Liderul UNPR Gabriel Oprea a declarat luni ca partidul sau va semna, joi, un protocol de colaborare cu PSD pentru alegerile locale si parlamentare, existand in acest sens promisiunea lui Liviu Dragnea facuta saptamana trecuta. Pe de alta parte, PSD afirma ca e prea devreme pentru o discutie privind o colaborare si la parlamentare, detaliind ca este vorba de un "protocol umbrela".

"Vom semna protocolul de colaborare pentru alegerile locale si parlamentare. Avem promisiunea domnului Dragnea ca joi semnam acest protocol si noi intotdeauna ne-am tinut de cuvant", a declarat luni Oprea in Parlament, potrivit Mediafax.

La randul sau, secretarul general al PSD Marian Neacsu a declarat ca este vorba doar de un protocol pentru alegerile locale, de tip umbrela, care permite organizatiile sa decida ce fel de alianta fac.

"O sa fie un protocol de colaborare national, de tip umbrela, prin care lasam la latitudinea fiecarei organizatii judetene sa negocieze cu colegii de la UNPR modalitatea de colaborare la alegerile locale. O sa il incheiem saptamana asta, probabil. Vom candida, in mod cert, separat la alegerile locale, dar, daca avem un protocol de colaborare, bineinteles ca o sa ne abtinem de la a ne ataca unii pe ceilalti in campanie.

Al doilea lucru foarte important este modul de constituire a majoritatilor in consiliile locale si in consiliile judetene. Fiecare vom sprijini candidatii care sunt mai bine plasati. Daca vor fi localitati care vor decide ca e potrivit sa aiba liste comune cu UNPR, suntem deschisi si pentru acest lucru", a spus el.

Oprea a declarase sambata ca UNPR va candida independent de PSD la alegerile locale, afirmand ca acolo unde echipele UNPR-PSD sunt "mai bine inchegate" ele pot merge impreuna, in vreme ce la parlamentare cele doua partide vor avea liste comune.

Declaratia venise dupa ce Dragnea a precizat, joi seara, in timp ce la alegerile locale se vor face aliante la nivelul organizatiilor locale sau judetene, pentru scrutinul parlamentar PSD va avea discutii cu UNPR pentru a decide termenii viitoarei colaborari.

"In ceea ce priveste politica de aliante a Partidului Social Democrat, am decis astazi (joi ¬ n.r.) ca vom propune UNPR-ului un proiect de acord de colaborare care sa de posibilitatea tuturor organizatiilor PSD si respectiv UNPR ca acolo unde considera ca este eficient pentru procesul electoral si se maresc sansele de castig in alegeri pot incheia aliante electorale in conditiile pe care le considera cele mai bune din punctul de vedere al sanselor de castig. De asemenea, o sa propunem un astfel de acord si colegilor din ALDE, care sa cuprinda aceleasi conditii" a spus presedintele PSD, dupa sedinta Comitetului Executiv care s-a desfasurat la Sinaia.