Deputatul PNL Ovidiu Raetchi, care candideaza pentru functia de primar al Sectorului 5, a lansat o petitie online pentru daramarea gardului din jurul Palatului Parlamentului, pentru a se oferi acces liber cetatenilor in spatiul din jurul cladirii, acesta fiind primul pas pentru realizarea Marii Gradini Centrale a Bucurestiului, un proiect care ar rezolva problema nevoii de spatiu verde din Capitala, se arata intr-un comunicat de presa.

HotNews.roFoto: Hotnews

"In Romania avem cel mai intins si mai sinistru gard 'parlamentar vs. cetatean' din lume, care scoate din circuitul public hectare intregi de spatiu verde" declarat Raetchi in textul petitiei.

"Dintre toate sectoarele Bucurestiului, Sectorul 5 are cea mai mica suprafata de spatiu verde: doar 370 ha, dintre care o buna parte nu este bine intretinuta sau suficient valorificata. In plus, asa cum a dezvaluit recent un raport al Curtii de Conturi, in Bucuresti erau in 2014 doar 9,86 mp de spatiu verde pe cap de locuitor, fata de 26 mp cat cerea Uniunea Europeana. De aceea, pentru a alinia Sectorul 5 la standardele Bucurestiului si pe acesta din urma la standarde europene, unul dintre principalele proiecte care trebuie realizat la nivelul Sectorului 5 este constructia Marii Gradini Centrale a Bucurestiului. Aceasta va cuprinde zona din jurul Palatului Parlamentului, dupa ce va fi asigurat accesul liber al cetatenilor si transformarea acestei zone intr-un centru deschis al comunitatii, precum si aria din jurul Casei Academiei si Parcul Izvor. Spatiul imens din jurul Palatului Parlamentului este neingrijit, partial abandonat si complet nevalorificat. De aceea, primul pas in realizarea constructiei Marii Gradini Centrale a Bucurestiului este acela de a deschide acest spatiu catre cetateni", mai spune deputatul PNL in comunicat.

Petitia poate fi accesata aici.

Nu este insa prima data cand un politician propune daramarea gardului din jurul Casei Poporului. In 2010, Roberta Anastase a propus un proiect in acest sens. In 2013, un alt presedinte al Camerei Deputatilor, de data aceasta Valeriu Zgonea de la PSD, a anuntat un concurs de proiecte pentru amenajarea esplanadei din faţa Palatului Parlamentului. Cu acea ocazie, Elena Udrea a amintit ca ea a facut aceasta propunere inca din 2009.