Detinutii ar putea sa nu mai beneficieze de posibilitatea de a-si reduce perioada de detentie cu 30 de zile pentru fiecare lucrare stiintifica, inventie sau inovatie brevetate, potrivit unei initiative legislative pentru modificarea legii privind executarea pedepselor depuse la Senat, scrie Mediafax.

Propunerea legislativa prevede abrogarea literei f) de la art.96, alin (1), din Legea 254/2013 privind executarea pedepselor si a masurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare in cursul procesului penal, care ofera detinutilor posibilitatea de a-si reduce perioada de detentie cu 30 de zile "in cazul elaborarii de lucrari stiintifice publicate sau inventii si inovatii brevetate, pentru fiecare lucrare stiintifica sau inventie si inovatie brevetate".

Initiatorii sustin ca "actuala lege a executarii pedepselor stimuleaza impostura si permite fentarea pedepselor privative de libertate" si ca "simpla activitatea de creatie in penitenciar nu garanteaza ca atitudinea antisociala a persoanei se va schimba in bine", potrivit expunerii de motive a proiectului de lege.

Reducerea perioadei de detentie cu 30 de zile pentru fiecare lucrare stiintifica, inventie sau inovatie brevetate "nu poate fi valabila in cazul persoanelor cu o instructie de varf si cu o calificare profesionala superioara, care nu pot invoca necunoasterea legilor sau neintelegerea consecintelor actelor antisociale comise", mai sustin initiatorii.

Potrivit expunerii de motive, "comisia de eliberare conditionata nu poate avea competenta sa judece valoarea unei inventii sau a unei lucrari stiintifice si nici sa garanteze ca respectiva inventie sau lucrare nu este elaborata de cineva din afara penitenciarului si insusita de detinut contra cost sau in schimbul altor foloase pe care le va furniza ulterior eliberarii, autorului real".

Cei 15 parlamentari care cer modificarea cadrului legal de executarea pedepselor si masurilor privative de libertate sustin ca in baza actualei legislatii "au fost eliberati conditionat cei mai multi falsi cercetatori stiintifici si scriitori de ocazie condamnati pentru acte de coruptie in ultimii ani".

"Sunt o sumedenie de politicieni de varf, fotbalisti sau imbogatiti ai vremii care odata ajunsi la inchisoare si-au descoperit talente literare si stiintifice nebanuite si au reusit, fiecare, in doar cateva luni, sa publice mai multe carti decat tot Institutul Cultural in cativa ani. Este inadmisibil ca acesti oameni condamnati pentru coruptie sa beneficieze de o lege lacunara care le permite sa se intoarca mai repede la averile obtinute prin furt si sa ne dea apoi lectii de moralitate si buna crestere", a declarat unul dintre initiatorii proiectului de lege, senatorul independent Valeriu Todirascu, potrivit unui comunicat remis miercuri.

Proiectul urmeaza a intra in dezbaterea Senatului in sesiunea care incepe in februarie. Camera Deputatilor este camera decizionala.

Potrivit unor date transmise de Administratia Nationala a Penitenciarelor, la solicitarea Ministerului Justitiei, in perioada 2013-2015, 188 de detinuti au scris si publicat peste 400 de carti.