Ciprian Ciucu, reprezentant al societatii civile, ales presedinte al Consiliu National de Integritate (CNI) in februarie 2015, este candidatul sustinut de partidul Monicai Macovei, M10, la alegerile pentru Primaria Capitalei.

Ciprian CiucuFoto: Hotnews

"Ciprian Ciucu fondeaza institutii, Ciprian Ciucu construieste, are viziune si nu se lasa pana cand viziunea lui nu este pusa in practica. Ciprian Ciucu va reusi, eu nu am niciun dubiu. Va reusi sa faca din Bucuresti un oras in care vom trai relaxati si atunci cand suntem soferi, si atunci cand suntem pietoni, si atunci cand ninge, si atunci cand ploua, si atunci cand ne ducem in parc, si atunci cand suntem suparati, cand vin facturile la gaz, apa si electricitate prea mari. Si atunci vom zambi pentru ca impreuna cu Ciprian acele facturi nu vor fi supraincarcate. Toate acestea sunt in programul lui, se pricepe la ele, stie sa le faca, vrea sa le faca, o sa le faca", a declarat europarlamentarul Monica Macovei la conferinta de lansare a candidaturii lui Ciucu la Primaria Capitalei, potrivit Agerpres.

"Ciprian Ciucu este cinstit si competent, ca si mine, poate si de asta ne-am adunat, imprietenit si, revenind la integritate, Ciprian Ciucu va da de pamant cu toata mafia din Primaria Capitalei", a spus Monica Macovei.

Eurodeputatul a precizat faptul ca Ciprian Ciucu este candidat independent la Primaria Capitalei sustinut de Partidul M10.

"M10 si eu, ca presedinte, avem valori compatibile cu Ciprian Ciucu: cinstea, corectitudinea, anticoruptia si determinarea", a adaugat Monica Macovei.

  •  Ciprian Ciucu: Trebuie sa scoatem coruptia din Primaria Capitalei

Eliminarea coruptiei si a risipei, modernizarea infrastructurii, un program realist de consolidare a locuintelor, identificarea unui model administrativ si transparenta decizionala, acestea sunt principalele puncte ale programului anuntat duminica de Ciprian Ciucu, candidat independent la Primaria Capitalei sustinut de Partidul M10, condus de europarlamentarul Monica Macovei.

Ciprian Ciucu a declarat ca, prin candidatura sa, doreste sa dea un semnal si altor reprezentanti ai societatii civile, pentru a-i incuraja sa isi asume responsabilitatea unei functii in stat.

"Ce vreau sa fac la Primarie: in primul rand, vreau sa le redau bucurestenilor placerea de a trai in orasul lor, pentru ca multi dintre noi se simt agresati de oras - aglomeratie, dezordine, mizerie. Nu mai ai acea placere de a trai in orasul tau. Ne dorim un oras in care sa petrecem timp de calitate: sa avem evenimente culturale majore, sa avem unde petrece timpul impreuna cu familia, sa avem parcuri bune, sa avem bulevarde care sa fie in special pentru oameni, acces la servicii sociale, acces la servicii de educatie si sanatate. Imi doresc foarte mult sa facem ceva cu managementul traficului din Bucuresti si voi pune mare accent pe transportul in comun si pe transportul alternativ. Efectiv trebuie sa facem regenerarea urbana, pentru ca sunt zone in oras care sunt subrede", a declarat Ciprian Ciucu.

Alte puncte din programul prezentat de Ciprian Ciucu se refera la modernizarea infrastructurii tehnico-edilitare, demararea unui program realist de consolidare a locuintelor si identificarea, impreuna cu cetatenii, a unui model administrativ de secol XXI.

"Fundatia pe care sta orasul este subreda. Infrastructura (tehno-edilitara, de transport public, sociala) este veche, si-a depasit durata de viata, este practic in pragul dezintegrarii. Calitatea constructiilor este precara si riscul seismic este imens. Bazele administrative ale orasului nostru sunt confuze si neclare. Relatiile dintre primariile de sector si cea generala duc la situatii absurde si ineficienta economica, ambele rezultand direct din lipsa colaborarii intre acestea. Trebuie sa sa ne uitam la modele de dezvoltare urbana de la alte capitale din Europa, sa vedem ce ar putea fi aplicat in Romania", mai sustine Ciprian Ciucu.

O alta directie a programului prezentat de Ciprian Ciucu il reprezinta eliminarea coruptiei din Primaria Capitalei.

"Trebuie sa scoatem coruptia din Primaria Capitalei. Bucurestiul are un buget comparabil cu al Vienei, insa diferenta de calitate a vietii este de la cer la pamant. Grupurile de interese nelegitime au pus mana pe capitala Romaniei si o sufoca, secandu-i bugetul cu proiecte inutile, cheltuieli disproportionate si absurde si prioritati care nu au legatura cu cetatenii", a mai declarat Ciucu.

Alte directii de actiune din programul lui Ciprian Ciucu: transparenta totala a deciziilor luate la nivelul primariei si explicarea mizelor fiecarei decizii pentru ca cetatenii, societatea civila si mass-media sa se poata opune intereselor oculte si nelegitime; toate contractele din bani publici trebuie sa fie facute publice; incurajarea participarii cetatenilor la definirea prioritatilor de dezvoltare a orasului, pana la nivel de cartier; stabilirea si impunerea unor standarde de cost pentru toate cheltuielile si investitiile publice.

Despre Ciprian Ciucu

Ciprian Ciucu este director de programe, membru fondator si director al Centrului Roman de Politici Europene (CRPE). Potrivit informatiilor facute publice de CRPE, are experienta in sectorul non-profit, unde a lucrat pentru organizatii cunoscute precum "Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile", "Centrul Educatia 2000+ (Soros Open Network)". A acordat consultanta in cadrul mai multor proiecte de asistenta tehnica (Banca Mondiala, Comisia Europeana, USAID, DfID, Unicef, Matra) pentru diferite agentii si ministere din Romania si Republica Moldova.

In perioada 2007-2013 a fost lector invitat la Universitatea din Bucuresti, unde a tinut cursul de managementul proiectelor in cadrul Departamentului de Studii Europene al Facultatii de Litere.