseamna ca nu trebuie sa se faca aceasta moschee. Mai ales repet, asa cum este gandit proiectul astazi.

Rep: Cine va conduce PNL in perioada cat va lipsi doamna Gorghiu. Se va afla in curand in concediu maternal, presupun, nu?

LO: Inca nu am avut nici o discutie pe aceasta tema.

Rep: Dar e o tema importanta, cu cine veti defila in plina campanie in Bucuresti.

LO: Asta va fi o decizie care va fi luata probabil de Biroul Politic National al PNL.

Rep: ll vedeti pe domnul Dacian Ciolos sef la PNL dupa locale?

LO: I-am urmarit toate declaratiile domnului Dacian Ciolos si in toate aceste declaratii nu si-a exprimat in nici un fel aceasta dorinta. Ba mai mult, a si spus ca atat timp cat este premier el isi va duce la bun sfarsit mandatul de premier nepolitic, de premier tehnocrat. Nu exista aceasta discutie, desi am avut foarte multe discutii cu Dacian Ciolos de cand este prim-ministru. Nu a aparut niciodata pe tapet aceasta problema. Daca va dori sa vina in Partidul National Liberal, in mod evident noi am colaborat cu Dacian Ciolos inca din 2007, cand a fost ministru al agriculturii. In guvernul Partidului National Liberal ulterior am sprijinit candidatura lui Dacian Ciolos pentru pozitia de comsiar european si in primul mandat, si in 2014 am sprijinit ca partid un nou mandat pentru Dacian Ciolos pentru portofoliul de Dezvoltare Regionala sau de Agricultura. Daca s-ar hotari sa vina in Partidul National Liberal ar fi binevenit, dar este decizia sa nu este decizia noastra. Iar in ce priveste alegerea presedintele PNL, accentuez alegerea, presedintele va fi ales intr-un Congres care va avea loc dupa alegerile parlamentare.

Rep: In aprilie 2015, Corpul de Control al premierului Victor Ponta a trimis la DNA dosarul Transalpina, a facut o sesizare pe numele dvs. As vrea sa stiu daca ati fost chemat, daca aveti vreo calitate, daca s-a deschis un dosar.

LO: Nu am nici un fel de informatie fata de aceasta plangere care a fost depusa de Corpul de Control. Am prezentat public informatii pe aceasta tema. (...) Nu exista nici un document semnat de mine in acea plangere, nu exista nici un fel de fapta care sa poate fi incriminata in vreun fel. Este o sesizare penibila. Nu am fost chemat, nu am dat nici o declaratie, nu stiu nimic despre desfasurarea anchetei. Nu mi-e teama, oricand DNA ma convoaca sunt dispus sa dau informatii dar in ceea ce priveste nu am nici un fel de teama legata de aceasta sesizare deoarece nu contine nici un fel de fapta care sa-mi fie imputabila si care sa fie contrara legii.

  • NOTA: Urmareste interviul INTEGRAL in varianta VIDEO pentru a vedea care sunt prioritatile candidatului PNL pentru Capitala, ce solutie crede ca este mai potrivita pentru aeroportul Otopeni: tren sau metrou si ce spune despre candidatul PSD, Gabriela Vranceanu Firea?