Prima reactie din sistemul de justitie dupa nominalizarea Cristinei Guseth la Ministerul Justitiei: Uniunea Judecatorilor este "surprinsa" de nominalizarea unei persoane fara studii juridice
"Este pentru prima data in istoria - cel putin postdecembrista – cand este propus ca ministru al Justitiei o persoana care nu are studii juridice", se mai arata in comunicat.
UNJR spune ca "apreciem activitatea doamnei Cristina Guseth in sustinerea publica a luptei impotriva coruptiei, dar Ministerul justitiei este o institutie cu un rol fundamental in statul de drept, iar atributiile ministrului justitiei depasesc cu mult problematica legata de anticoruptie si comunicare".
Uniunea Judecatorilor anunta ca pregateste o lista de intrebari pentru comisiile parlamentare care vor audia noul ministru al justitiei.
Comunicatul integral:
Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania se arata surprinsa fata de propunerea de numire ca ministru al justitiei a doamnei Cristina Guseth care nu are nici un fel de studii in domeniul dreptului si nici experienta in sistemul judiciar.
Este pentru prima data in istoria - cel putin postdecembrista – cand este propus ca ministru al justitiei o persoana care nu are studii juridice.
Apreciem activitatea doamnei Cristina Guseth in sustinerea publica a luptei impotriva coruptiei, dar Ministerul justitiei este o institutie cu un rol fundamental in statul de drept, iar atributiile ministrului justitiei depasesc cu mult problematica legata de anticoruptie si comunicare.
Lista cu o parte din atributiile ministerului justiei se gasesc la adresa urmatoare: http://www.just.ro/MinisterulJusti%C8%9Biei/Organizare/Atribu%C5%A3iileprincipalealeMJ/tabid/787/Default.aspx
Atributiile Mistrului Justitiei nu se limiteaza la coordonarea activitatii parchetelor si numirea procurorilor generali, ci vizeaza in special elaborarea strategiei programului de guvernare in domeniul justitiei. Tot ministrul justitiei elaboreaza proiectele de acte normative care au legatura cu domeniul de activitate al Ministerului Justitiei.
Ministrul justitiei analizeaza si avizeaza din punct de vedere al legalitatii actele normative elaborate de celelalte ministere. Tot ministrul justitiei urmareste respectarea obligatiilor asumate de Romania prin conventiile internationale si a intelegerilor bilaterale interesand domeniul justitiei, la care Romania este parte.
De asemenea, ministrul justitiei asigura relatia cu structura juridica a NATO, participand la negocierea documentelor cu caracter normativ ce se elaboreaza sub egida Aliantei Nord-Atlantice; tot el asigura pregatirea exercitarii competentei de reprezentare a statului roman in fata Curtii Europene de Justitie de la Luxemburg.
Consideram ca indeplinirea functiilor ministrului justitiei prin exercitarea tuturor atributiilor prevazute de lege in sarcina sa, din care am enumerat doar o mica parte, presupune ca esential pentru persoana ministrului pregatirea juridica specifica la cel mai inalt nivel.
Pe langa cunoasterea rolului instantelor judecatoresti si al parchetelor intr-un stat democratic, este necesar ca ministrul de justitie sa cunoasca indeaproape si sa aiba o experienta proprie in aplicarea dispozitiilor legale si a tot ceea ce presupune administrarea justitiei.
Sistemul de justitie din Romania se confrunta cu probleme complexe ce depasesc cu mult chestiunile privind procurorii anticoruptie sau procedurile de comunicare, precum lipsa infrastructurii logistice si administrative necesare implementarii dispozitiilor noilor coduri si aplicarii acestora, influente si presiuni exercitate din exterior si nu numai privind actul de justitie, profunde inechitati salariale in conditii egale de munca, discrepante semnificative intre volumul de activitate de la o instanta la alta de acelasi grad, pentru a enumera doar cateva.
Apreciem, de aceea, ca fiind suprinzatoare si de neinteles desemnarea intr-un guvern, ce se doreste a fi de tehnocrati, a unei persoane fara studii juridice in fruntea ministerului justitiei.
In conditiile actuale UNJR pregateste o lista de intrebari comisiilor parlamentare care vor audia noul ministru al justitiei.
Facem pe aceasta cale un apel mass mediei din Romania sa transmita pe toate canelele audierea noului ministru al justitiei. Chiar daca numirea in aceasta pozitie este una politica, aceasta afecteaza prin deciziile sale administrarea actui de justitie din Romania si, prin aceasta, drepturile si libertatile fundamentale ale fiecari cetatean, viziunea ministrului justitiei asupra misiunii sale fiind asadar un evident interes public.
Dana Girbovan
presedinte UNJR

EXCLUSIV Câți bani pentru investiții au primit în ultimii 10 ani spitalele-vedetă ale pandemiei. Care a fost cel mai "răsfățat" spital din prima linie
Katalin Karikó, biochimista care a dezvoltat tehnologia mRNA, despre durata de eficacitate a vaccinului BioNTech - Pfizer, pentru HotNews.ro: „Dacă cei vaccinați nu se infectează, nu vom avea nevoie de o altă doză”
Profesorul Radu Gologan, după prima etapă a Olimpiadei de Matematică, organizată online: „Am descoperit uluiți extrem de multe fraude. Părinți care contestă corupția din România își impun copiii prin corupție”
INTERVIU Paun Rohovei, însărcinatul cu afaceri al Ucrainei: Rusia a pregătit infrastructura militară din Crimeea pentru desfășurarea armelor nucleare / Obiectivul Moscovei - transformarea Crimeii într-un „portavion de nescufundat”
„Recensământul bugetarilor”. Liviu Mălureanu, președinte ANFP: Prin proiectul bugetar vrem să mapăm toți bugetarii, câți sunt, ce salariu au și ce fac / Concursuri naționale pentru posturile din administrație INTERVIU
va argumenta ca nu a stiut.
Un ministru bun este un ministru care:
a) are o viziune, niste idei clare si realiste cu privire la ce vrea sa faca
b) se inconjoara de profesionisti de incredere care sa il sfatuiasca (pe care ii foloseste intelept, insa nu se lasa dominat de ei) acolo unde sunt necesare cunostinte specifice
c) reuseste sa isi atraga sustinere politica pentru obiective, si sustinerea celor de sub el pentru implementare.
Daca d-na Guseth va avea cele de mai sus, e o alta discutie. Insa mi se pare total aiurea ce spune Uniunea Judecatorilor, ca daca n-ai cunostinte juridice nu poti fi Ministrul Justitiei. Bine ca au putut fi nume ca Rodica Stanoiu, Ion Predescu, Petre Ninosu...niste competenti.
se spune ca fiecare om creste pana ajunge la propriul prag de incompetenta;
competentele pe care trebuie sa le aiba ministru` justitiei sunt deja trecute intr`o gramada de legi inclusiv Constitutia Romaniei - unjr a reprodus in opinia lor datele existente pe situ public al ministerului;
nu poti sa modifici pe loc Constitutia Romaniei si alte legi ca a venit Ciolos cu un nou guvern care vrea si el ca alte guverne sa modifice toate legile pe loc;
in cauza ministresa propusa la justitie este deja incompetenta ca n`are studii de specialitate;
io nu tin cu unjr, cred ca fostul presedinte al republicii a avut dreptate atunci cand s`a referit la raul facut acestei tari de autoritatea judecatoreasca;
cred ca ministresa ar trebui sa se retraga si sa recunoasca ca nu este competenta pt. postu` propus post care presupune printre altele participarea la sedintele CSM si nu o participare de decor.
1. Vorbesti fara sa ai habar.
2. Constitutia Romaniei nu prevede nici un fel de conditie legata de educatia unui ministru.
3. Iti recomand calduros ca inainte sa faci pe desteptul, chiar sa citesti ce predici altora sa citeasca. Uite si link, ca sa iti fie mai usor:
http://www.cdep.ro/pls/dic/site.page?den=act2_1&par1=3#t3c3s0sba105
In particular: Capitoul III - Guvernul, in special Art 105 - Incompatibilitati.
Eu zic sa il punem pe el Min. Justitiei !
Cred ca intr-adevar este un domeniu in care MUSAI trebuie sa fii pe felie, cum se zice, adica TREBUIA sa aiba studii juridice!
Cum ati putut vota(chiar si politic) pe ratacita doamna Guseth ? Cum va permiteti sa va bateti joc de justitie..Sa va trazneasca Dumnezeu pentru ca ne vindeti tara si va mai si platim. Sa se reverse mania lui asupra copiilor vostri de cate ori va bateti joc de copii nostri!