Viceliderul Grupului parlamentar PNL din Camera Deputatilor, Tinel Gheorghe, le cere demisia presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului, Valeriu Zgonea si Calin Popescu-Tariceanu, pentru ca "au ascuns intentionat" decizia Curtii Constitutionale prin care numirea lui Ion Anton la Curtea de Conturi a fost declarata neconstitutionala, creand astfel un prejudiciu material acelei institutii, informeaza Agerpres.

Tinel GheorgheFoto: Camera Deputatilor

El a precizat joi, intr-o conferinta de presa, ca grupul PNL a anticipat comportamentul conducerilor celor doua Camere din Birourile permanente reunite si a cerut inca din 16 septembrie 2014 rezolvarea in conditiile legii a numirii lui Ion Anton in functia de consilier la Curtea de Conturi.

"Avem deci un prejudiciu material creat prin mentinerea lui timp de 11 luni in functie si avem, pe de alta parte, o incalcare, un abuz in serviciu al celor doi presedinti ai celor doua Camere. Le cer public sa demisioneze, pentru ca este o grava incalcare a atributiilor si a competentelor domniilor lor. Cei doi presedinti, in calitatea lor stabilita conform Regulamentului celor doua Camere, conduc sedintele Birourilor permanente reunite si au obligatia sa dispuna respectarea termenelor legale si incadrarea in termenele legale. Este o obligatie care decurge din textul constitutional transpus in regulamentul celor doua Camere", a declarat liberalul.

Gheorghe considera ca este "incalificabil" faptul ca o decizie a CCR nu a fost pusa in practica.

"Este vorba de respect fata de lege. Este un prejudiciu material creat - aproximativ 150.000 de lei. O sa vedeti in raspunsul dat de domnul Nicolae Vacaroiu, care trebuia sa-l suspende pe domnul Anton Ion, avea aceasta obligatie. Dansul se apara invocand o scrisoare adresata in 29 octombrie 2014 celor doua Camere, cerandu-le imperativ sa puna in practica decizia CCR. Insa, dupa parerea mea, nu-l absolva de vinovatie pe domnul Vacaroiu", a afirmat deputatul liberal.

El a explicat ca prin decizia CCR 514 din 8 octombrie 2014 numirea lui Ion Anton la Curtea de Conturi a fost declarata neconstitutionala, decizie care a fost pusa in practica abia in septembrie 2015, adica dupa 11 luni.

"In aceasta perioada, Anton Ion a fost remunerat. Eu m-am adresat domnului Vacaroiu si l-am intrebat daca domnul consilier a primit indemnizatie in aceasta perioada, daca da, in ce calitate si la ce sume se ridica, cine raspunde pentru prejudiciul creat, cum se va proceda pentru recuperarea acestuia si daca s-au dispus masuri", a mentionat Gheorghe.

Potrivit acestuia, la art. 147 din Constitutie se spune ca "dispozitiile constatate ca fiind neconstitutionale isi inceteaza efectele juridice in 45 de zile de la publicarea deciziei Curtii, daca in acest interval Parlamentul sau Guvernul, dupa caz, nu pun de acord prevederile constitutionale cu dispozitiile Constitutiei; pe durata acestui termen dispozitiile constatate ca fiind neconstitutionale sunt suspendate de drept".