Prima reactie din sistemul de justitie dupa nominalizarea Cristinei Guseth la Ministerul Justitiei: Uniunea Judecatorilor este "surprinsa" de nominalizarea unei persoane fara studii juridice

de Red. Stiri     HotNews.ro
Luni, 16 noiembrie 2015, 14:52 Actualitate | Politic


Cristina Guseth
Foto: Facebook.com
Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania (UNJR) se arata surprinsa fata de propunerea de numire ca ministru al Justitiei a Cristinei Guseth, despre care scrie ca "nu are nici un fel de studii in domeniul dreptului si nici experienta in sistemul judiciar", potrivit unui comunicat semnat de presedintele UNJR, Dana Girbovan.

"Este pentru prima data in istoria - cel putin postdecembrista – cand este propus ca ministru al Justitiei o persoana care nu are studii juridice", se mai arata in comunicat.

UNJR spune ca "apreciem activitatea doamnei Cristina Guseth in sustinerea publica a luptei impotriva coruptiei, dar Ministerul justitiei este o institutie cu un rol fundamental in statul de drept, iar atributiile ministrului justitiei depasesc cu mult problematica legata de anticoruptie si comunicare".

Uniunea Judecatorilor anunta ca pregateste o lista de intrebari pentru comisiile parlamentare care vor audia noul ministru al justitiei.


Comunicatul integral:

Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania se arata surprinsa fata de propunerea de numire ca ministru al justitiei a doamnei Cristina Guseth care nu are nici un fel de studii in domeniul dreptului si nici experienta in sistemul judiciar.

Este pentru prima data in istoria - cel putin postdecembrista – cand este propus ca ministru al justitiei o persoana care nu are studii juridice.

Apreciem activitatea doamnei Cristina Guseth in sustinerea publica a luptei impotriva coruptiei, dar Ministerul justitiei este o institutie cu un rol fundamental in statul de drept, iar atributiile ministrului justitiei depasesc cu mult problematica legata de anticoruptie si comunicare.

Lista cu o parte din atributiile ministerului justiei se gasesc la adresa urmatoare: http://www.just.ro/MinisterulJusti%C8%9Biei/Organizare/Atribu%C5%A3iileprincipalealeMJ/tabid/787/Default.aspx

Atributiile Mistrului Justitiei nu se limiteaza la coordonarea activitatii parchetelor si numirea procurorilor generali, ci vizeaza in special elaborarea strategiei programului de guvernare in domeniul justitiei. Tot ministrul justitiei elaboreaza proiectele de acte normative care au legatura cu domeniul de activitate al Ministerului Justitiei.
Ministrul justitiei analizeaza si avizeaza din punct de vedere al legalitatii actele normative elaborate de celelalte ministere. Tot ministrul justitiei urmareste respectarea obligatiilor asumate de Romania prin conventiile internationale si a intelegerilor bilaterale interesand domeniul justitiei, la care Romania este parte.

De asemenea, ministrul justitiei asigura relatia cu structura juridica a NATO, participand la negocierea documentelor cu caracter normativ ce se elaboreaza sub egida Aliantei Nord-Atlantice; tot el asigura pregatirea exercitarii competentei de reprezentare a statului roman in fata Curtii Europene de Justitie de la Luxemburg.
Consideram ca indeplinirea functiilor ministrului justitiei prin exercitarea tuturor atributiilor prevazute de lege in sarcina sa, din care am enumerat doar o mica parte, presupune ca esential pentru persoana ministrului pregatirea juridica specifica la cel mai inalt nivel.

Pe langa cunoasterea rolului instantelor judecatoresti si al parchetelor intr-un stat democratic, este necesar ca ministrul de justitie sa cunoasca indeaproape si sa aiba o experienta proprie in aplicarea dispozitiilor legale si a tot ceea ce presupune administrarea justitiei.

Sistemul de justitie din Romania se confrunta cu probleme complexe ce depasesc cu mult chestiunile privind procurorii anticoruptie sau procedurile de comunicare, precum lipsa infrastructurii logistice si administrative necesare implementarii dispozitiilor noilor coduri si aplicarii acestora, influente si presiuni exercitate din exterior si nu numai privind actul de justitie, profunde inechitati salariale in conditii egale de munca, discrepante semnificative intre volumul de activitate de la o instanta la alta de acelasi grad, pentru a enumera doar cateva.

Apreciem, de aceea, ca fiind suprinzatoare si de neinteles desemnarea intr-un guvern, ce se doreste a fi de tehnocrati, a unei persoane fara studii juridice in fruntea ministerului justitiei.

In conditiile actuale UNJR pregateste o lista de intrebari comisiilor parlamentare care vor audia noul ministru al justitiei.

Facem pe aceasta cale un apel mass mediei din Romania sa transmita pe toate canelele audierea noului ministru al justitiei. Chiar daca numirea in aceasta pozitie este una politica, aceasta afecteaza prin deciziile sale administrarea actui de justitie din Romania si, prin aceasta, drepturile si libertatile fundamentale ale fiecari cetatean, viziunea ministrului justitiei asupra misiunii sale fiind asadar un evident interes public.

Dana Girbovan
presedinte UNJR


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram..*.


16969 vizualizari

 • -12 (28 voturi)    
  nu-i problema (Luni, 16 noiembrie 2015, 14:58)

  demaGOGU [anonim]

  Ciolos o va retrage dupa modelul celui de la sanatate:

  va argumenta ca nu a stiut.
  • +13 (31 voturi)    
   mereu gasesc ei ceva (Luni, 16 noiembrie 2015, 15:06)

   coloneze [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   magfistratii mereu gasesc ceva de comentat. pana acum aveau probleme cu cazanciuc, monica macovei etc ca nu stiu ce. acum au gasit ceva. dragi maistrati la dosare nu la dat cu parerrea
   • +6 (10 voturi)    
    sau CSM (Luni, 16 noiembrie 2015, 15:33)

    t_beriu [utilizator] i-a raspuns lui coloneze

    Ce turbati au fost cand a ajuns un procuror sef, nu stiau cum sa mai conteste, sa incerce sa anuleze alegerile, sa se mai voteze, sa-i sanctioneze pe judecatorii care au "tradat".
   • +1 (1 vot)    
    guvern lamentabil (Luni, 16 noiembrie 2015, 23:23)

    ada [anonim] i-a raspuns lui coloneze

    Nu are notiuni elementare in domeniul justitiei aceasta doamna .Este rusinos ce se intampla
  • -9 (21 voturi)    
   stratagema comisarilor europeni (Luni, 16 noiembrie 2015, 15:18)

   U_swamp [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   Nu o va retrage, nu si-o pune pe Macovei in cap. Va astepta sa o buseasca comisia juridica si apoi o va scoate pe a doua servanta a Macoveicii, pe Laura Stefan. E posibil ca aceasta suita sa fi fost premeditata, fiindca nici Stefan nu e un tehnocrat credibil in justitie. Dar cind Guseth va pica, Stefan va aparea ca o solutie slavatoare si va trece fara probleme.
 • +27 (35 voturi)    
  Ar fi fost mai buna Viorica Costiniu (Luni, 16 noiembrie 2015, 15:02)

  Boengiu Constantin [anonim]

  Dar ea este ocupata cu apararea marilor corupti.
 • -6 (24 voturi)    
  Aprobari . (Luni, 16 noiembrie 2015, 15:11)

  Marx [anonim]

  Aveti dreptate , domnilor . Numai ca , ati uitat de unchiul Sam , care vegheaza la justitie cat o fi nevoie si care da banii la diverse oengeuri pentru a sluji aceste interese .
 • -8 (32 voturi)    
  Penibil (Luni, 16 noiembrie 2015, 15:12)

  CSM [anonim]

  Ministrul Justitiei va face parte din CSM. Ce va intelege un inginer din discutiile din Plenul CSM, de specialitate juridica, cu serioase implicatii asupra sistemului? Ca sa nu mai vorbim despre realizarile curriculare ale candidatei. Daca doar atata s-a putut gasi, e pe-ni-bil!
  • -10 (18 voturi)    
   Absolut corect... (Luni, 16 noiembrie 2015, 15:33)

   rcb [utilizator] i-a raspuns lui CSM

   ... dar se inscrie in ceea ce se prefigureaza... cel mai penibil guvern al Romaniei de dupa 1989.
  • 0 (0 voturi)    
   La 26 ani de la revolutie, la 9 ani de la aderarea (Luni, 16 noiembrie 2015, 19:22)

   ty [utilizator] i-a raspuns lui CSM

   la UE justita noastra este monitorizata de UE prin celebrul MCV. Ministri cu studii juridice in atatia amar de ani nu au reusit sa aduca modificarile necesare sistemului juridic pentru a scapa de MCV. Din partea mea poate sa aibe si 7 clase daca la sfarsitul mandatului sau romanii au substantial mai mare incredere in justitie decat azi imi scot palaria in fata doamnei.
 • +18 (20 voturi)    
  Surprinsi sunt si mii de romani (Luni, 16 noiembrie 2015, 15:24)

  Alecu [anonim]

  care asteapta sentinte prin tribunale de imbatranesc sau mor cu dreptatea in mana si appi constata ca hotararile nu se pun in aplicare si raman cu ele degeba.Asta sa ii preocupe de Uniunea Judecatorilor care oricum nu au treaba cu politicul si deci nu trebuie sa aiba opinii politice.Sa isi vada de treaba lor si sa nu mai avem judecatori care sar gardul cu spaga in gura.
 • +9 (15 voturi)    
  Argumente de doi bani (Luni, 16 noiembrie 2015, 15:43)

  RazTaz [anonim]

  Ca si cum n-ai putea sa iti dai cu parerea daca televizorul se vede bine sau nu, daca nu esti electronist de meserie. Pana la urma, ca sa fi ministru pe un anumit portofoliu, nu trebuie sa ai in mod necesar meseria respectiva. Ba, chiar la unele portofolii, mi se pare chiar contraindicat. De exempu, nu vad de ce Ministrul de Interne trebuie sa fie musai "militian" la baza.

  Un ministru bun este un ministru care:
  a) are o viziune, niste idei clare si realiste cu privire la ce vrea sa faca
  b) se inconjoara de profesionisti de incredere care sa il sfatuiasca (pe care ii foloseste intelept, insa nu se lasa dominat de ei) acolo unde sunt necesare cunostinte specifice
  c) reuseste sa isi atraga sustinere politica pentru obiective, si sustinerea celor de sub el pentru implementare.

  Daca d-na Guseth va avea cele de mai sus, e o alta discutie. Insa mi se pare total aiurea ce spune Uniunea Judecatorilor, ca daca n-ai cunostinte juridice nu poti fi Ministrul Justitiei. Bine ca au putut fi nume ca Rodica Stanoiu, Ion Predescu, Petre Ninosu...niste competenti.
  • 0 (8 voturi)    
   nu te pricepi.... (Luni, 16 noiembrie 2015, 16:49)

   capatu` satului [anonim] i-a raspuns lui RazTaz

   la drept, da`i foarte usor sa`ti dai cu parerea;
   se spune ca fiecare om creste pana ajunge la propriul prag de incompetenta;
   competentele pe care trebuie sa le aiba ministru` justitiei sunt deja trecute intr`o gramada de legi inclusiv Constitutia Romaniei - unjr a reprodus in opinia lor datele existente pe situ public al ministerului;
   nu poti sa modifici pe loc Constitutia Romaniei si alte legi ca a venit Ciolos cu un nou guvern care vrea si el ca alte guverne sa modifice toate legile pe loc;
   in cauza ministresa propusa la justitie este deja incompetenta ca n`are studii de specialitate;

   io nu tin cu unjr, cred ca fostul presedinte al republicii a avut dreptate atunci cand s`a referit la raul facut acestei tari de autoritatea judecatoreasca;

   cred ca ministresa ar trebui sa se retraga si sa recunoasca ca nu este competenta pt. postu` propus post care presupune printre altele participarea la sedintele CSM si nu o participare de decor.
   • -2 (2 voturi)    
    Am verificat (Luni, 16 noiembrie 2015, 17:29)

    RazTaz [anonim] i-a raspuns lui capatu` satului

    Concluziile:
    1. Vorbesti fara sa ai habar.
    2. Constitutia Romaniei nu prevede nici un fel de conditie legata de educatia unui ministru.
    3. Iti recomand calduros ca inainte sa faci pe desteptul, chiar sa citesti ce predici altora sa citeasca. Uite si link, ca sa iti fie mai usor:
    http://www.cdep.ro/pls/dic/site.page?den=act2_1&par1=3#t3c3s0sba105
    In particular: Capitoul III - Guvernul, in special Art 105 - Incompatibilitati.
   • 0 (0 voturi)    
    Memorie (Luni, 16 noiembrie 2015, 19:23)

    tudor74 [utilizator] i-a raspuns lui capatu` satului

    Ai uitat ca Nastase e de profesie jurist, a fost judecator si profesor de drept international (parca) ?

    Eu zic sa il punem pe el Min. Justitiei !
 • +10 (16 voturi)    
  latrinista (Luni, 16 noiembrie 2015, 15:48)

  pragmatism [utilizator]

  Madam Garbovan nu este cea care se lafaie frecvent in studiourile Latrinei 3??? Nu dau nci macar 2 bani pe scrisoarea ei.
  • +2 (2 voturi)    
   nu prea (Luni, 16 noiembrie 2015, 18:50)

   Gustav666 [utilizator] i-a raspuns lui pragmatism

   In schimb, Busoi este prezent aproape zilnic la Antena 3.
 • -8 (16 voturi)    
  ce nemerenici sunteti.. (Luni, 16 noiembrie 2015, 15:56)

  unualibro [utilizator]

  ...Ceausescu avea patru clase. Femeia asta a terminat liceul. Chiar nu vedeti progresul?
  • +1 (3 voturi)    
   Vai ce spirituali suntem! (Luni, 16 noiembrie 2015, 17:11)

   ta31 [utilizator] i-a raspuns lui unualibro

   Umoristul de 2 bani.
 • +3 (9 voturi)    
  Un inginer (Luni, 16 noiembrie 2015, 16:14)

  Fitter [anonim]

  are o gandire mult mai logica decat un jurist. Toti juristii din Parlament, cat sunt ei de "educati" ne-au dat multe legi care sunt de tot rasul. Dar nu stiu daca d-na Guseth a profesat ca inginer pentru ca numai absolvirea facultatii nu te face automat inginer, iti da numai titlul respectiv, lucru, de altfel valabil pentru toate specializarile.
 • +2 (4 voturi)    
  "nu are studii juridice"?! (Luni, 16 noiembrie 2015, 16:46)

  lili [anonim]

  Probabil, ca DUPA ce va afla, Dacian Ciolos o va schimba in "5 minute" !!!
  Cred ca intr-adevar este un domeniu in care MUSAI trebuie sa fii pe felie, cum se zice, adica TREBUIA sa aiba studii juridice!
 • +1 (1 vot)    
  Lista...se gaseste! (Luni, 16 noiembrie 2015, 17:07)

  allias [anonim]

  Domnii de la UNJR ar trebui sa stie ca "Lista cu atributiile" se "gaseste" nu se "gasesc".
 • +1 (3 voturi)    
  E simplu (Luni, 16 noiembrie 2015, 17:30)

  nescu [utilizator]

  In cazul in care nu trece de comisii atunci Ciolos sa il propuna pe Cristi Danilet si sa le inchida gura astora definitiv.
 • 0 (0 voturi)    
  LUPTA A INCEPUT, APARENT CU MENAJAMENTE (Luni, 16 noiembrie 2015, 20:57)

  Susufler0 [utilizator]

  UNJR, devine fara sa vrea bratul " inarmat" al asa zisilor "Legitimisti" in lupta acestora cu tabara pro-europeana, adepta a razboiului total impotriva coruptiei. Miza ambelor tabere este cu adevarat uriasa . Propunerile de numiri pt sefii din magistratura. Guseth are un preobiectiv ; Ea trebuie sa reziste pana ce se publica numirile in M.Of. Sunt convins ca nu exista rezerva pregatita daca Guseth e respinsa de Comisia Juridica. Deja Ciolos ne-a obisnuit cu asta. Deci, daca Guseth e respinsa in Comisie, Ciolos are o noapte, fie ca sa-i convinga pe pesdisti si uneperisti s-o voteze in plen, fie sa schimbe nominalizarea lui Guseth cu o alta, care sa asigure propunerile dorite de Iohannis (deci de UE) pt sefii justitiei si totodata care sa si treaca la vot in Parlament. Daca propunerea Primului Ministru trece acum , nimic nu este rezolvat pt ca, in preajma nominalizarilor din primavara, reincepe ofensiva impotriva ministrului Guseth, eventual cu o sesizare la Curtea Constitutionala. Lupta de abia a inceput !
 • 0 (0 voturi)    
  alegere ministrul justitiei (Luni, 16 noiembrie 2015, 22:04)

  romanca [anonim]

  Rusine Parlament surd si chior al saracei noasre tari!!!!
  Cum ati putut vota(chiar si politic) pe ratacita doamna Guseth ? Cum va permiteti sa va bateti joc de justitie..Sa va trazneasca Dumnezeu pentru ca ne vindeti tara si va mai si platim. Sa se reverse mania lui asupra copiilor vostri de cate ori va bateti joc de copii nostri!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by