Deputatul independent Remus Cernea propune, printr-un proiect de lege, modificarea modalitatii de inscriere la ora de religie, astfel incat elevii care au implinit varsta de 14 ani sa poata opta singuri daca frecventeaza acest curs sau nu, scrie Agerpres. Actuala legislatie prevede ca doar elevul major poate sa decida singur in aceasta privinta.

Remus CerneaFoto: Agerpres

"Inscrierea elevului pentru a frecventa orele de religie se face prin cerere scrisa a elevului care a implinit 14 ani, respectiv a parintelui sau a tutorelui legal instituit pentru elevul care nu a implinit aceasta varsta. Schimbarea acestei optiuni se face tot prin cerere scrisa a elevului care a implinit 14 ani, respectiv a parintelui sau a tutorelui legal instituit pentru elevul care nu a implinit acea varsta", se arata in proiectul de lege initiat de Cernea.

Initiatorul spune in expunerea de motive ca actuala legislatie "mentine o serie de ambiguitati generatoare de confuzii si noi abuzuri".

Cernea precizeaza ca, in prezent, legea educatiei prevede ca inscrierea elevului la ora de religie se face prin cerere scrisa a elevului major, respectiv a parintelui sau a tutorelui legal instituit pentru elevul minor, iar acest text nu este corelat cu Codul civil care spune: "copilul care a implinit varsta de 14 ani are dreptul sa isi aleaga liber confesiunea religioasa".

"Fara o clarificare in privinta acestei necorelari, elevii, parintii si profesorii vor fi pusi in situatii dificile, care predispun la abuzuri si incalcari grave ale drepturilor copilului. Daca parintii sunt atei si copilul de 14 ani este credincios, oare il vor inscrie parintii la ora de religie?", mai arata Cernea in expunerea de motive.

Proiectul de lege se afla in dezbatere publica, la Camera Deputatilor, pana la 1 martie, dupa care intra in procesul legislativ.