Interviu HotNews.ro si BBC

Basescu despre referendum: Din perspectiva propriilor mele asteptari este un esec major

de Dan Tapalaga     HotNews.ro
Duminică, 2 decembrie 2007, 14:23 Actualitate | Politic


Traian Basescu
Foto: BBC
Intr-un interviu pentru BBC si HotNews.ro, presedintele Traian Basescu isi asuma esecul pentru rezultatele votului la referendum, dar spune ca si Partidului Democrat i se poate reprosa lipsa de implicare in campania electorala. Tonul sefului statului, la inceput calm, se aprinde cand vine vorba despre ministrul de externe, Adrian Cioroianu, sau despre liderul PSD, Mircea Geoana. Ministrul de Externe are, spune Basescu, “un urias deficit de educatie”, iar pe liderul PSD il asigura ca nu-l va numi premier cat timp va fi seful statului. Una dintre cele mai suprinzatoare declaratii se refera la proiectul de lege privind votul uninominal. Basescu spune ca exista varianta ca Partidul Democrat sa sustina varianta depusa in parlament in 2005 de PSD.


Rep: Domnule presedinte, tocmai ati incheiat o vizită in Spania si in comunitatile  romanesti din Italia. Romanii din Spania, ati spus, muncitorii fara acte, la ei va refereati, “sunt o bombă cu ceas”. “Good point”, cum ar spune ministrul de externe, dar ce-ati vrut sa spuneti mai exact, domnule presedinte?

Traian Basescu: Am vrut sa spun un lucru simplu, pe care l-am spus si autoritatilor spaniole, l-am spus si primului-ministru Prodi. Restrictionarea inregistrarii oficiale a fortei de munca genereaza munca la negru, genereaza insecuritate pentru cetatenii romani care sunt acceptati la munca, genereaza pierderi si pentru statul-gazda, pentru ca nu se platesc taxe, creeaza o forţa de munca ce duce la afectarea intereselor muncitorilor autohtoni, a muncitorilor spanioli sau italieni, ceea ce are ca reflex cresterea antipatiei fată de aceasta prezenta, si, nu in ultimul rand, creeaza un mediu extraordinar in care infractorii romani se pot ascunde. Agresiuni, cersit, trafic de fiinte umane, trafic de droguri, spargeri de domicilii, toate acestea vin din această zona a infractorilor care si-au mutat piata din Romania in Europa.

VIDEO: Vedeti aici ce spune Basescu despre vizita in Spania (1)
VIDEO: Vedeti aici ce spune Basescu despre vizita in Spania (2)
VIDEO: Vedeti aici ce spune Basescu despre numirea lui Geoana ca premier
VIDEO: Vedeti aici ce spune Basescu despre repetarea referendumului
VIDEO: Vedeti aici ce spune Basescu despre prezenta la referendum
VIDEO: Vedeti aici ce spune Basescu despre legea uninominalului - varianta PSD
VIDEO: Vedeti aici ce spune Basescu despre implicarea PD in campanie
VIDEO: Vedeti aici ce spune Basescu despre Adrian Cioroianu
VIDEO: Vedeti aici ce spune Basescu despre esecul refrendumului

Rep: Discutand despre Italia, domnul Prodi intrebat cati romani sunt de fapt in Italia, a dat urmatorul raspuns: nimeni nu stie.  Dumneavoastra stiti?

TB: Nici eu nu stiu si acesta este un cost pe care il platim libertatii noastre. In momentul de fata, romanii care trec frontierele tarii sunt necontrolati, liberi sa circule unde doresc. In masura in care autoritatile din statul de destinatie nu au un sistem precis de monitorizare a fortei de munca, lucrurile scapa de sub control asa cum s-a intimplat in Italia si cum incercam sa prevenim sa se intimple in Spania.

Rep: Dar ati obtinut vreo garantie de la guvernele celor doua tari, ca perioadele de tranzitie privind inregistrarea legala a fortei de munca ar putea fi diminuate?


TB: De Italia s-a ocupat premierul. Eu am profitat de vizita de stat pe care am efectuat-o in Spania si am avut discutii foarte serioase cu autoritatile de pe toate palierele, atat Guvern - discutia cu primul ministru Zapatero - cat si cu autoritatile locale. Ce am stabilit cu Zapatero: am stabilit ca cei doi ministri ai muncii, ministrul spaniol si ministrul roman, sa se intalneasca imediat sa discute conditiile tehnice de modificare a conditiilor moratoriului in asa fel incit forta de munca romaneasca sa fie identificata perfect, ceea ce este extrem de important.

Rep: Doar identificata? Sau si inregistrata mai repede?

TB: Identificata si inregistrata. Cand vorbesc de identificare vorbesc de indeplinirea intregului sistem legal de pe piata fortei de munca.

Rep: Pentru ca exista pe domenii, stiti foarte bine, exista perioade mai mari sau mai mici…ele se vor modifica? In sens bun pentru muncitorii romani?

TB: Asta a fost solicitarea mea, sa se modifice. Dar o sa va spun si pasul urmator pe care l-am stabilit cu premierul Zapatero, dar si cu autoritatile locale. Evaluarea excedentelor de forta de munca generate de romani, pe piata spaniola. Unul din obiectivele pe care le-am avut a fost sa conving comunitatea de afaceri spaniola ca, la venire pe piata romaneasca, si nu vorbesc numai de cei care urmeaza sa vina, dar si de cei care se afla deja pe piata romaneasca, sa recruteze in baza evaluarilor pe care le facem si a inregistrarii integrale a fortei de munca romanesti, sa recruteze forta de munca romaneasca de pe piata spaniola, din zonele excedentare. Nu am avut nici o rezerva sa spun oamenilor de afaceri spanioli, ca de altfel si premierului Zapatero, ca firmele spaniole trebuie sa inteleaga motivatia pentru care romanii sunt in Spania. Nu sunt acolo neaparat pentru ca nu ar avea un loc de munca aici. Aici gasesc un loc de munca, spre exemplu in constructii, dau doar acest exemplu, din care oficial pot obtine doua – trei sute de euro. Ceea ce am atentionat eu autoritatile spaniole este legat de faptul ca, de fapt  romanii alearga dupa acea mie de euro pe care o primesc pentru aceeasi munca facuta in Spania, si nu dupa un loc de munca. De aceea apelul la firmele spaniole a fost sa aiba in vedere necesitatea ca recrutand forta de munca de pe piata spaniola, sa gandeasca la un salariu, spre exemplu in constructii, dau acest exemplu pentru ca este cea mai pregnanta categorie, cea mai puternic reprezentata, ar putea sa-i plateasca cu 700 de euro, deci foarte aproapiat de salariile pe care le platesc in Spania muncitorilor romani.

Rep: Domnule presedinte, cred totusi ca aceste chestiuni sunt reglate de piata interna si ca piata fortei de munca de acolo va dicta si lefurile pina la urma.

TB: Muncind oficial in Spania, sub 1100 de euro nu ai cum sa primesti, este cel mai mic salariu. In schimb, si asta v-o spun din discutiile cu romanii, munca la negru este mult mai prost platita. Ii platesc cu 400 de euro, cu 500 de euro, cu 600 de euro.

Rep: Deci idea este sa se inregistrexe oficial cat mai multi.

TB: Exact.


“Cioroianu are un urias deficit de educatie”


Rep: Ramanind la Spania, foarte pe scurt, si o mica paranteza: a gresit ministrul Cioroianu cind i s-a adresat regelui Spaniei intr-o maniera interpretata drept neprotocolara? Unii spun chiar ca a fost inca o gafa.

TB: Ministrul Cioroianu a reactionat la un mod prietenesc al Regelui Juan Carlos de a i se adresa. Regele a facut observatia – eu nu am vazut gestul, marturisesc, dar am auzit foarte bine cand regele Spaniei i-a spus “suntem nascuti in aceeasi zi” si reactia ministrului Cioroianu a fost cea pe care dvs. ati vazut-o, iar eu nu am vazut-o pentru ca ma intorsesem. Avand in vedere modul prietenesc in care i s-a adresat Regele Juan Carlos, probabil ca reactia ministrului Cioroianu a fost in acest ambient si nicidecum in calitate de oficial.

Rep. E bine sa-l mai tina Guvernul ca ministru de Externe? Foarte multe voci spun ca ar fi cazul sa lase aceste post.

TB: O sa fiu foarte sincer, sa va spun ca nu este un bun ministru de Externe, dar nu legat de gestul pe care l-a facut in relatia cu Regele Juan Carlos. Va pot spune ca eu, ca sef al statului, nu as permite un astfel de gest de la un ministru, fie el roman, sau strain. Cert este ca nu a existat nici o reactie negativa a Casei Regale.

Rep: Dimpotriva.

TB: Dimpotriva, da.

Rep: Au spus clar ca nu se simt jigniti, dar acest gest nu este singular, el se inscrie intr-o suita de gesturi.

TB: Asta este altceva, categoric, macar si ca virsta gesturile puteau sa fie controlate in relatia cu Juan Carlos, categoric este intr-un sir de gafe ale ministrului de externe, dar le-as pune mai mult pe seama educatiei. Eu am avut cu acest om mai multe deplasari si va pot spune ca are un mare deficit de educatie.

Rep: Adica?

TB: Un urias deficit de educatie.

Rep: In ce sens?

TB: Eu am avut cateva discutii cu el si imediat ce ii spune presedintele un lucru, incearca sa demonstreze cat de bine il stie el si vorbeste de zece ori mai mult decat presedintele. Sau, spre exemplu, eram la o intilnire cu romanii, s-a pus o intrebare legata de problemele consulare care sunt grave in Spania, ca de altfel peste tot. Este o nesimtire a Ministerului de Externe in a-si respecta cetatenii incredibila, pe care ministrii incearca s-o apere si mai ales incearca sa-si faca o clientela din ambasadori si consuli. Dar, venind la exemplu, il rog pe ministru sa clarifice un lucru si el, cu presedintele linga el, se lanseaza intr-un lung discurs care m-a obligat sa-l opresc. Era totusi cu presedintele, ii trebuia un raspuns scurt si cu asta basta. Presedintele era interlocutorul.


“Din perspectiva propriilor mele asteptari, referendumul este un esec major”


Rep: Trecem la alta tema: votul uninominal. Si as vrea sa va intreb pe Dvs, in primul rand, cum calificati rezultatele referendumului?  E o victorie a dvs. sau o infringere?

TB: N-as pune-o in nici o categorie. Este o lectie in primul rand. Daca privim strict politic, iar politica inseamna sa numaram voturi, 82% din cei care s-au prezentat au votat DA pentru introducerea votului uninominal, deci circa 4 milioane de persoane, si alti sapte sute de mii au votat NU.

Rep: O sa va intreb mai precis: din perspectiva propriilor dvs. asteptari.

TB: Este un esec major. Din perspectiva propriilor mele asteptari este un esec major si o sa va spun de ce. Daca va aduceti aminte in toata campania din 2004, dar si in campania de la referendum din 2007, din mai 2007, am vorbit despre necesitatea reformarii clasei politice si ma adresam ori de cite ori eram la mitinguri, ma adresam romanilor, spunind ca o vom face impreuna pentru ca partidele nu vor s-o faca. Si vorbeam atunci de introducerea votului uninominal ca pilon al acestei actiuni, in care ii invitam pe romani ca impreuna s-o facem. Si vorbeam: introducerea votului uninominal, dupa care urmeaza alegerile locale, alegerile legislative din 2008 si, din nou, alegeri paralmentare in primavara lui 2009, ceea ce inseamna ca impreuna putem face ceea ce nu fac partidele.

Rep: Primul pas a fost ratat.

TB: Esecul a fost evident din acest punct de vedere.

Rep: V-as mai sugera o perspectiva in ce priveste propriile dvs. asteptari. Spuneati inainte de referendum: sa vedem ce facem cu cele 6-7 milioane de voturi. N-au fost 6-7, au fost 3,9. Vreo trei, lipsa la apel.

TB: Am mizat pe faptul ca va fi o prezenta asemanatoare cu cea de la referendum.

REP: Din mai.

TB: Sa, am mizat pe asta

Rep: Va spuneau asta sondajele, va spuneau consilierii, va spunea instinctul?

TB: Nu numai asta, era instinctul meu ca la diferenta de cateva luni, de cinci luni, nu poate sa fie o prabusire a nivelului de participare. Iata ca nu a fost asa si acest lucru mi-l reprosez. Chiar daca am acuzat televiziunea, radioul public, de boicotare a informarii populatiei, trebuie sa recunosc ca apreciez participarea ca fiind un esec personal.

Rep: Multi cititori HotNews va intreaba daca veti repeta referendumul? Pentru uninominal, despre asta vorbim.

TB: Va trebui sa gandesc foarte bine.In extremis, daca nu reusesc sa conving partidele politice ca cele aproape 4 milioane de voturi care au spus DA trebuiesc luate in cosideratie, nu exclud posibilitatea sa declansez un nou referendum.

Rep: Anul viitor?

TB: Da. Si o sa va spun un lucru. Nu este vorba de o ambitie. Eu sunt un om care vine din aceasta clasa politica. Am fost doua legislaturi parlamentar, am fost ministru in cinci guverne, deci provin din aceasta clasa politica pe care o critic. Functia de la Cotroceni m-a ajutat si ea extrordinar de mult sa vad toate efectele pe care romanii le suporta fara sa realizeze acest lucru, in viata de zi cu zi, a unei clase politice corupte, a unei clase politice care nu mai functioneaza pe ideologii de partid, ci pe ideologia banului si a interesului comercial. Imi dau seama ca fara o primenire masiva a clasei politice romanii nu vor beneficia nici pe departe de sansa de a fi cetateni ai Uniunii Europene, chiar daca vor exista avantaje in continuare pentru romani. De aceea, va trebui sa-i conving pe toti ca nu e o chestiune de demagogie si de interes al meu. Ci este o chestiune de interes national.


“PD poate sa treaca pe varianta propusa de PSD”


Rep: In Parlament am vazut, mai incercati o data. Dar, acolo premisele unei majoritati despre ati vorbit si la care sperati nu par sa stea in picioare acum, daca citim si declaratiile domnului Geoana. Nu prea parea fericit sa sustina proiectul PD si PSD mergea mai departe pe propriul proiect, depus din 2005.

TB: Eu sunt convins ca PD-ul poate sa treaca pe varianta propusa de PSD. Chiar am discutat cu patidele.

REP: Deci sa sustina chiar varianta PSD.

TB: Deosebirile nu sunt mari, dar sunt cateva erori si-n legea, in proiectul de lege al PSD-ului, sunt cateva erori si-n proiectul de lege al PD-ului.

REP: Ar putea deci sa renunte la un proiect propriu al Partidului Democrat si sa sustina…

TB: Eu sunt convins ca da.

REP: Si sa sustina proiectul PSD?

TB: Eu sunt convins ca da. Dar, repet, trebuiesc facute mici ajustari in ambele proiecte. Si daca, intr-adevar, Mircea Geoana reprezinta, sa spunem, reperul politic al PDSului, ar trebui sa fie posibil.

Rep: In proiectul PSD ce ar trebui schimbat?

TB: Spre exemplu, sunt doua diferente. Una prin care proiectul PD-ului reduce cu 70 numarul de parlamentari. Si cea de-a doua, proiectul PDului valideaza mandatul la primul tur daca se prezinta jumatate plus unu din lista, iar proiectul PSD-ului valideaza mandatul din primul tur, daca un candidat obtine jumatate plus unu din cei care s-au prezentat. Mie mi se pare mai rezonabila propunerea PSD-ului.

Rep. Trecem la Bucuresti, rata absenteismului mult mai mare decat in restul tari, desi bucurestenii, de regula, domnule presedinte, v-au sustinut. Daca ne uitam pe cifre, vedem ca in 2004 cand v-au ales primar, prezenta a fost de peste 50%, la referendumul din mai prezenta in Bucuresti a fost de peste 40%, iar acum mai putin, putin peste 20%. Cum va explicati?

TB: Cred ca si Bucurestiul se inscrie in situatia generala din sectorul urban. Pentru ca  Bucurestiul este departe de a fi fost ultimul din punct de vedere al participarii.

REP: Dar din cifre?

TB: Da, este in ultimile zece pe lista din punct de vedere al prezentei.

REP: Cum citim acest rezultat, in conditiile in care el a fost constant un oras care v-a sustinut chemarile?

TB: Asa este, daca priviti insa la performanta, stiti ca aici suntem in aceasta tentatie; sa numaram absentii, si nu ce au facut prezentii. Daca privim la performanta...

Rep: Absentii se vad mai bine, ca sa zic asa.

TB: Sau ne place sa-i evidentiem mai mult. Acum, mai mult ca niciodata, daca priviti la cum au votat cei 22% dintre bucuresteni, ei au votat in proportie de 95% DA la referendum si au dat partidului democrat aproape 40 de procente. Din cei prezenti.

Rep: Sunteti multumit?

TB: Nu sunt multumit de prezenta, trebuie sa fiu foarte sincer. Este o deceptie pentru mine prezenta si caut sa vad unde am gresit. Nu acuz pe cei care nu au venit. Este clar ca toate scuzele pe care le-am invoca, Elodia, evenimentele din Italia care au acoperit saptamini din campanie, sau lipsa dezbaterii…

Rep: Unii au spus Videanu

TB...lipsa dezbaterii la TVR, sau lipsa dezbaterii la Radio Romania Actualitati, nu functioneaza ca argument in cazul bucurestenilor.

Rep. Unii au spus Videanu, in cazul Bucurestiului.

TB: Bun. Poate spune… ca dovada ca nu este Videanu este ca acest lucru s-a intimplat si in multe alte orase unde nu-i primar Videanu. Deci nu cred ca Videanu a fost problema. Si, a propos de asta, o sa revin cu o paranteza: aduceti-va aminte ca in mandatul meu, s-a facut simultan Calea Victoriei si Magheru. Si atunci era presa turbata, bucurestenii nemultumiti, iar cind au fost gata, bucurestenii si-au manifestat recunostinta prin vot. Au spus, da, ne-a fost greu, dar acum e bine. Asa se va intimpla si la Videanu. Iar faptul ca PD-ul s-a mentinut peste procentajul lui in Bucuresti, aproape 40% din cei care au venit, nu este cel mai rau semnal. Eu va spun de ce noi facem discutia prezentei acum. Pentru ca in cazul referendumului in care nu este reprezentat interesul politicienilor exista o restrictie uriasa. Nimeni, aduceti-va aminte si la Constitutie cand nu erau plecati nici un sfert din cati romani sunt plecati acum, aproape trei milioane, si tot au trebuit doua zile, au trebuit sa prelungeasca referndumul cu doua zile. Referendumul, prin modul in care cheama electoratul la urne, nu este atractiv. Nu creeaza acea tensiune care face oamenii sa vina la vot. Ci este doar o explicatie. Insa, toate acestea nu ma fac sa fiu mai bland cu reprosurile pe care mi le fac. Retineti, tot mediul urban, ceea ce e fara precedent, s-a prezentat cu 10% mai putin la vot decat mediul rural. Ceea ce inseamna ca nu e specific Bucurestiului, ci ceva s-a intimplat exact cu electoratul Partidului Democrat.

Rep: Ce s-a intimplat?

TB. Nu stiu, mi-e greu sa va spun. Cu certitudine o sa va pot spune saptamina viitoare. In urma unor analize sociologice.


Ce reprosuri le-a facut Basescu liderilor PD dupa referendum


Rep: Legat de Partidul Democrat, trecem la relatia cu ei. Ce le-ati spus duminica noaptea dupa vot? Un minut ati stat acolo.

TB: Cred ca a fost un minut jumatate, presa a exagerat ca am stat numai un minut. Am stat chiar un minut jumatate. As vrea, pentru a intelege, sa pozitionam foarte bine momentul. Deci, eu facusem declaratia de presa la Cotroceni legata de alegeri, dupa ora 23. Era undeva miezul noptii si la sediul de campanie al Partidului Democrat, care a sustinut logistic, practic, toata campania pentru referendum, era echipa care facea numaratoarea paralela si trei din liderii partidului democrat. Erau Adriean Videanu, Emil Boc si Vasile Blaga. Eu urma la ora 7 sa plec spre aeroport si era peste… dincolo de miezul noptii. Masina, coloana, cand merg acasa trece pe langa sediul din Modrogan 22. Am cerut sa opreasca, am intrat un minut, am spus nu-i cum am vrut toti, dar nu-i rau.

Rep: Si sa cada capete?

TB: Nu

Rep: Presa a scris ca…

TB: Astea sunt speculatii. Sunt speculatii. Dar nu au nici o legatura cu ceea ce am spus. Pentru ca eu asta le-am spus: n-am obtinut cat am vrut, dar e foarte bine. Ati devenit primul partid. Am si facut remarca: la referendum a fost, de asemenea, neasteptat de slaba prezenta, dar la vremea aceea mi-aduc aminte ca am spus: 90%, deci peste patru milioane sunt de acord cu votul uninominal, ganditi-va ce facem pentru cei patru milioane. Le-am spus ‘Salut, noroc, la revedere, va mai sun din Spania’. Pentru ca la 7 am plecat spre Spania.

Rep: S-a implicat Partidul Democrat suficient in campanie? Multi au remarcat absenta Partidului Democrat din campanie

TB: Nu, Partidul Democrat n-a functionat cu o echipa de campanie in sustinerea obiectivelor sale in campanie. Deci, categoric, aici sunt destule de reprosat, la fel cum si mie imi reprosez destule legat de referendum, si lor li se poate reprosa faptul ca nu au mobilizat electoratul lor traditional, cel din mediul urban. De aceea si diferenta intre sondaje si ce-au obtinut.

Rep: Poate le e frica si lor de votul uninominal. Ca in afara de doi-trei lidei vizibili, nu prea au cu cine.

TB: Daca le era frica nu depuneau legea. Proiectul de lege de luni. Insa in mod cert, decalajul intre sondaje si cele 29 de procente pe care le-a obtinut PD-ul in vot direct, reprezinta faptul ca n-au realizat o campanie care sa le aduca chiar electoratul lor la vot. Ei au luat 29% in conditiile in care a iesit electoratul PSD-ului la vot, electoratul rural.

Rep: Discutand despre relatia dvs. cu Partidul Democrat, acum facem o proiectie pe 2008, voiam sa va intreb cum va putea asigura o guveranare stabilia, cu tot cu PLD, fara PSD, in 2008?

TB: Este prematur sa discutam, dar eu sunt convins ca lectia acestor alegeri PD-ul a invatat-o foarte bine.

Rep: Am facut legatura cu viitorul guvern din 2008 pentru ca si dvs., domnule presedinte, ati facut-o spunand, citez din memorie, “cine n-a venit la Cotroceni si va zgaria la usa, nu prea poate sa aiba pretentii la numirea viitorului guvern.”. Nu e o reactie cam emotionala?

TB: Nu, nu si profit de intrebarea dvs. s-o intaresc. Chiar daca replica mea s-a adresat in primul rand vesnicului prim-ministru Geoana, pentru ca el se vedea prim-ministru inainte de alegerile din 2004, el se vede prim-ministru continuu.


“Cat sunt presedintele Romaniei, Geoana sa nu-si faca iluzii ca va fi numit premier”


Rep: Poate il numiti, pina la urma, in 2008.

TB. Nu i se va intampla asta. Eu nu am invitat partidele la discutii ca sa avem ceva de facut. Este un obiectiv extrem de important, Pactul pentru educatie, singura solutie ca sa nu mai avem schimbari de politica in educatie la fiecare schimbare de ministru. Daca nu il realizam anul acesta pentru ca el sa poata sa fie un reper politic si pentru modul cum se vor aseza prioritatile in 2008, dar si din 2008 incolo, practic, pierdem unul din cele mai importante momente. Or, domnul Geoana, care are pretentia ca e responsabil, isi permite sa nu fie parte la discutii care vizeaza interesul national.

Rep; V-ar putea raspunde domnul Geoana: acolo se discuta despre votul uninominal si despre Pactul pentru educatie. Noi am ales sa nu venim din cauza votului uninominal

TB: Nici un partid nu avea obligatia sa discute ambele subiecte. Putea sa spuna: nu ne intereseaza sa discutam votul uninominal, ne intereseaza sa discutam doar Pactul pentru educatie, care nu mai este de data asta in interesul partidelor, ci este un comandament de urgenta zero pentru un sistem de educatie romanesc care devine tot mai neperformant. Iar la acest lucru un partid responsabil, si un politician responsabil care, mai ales, se viseaza prim-ministru al acestei tari, si uneori chiar si presedinte, n-avea voie sa lipseasca. Din respect pentru romani.

Deci acesta a fost semnalul pe care l-am dat domnului Geoana public, sa nu-si faca iluzii ca va fi vreodata prim-ministru al Romaniei,  cat timp eu sunt presedintele Romaniei, in conditiile in care se arata dezinteresat de un program de o importanta extraordinara. Le propuneam un lucru simplu, un pact, nici macar n-am vrut sa-l impun, le-am dat de mai bine de o luna o propunere de proiect de pact in care le-am solicitat sa se faca completari, adaugiri, sa fie subiect de discutie, ce trebuie sa contina acest pact. Reactia domnului Geoana a fost sa nu vina.

Se pretinde a fi cel mai mare partid parlamentar, acum cred ca i-a iesit asta din vocabular, chiar daca are cel mai mare numar de parlamentari, dar n-a avut capacitatea sa treaca peste lucrurile marunte, specifice politicienilor care n-au noroc in cariera.


“Trimiterea in ancheta penala a unui ministru este un atribut strict al Presedintelui Romaniei”


Rep: Comisia speciala a fost declarata, iata, neconstitutionala. Veti aviza, domnule presedinte, inceperea urmaririi penale, in cazurile Pacuraru, Chiuariu? Sau veti astepta 45 de zile ca sa se puna, eventual, in acord?
,
TB: Dupa ce imi va veni hotarirea de la Curtea Consitutionala, va trebui sa analizam care este miezul ei. Noi avem deocamdata un comunicat al Curtii Constitionale, care nu este un act oficial. Vom vedea ce rezulta din decizia Curtii Constitutionale si vom actiona in consecinta. Daca este corect ce am inteles din comunicatul Curtii Constitutionale si asta este abordarea corecta citind Constitutia, pe langa Palatul Cotroceni nu poate functiona nici o comisie. Pentru ca acea comisie nu poate fi inventat impotriva Constitutiei. Trimiterea in ancheta penala a unui ministru este un atribut strict al Presedintelui Romaniei.

Rep: Potrivit Constitutiei…

TB: Potrivit Constitutiei, art. 109…

Rep: Dar vi se pare corect acest atribut? Sigur ca e legal, nu discutam asta. El este in Constitutie…

TB: Eu nu am dreptul sa creez precedentul discutarii corectitudinii articolelor din Constitutie. Asa putem discuta orice articol din Constitutie, daca este corect sau nu. Cel mai corect mi se pare ca ministrii sa aibe grija sa nu fie in situatia de a ajunge in fata procurorului, dar daca n-au aceasta grija, citim Constitutia.

Rep: La un moment dat in aceste anchete penale, interventia presedintelui, la acest moment important, declansarea inceperea urmaririi penale, poate fi interpretata, rastalmacita, cum se si intampla, ca e o decizie politica, si atunci poate ca ar fi mai bine sa lipseasca acest articol?

TB: Pai, sa modificam Consitutia. Eu vorbesc din 2005.

Rep: Faceti un referendum de modificare a Constitutiei…

TB:  N-ati vrea sa facem intii unul pe vot uninominal ca sa avem mai putina coruptie in clasa politica?  Daca ar fi mai putina coruptie, ar fi si mai putini ministri care trebuie sa ajunga in fata procurorului.


Interviul poate fi ascultat duminica pe BBC la ora 14.00 si, in reluare, la 18.00

Multumim cititorilor HotNews.ro, care au transmis peste 200 de intrebari pentru Traian Basescu

Atentie! Aici puteti descarca fragmente din interviul cu Traian Basescu (click dreapta si Save Target As):

Intilnirea cu Zapatero
Intilnirea cu Zapatero (2)
Despre Adrian Cioroianu
Esecul referendumului
Potentiala repetare a referendumului
Despre campania PD
PD si varianta PSD pentru legea uninominalului
Despre prezenta la vot
Geoana premier


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

589 vizualizari

 • -6 (14 voturi)    
  Presedintele accepta regulile democratiei? (Duminică, 2 decembrie 2007, 14:49)

  stefan v [anonim]

  &quot;Deci acesta a fost semnalul pe care l-am dat domnului Geoana public, sa nu-si faca iluzii ca va fi vreodata prim-ministru al Romaniei, cat timp eu sunt presedintele Romaniei&quot;<br/><br/><br/>Daca prin miracol, ( in Romania politica se pot produce oricand), PSD ar obtine 51% din voturi, constitutia il obliga pe Presedinte sa-l numeasca pe d-l Geoana prim ministru. E lipsita de logica afirmatia Presedintelui. Sau democratia nu inseamna nimic pentru domnia sa.
  • +6 (14 voturi)    
   mai invata (Duminică, 2 decembrie 2007, 15:10)

   mo [anonim] i-a raspuns lui stefan v

   stafan m, unde zice constitutia ca basescu este &quot;obligat&quot; sa numeasca premier pe presedintele partidului care castiga 51%? arata-ne si noua, nu ne lasa in ignoranta!
   • -3 (9 voturi)    
    constitutia (Duminică, 2 decembrie 2007, 15:28)

    stefan v [anonim] i-a raspuns lui mo

    ARTICOLUL 85<br/>(1) Pre&#351;edintele Rom&#226;niei desemneaz&#259; un candidat pentru func&#355;ia de prim-ministru &#351;i nume&#351;te Guvernul pe baza votului de &#238;ncredere acordat de Parlament. <br/><br/><br/>Parlamentul acorda votul de incredere cu 51%, cel putin. Sau nu mai stiu eu aritmetica?
    • -1 (5 voturi)    
     Comentariu sters de utilizator (Duminică, 2 decembrie 2007, 21:39)

     [anonim] i-a raspuns lui stefan v

     • +2 (4 voturi)    
      B&#259;sescu (Luni, 3 decembrie 2007, 10:47)

      Leul [anonim] i-a raspuns lui

      B&#259;sescuate &#355;ara la liman - a&#351;a zicea un afi&#351; publicitar din timpul campaniei pentru preziden&#355;iale din 2004.<br/>Ce vremuri! M-am dus de-a dreptul frenetic s&#259; votez cu Alian&#355;a DA &#351;i, &#238;n mod natural, cu candidatul acesteia la Pre&#351;edin&#355;ie.<br/>Sunt dezam&#259;git de Pre&#351;edintele nostru care, &#238;n &#238;ncercarea lui de a aduce credit electoral Partidului Democrat, &#238;&#351;i otr&#259;ve&#351;te constant alia&#355;ii, oricare ar fi ace&#351;tia.<br/>Voi vota PNL la urm&#259;toarele alegeri pentru c&#259; acest partid &#238;mi simbolizeaz&#259; de ceva vreme rezisten&#355;a de baz&#259; &#238;mpotriva epidemiei de cium&#259; pornite de la Cotroceni. Hai s&#259;n&#259;tate!
    • +1 (3 voturi)    
     stevan v (Luni, 3 decembrie 2007, 12:38)

     mo [anonim] i-a raspuns lui stefan v

     mai omule, eu te-am intrebat unde scrie ca presedintele e obligat sa numeasca premier presedintele partidului care obtine 51%. nu te-am intrebat de cati parlamentari e nevoie pentru votul de incredere.<br/><br/>si daca basescu o numeste premier pe macovei si parlamentul respinge propunerea, iar basescu revine cu aceeasi propunere in mai putin de 60 de zile? crezi ca dragul de parlament va mai respinge o data, ca sa fie dizolvat?<br/><br/>gandeste inainte de a scrie. de fapt ar fi bine sa gandesti macar putin din cand in cand.
   • 0 (8 voturi)    
    iesirea din ignoranta (Duminică, 2 decembrie 2007, 16:06)

    Andrei57 [utilizator] i-a raspuns lui mo

    ARTICOLUL 103<br/>(1) Pre&#351;edintele Rom&#226;niei desemneaz&#259; un candidat pentru func&#355;ia de prim-ministru, &#238;n urma consult&#259;rii partidului care are majoritatea absolut&#259; &#238;n Parlament ori, dac&#259; nu exist&#259; o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate &#238;n Parlament.<br/><br/>este citat din Constitutia Romaniei.
   • -1 (3 voturi)    
    constitutia (Luni, 3 decembrie 2007, 10:39)

    ionescu [anonim] i-a raspuns lui mo

    ARTICOLUL 85<br/>(1) Pre&#351;edintele Rom&#226;niei desemneaz&#259; un candidat pentru func&#355;ia de prim-ministru &#351;i nume&#351;te Guvernul pe baza votului de &#238;ncredere acordat de Parlament.
   • -1 (3 voturi)    
    Nu ca spun.... (Luni, 3 decembrie 2007, 10:49)

    Arthur [anonim] i-a raspuns lui mo

    ....dar vreau sa zic: presedintele este obligat sa numeasca PM pentru desemnarea guvernului pe cel propus de partidul sau coalitia de partide care are majoritatea in parlament si/sau poate obtine investitura! Adica daca PSD castiga alegerile sau este intr-o coalitie majoritatra si Geoana este desemnat candidat de PM care sa formeze guvernul Basescu este obligat conform constitutiei sa-l desemneze! Asa ca trebuie sa se obisnuiasca sa mai ia si teapa!<br/>In privinta votului la Bucuresti am senzatia ca Basescu chiar a crezut ca bucurestenii &quot;educati si informati&quot; l-au votat de drag ce le era de el! Cel putin in cazul meu si a prietenilor mei care au votat dreapta din &#39;90 in coace,votul pentru TB a fost de fiecare data contra FSN (PDSR:PSD) asa ca acum cand si ultimele iluzii in privinta caracterului acestui &quot;produs&quot; al clasei politice securisto-nomenclaturiste s-au risipit acest electoratl-a abandonat pri absenteism sau vot contra! Are insa suportul manelistilor &quot;elodisti&quot; si a unor &quot;intelectuali dezinteresati&quot; (posturi grase,ambasade,decoratii,plimbari cu avionul etc) care nu au servit ca cei &quot;15.000 de specialisti&quot; caci Presedintele Constantinescu le-a cerut sacrificiu!
    • +1 (1 vot)    
     Confuzii (Luni, 3 decembrie 2007, 16:57)

     TudorB [anonim] i-a raspuns lui Arthur

     Arthur zici ca ai votat cu dreapta din 90 incoace. Sunt de acord ca votul pentru Basescu a fost unul contra stangii din simplul fapt ca nu era cineva mai bun in acel moment (nu ca acum ar fi :)). <br/> Dar nu inteleg unde ai vazut tu absenteism impotriva lui TB direct la acest referendum. Oamenii n-au inteles nici macar faptul ca referendumul pentru uninominal ii ajuta pe ei insisi la limpezirea apelor. Dar nu au nici o scuza pentru ca nu s-au putut deplasa pana la sectia de votare cea mai apropiata pentru a-si exercita dreptul de vot. Democratia vine si cu obligatii nu numai cu drepturi. Daca nu pazesti cetatea tu ca cetatean s-ar putea sa te trezesti cu ea daramata. Din interior de niste binevoitori! Si atunci se poate nu au nici un drept sa comenteze si sa se arate nemultumiti de aici incolo . Ca o paranteza si dl. TB a gresit destul incat sa dezamageasca pe multa lume.<br/>Dar intorcandu-ma la absenteism si vot contra lui TB iti dau exemplul referendumului din Mai 2007 (ptr. care parlamentarii au modificat legea electorala a.i. sa poata fi validat si fara prezenta a 50%+1 dintre cei inscrisi pe liste, caci le convenea; ptr referendumul ptr uninominal nu le mai convenea si trebuia 50%+1). Referendumul il privea direct pe TB. La o cautare simpla pe net am aflat ca au votat impotriva demiterii presedintelui 74%. Vot direct dat lui TB. Prezenta la vot a fost de 44.5%, scazuta vei spune, insa fata de alegerile prezindentiale din 2004 dl. TB a luat cu aproape un milion de voturi MAI MULT. Deci curat impotriva coane Fanica! Asa ca mai fara patima, si cu un zoom out in afara pentru a cuprinde mai mult in vizor putem alege/gandii cu mai mult discernamant.
  • +2 (10 voturi)    
   constitutia romaniei (Duminică, 2 decembrie 2007, 15:16)

   ionescu [anonim] i-a raspuns lui stefan v

   Fii bun si zi-ne si noua care e acel articol din constitutie care l-ar putea obliga pe presedintele Romaniei sa-l numeasca pe Geoana in functia de prim-ministru.
   • -2 (8 voturi)    
    PM (Duminică, 2 decembrie 2007, 15:33)

    stefan v [anonim] i-a raspuns lui ionescu

    ARTICOLUL 85<br/>(1) Pre&#351;edintele Rom&#226;niei desemneaz&#259; un candidat pentru func&#355;ia de prim-ministru &#351;i nume&#351;te Guvernul pe baza votului de &#238;ncredere acordat de Parlament. <br/><br/>Partidul care a castigat alegerile propune PM, iar daca le-a castigat cu 51%, ce motive ar avea presedintele sa-l respinga? Ca nu-i place mutra candidatului?
  • +7 (11 voturi)    
   PSD va avea 51% la pastele cailori. (Duminică, 2 decembrie 2007, 15:49)

   Victor [anonim] i-a raspuns lui stefan v

   Stefane,ai inceput deja sa hibernezi de ai asemenea visuri si fantezii?<br/>Daca PSD nu se reformeaza si crede ca politica se face ca la talcioc,atunci miracolul dorit de tine se va lasa muuuult asteptat.<br/>Ipoteza ca PSD va avea candva 51%este o parere cam negandita de tine.
 • -8 (16 voturi)    
  INTERVIU (Duminică, 2 decembrie 2007, 15:07)

  IOVA [anonim]

  Mare greseala am facut in 2004, votandu-l pe acest om! Om nesincer, obsedat de putere! Nu voi repeta, in nici un caz, greseala!
  • +5 (11 voturi)    
   "greseala" (Duminică, 2 decembrie 2007, 16:21)

   Ileana [anonim] i-a raspuns lui IOVA

   Asa sa faci. Sa-l votezi pe Tariceanu. Sau mai bine pe Remes !
  • +3 (9 voturi)    
   chiar sa nu mai repeti greseala (Duminică, 2 decembrie 2007, 16:34)

   x1 [anonim] i-a raspuns lui IOVA

   si te rog sa votezi cu viitorul reprezentant prezidentiabil al celor 322.<br/>asa sa faci!<br/><br/>mare lucru ca ai votat cu basescu. Atita va bateti in piept cu caramida si acum va aratati deceptionati de basescu, dar nu de dictatura impusa de cei 322 parlamentari cleptocrati pucisti,<br/><br/>nu de ziaristii de teapa srs, cetepe si altii,<br/><br/>ci de basescu care chiar vrea sa desfiinteze cit de cit coruptia din politica.<br/><br/>Adevarul este ca nu stii pe ce lume traiesti si esti de fapt o biata insecta MANIPULATA din plin de strategia tip finkelstein si silberstein aplicata cu mare succes pe vreo 75% din electorat.<br/><br/>este chestie de IQ, de lipsa culturii politice si de lipsa de implicare, ca nu te-ai prins si il acuzi pe basescu.
   • 0 (8 voturi)    
    Bravos! (Luni, 3 decembrie 2007, 2:36)

    Gogu [anonim] i-a raspuns lui x1

    O durea prostia, fratele meu...? Sau o faci pe bani, cea mai veche meserie din lume zic...? Uite, pe altii ii apreciez ca macar pupincuresc cu cuvintele lor, da&#39; matale nici macar pe astea nu le ai. Pupincuresti cu textele rasulfate ale lui &quot;ass-kissing&quot;&quot; Ungureanu. Nu te obosesc, macar asa putin, propriile clisee si penibilul lor? Chiar atat de rau am ajuns ca, intre parlamentarii obositi si actualul presedinte maidanez nu gasiti alta varianta de vot?<br/><br/> A, si inca ceva... Dupa parerea lu matale, cum vrea sa desfiinteze ba&#351;escu coruptia din politica? Trimitand-o pe Nutzi Udrea, prietena presedintelui Norvegiei, in PD, cumva? Ai cumva un singur exemplu macar, ca tare m-ai facut curios... Nu de alta, dar eu stiam de un ba&#351;escu cu probleme cu justitia, cu casa in Mihaileanu si mare apetit pentru asfaltari si firmele care se ocupa de asta. Poate nu vorbim de acelasi personaj...
  • -1 (5 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Duminică, 2 decembrie 2007, 21:42)

   [anonim] i-a raspuns lui IOVA

 • -1 (15 voturi)    
  Basescu vorbeste de lipsa de educatie (Duminică, 2 decembrie 2007, 15:09)

  Eu [anonim]

  Basescu catalogheaza gafele lui Cioroianu ca fiind lipsa de educatie. <br/>Dar oare la ce s-a referit Andrei Plesu cand a spus, ca pe cand era consilier al presedintelui, nu putine au fost momentele cand i s-au inmuiat genunchii la gafele lui Basescu fata de oficiali straini? <br/><br/>Cred si eu ca acum Basescu incearca sa dea bine, caci stie ca la cest capitol el este insusi deficitar.
 • +5 (11 voturi)    
  Domnului Dan Tapalaga - intrebare (Duminică, 2 decembrie 2007, 15:09)

  Dani [anonim]

  Aprecierier pozitive pentre modul cum ati dirijat dialogul. O parte insemnata de intrebari (multe din ele mai putin generale sau ne-legate de partide) nu au fost evocate in acest dialog. Era si firesc data fiind necesitatea unui fir conducator coerent, dar si limita de timp/spatiu. <br/>V-as intreba daca acele subiecte invocate de internauti, dar neatinse in acest interview, vor fi date uitarii sau ajung sub o forma sau alta la cunostinta Presedintelui ? Care este soarta lor ?
 • +5 (15 voturi)    
  Presedintele, (Duminică, 2 decembrie 2007, 15:11)

  Ina Eyre [anonim]

  la trei ani de cind l-am angajat, prin votul meu uninominal, nu m-a dezamagit. Pe voi? Daca da, astept argumente. Dar credibile, ca altfel sunt sastisita...
 • -12 (18 voturi)    
  t.b. (Duminică, 2 decembrie 2007, 15:16)

  andrei [anonim]

  jurnalistul care a luat interviul presedintelui este de un servilism nemaintalnit, bine mai sunt jurnalistii de la cotidianul. a adresat niste intrebari f. pertinente si l-a pus pe t.b. in dificultate. mare jurnalist. t.b. este presedintele tarii dar nu este si presedintele care ma reprezinta, fiind un personaj conflictual. l-am votat in 2004 si imi pare f. rau. vorbeste de schimbarea clasei politice, dar el din ce clasa politica face parte? incepem cu el? sau imi dau sau nu demisia in cinci minute? penibil. in rest asteptam si alte interviuri cu jurnalisti la fel de incisivi.
 • +5 (9 voturi)    
  vorbim vorbe?! (Duminică, 2 decembrie 2007, 15:33)

  florin [anonim]

  Daca psd-ul va castiga cu 51% alegerile vom vedea ce va fi! Din 1990 nici un partid nu afacut acest scor! Si nici nu il va face! Atunci pentru ce atata vorbarie? Doar ca sa ne aflam in treba?!
  • -2 (12 voturi)    
   Ne aflam in treaba (Duminică, 2 decembrie 2007, 16:30)

   stefan v [anonim] i-a raspuns lui florin

   In loc de PSD poate fi orice partid, sau coalitie de partide, care au obtinut majoritatea parlamentara. Poate ignora Presedintele propunerea acestora pentru functia de prim ministru?<br/>Este o discutie de principiu. In 2004, cu solutia imorala cu tot, s-a creat o majoritate parlamentara, care a si votat guvernul aliantei DA. Aceasta-i regula democratiei.
 • -4 (12 voturi)    
  pacat (Duminică, 2 decembrie 2007, 16:10)

  Andrei57 [utilizator]

  pacat de spatiul acordat interviului pentru ca nu imi amintesc sa se fi scris undeva ca va fi un interviu publicitar pentru Traian Basescu. pacat ca avem un presdinte care prin democratie intelege ceva de genul &quot;faca-se voia mea&quot;. pacat ca avem un presedinte care se crede superior tuturor celorlalti. pacat ca inca sunt destul de multi care nu pot sa priveasca lucrurile obiectiv. pacat.
 • +3 (7 voturi)    
  PM (Duminică, 2 decembrie 2007, 16:32)

  Goe [anonim]

  pai e simplu! in cel mai fericit caz al unui PSD de peste 51%, presedintele poate numi un PM al PSD-ului, fireste... cine zice ca el trebuie sa fie presedintele partidului? si cine mai zice ca trebuie sa fie M.Geoana?<br/><br/>stefane, tu n-ai alt lucru mai bun de facut? n-ai de pregatit lectii pentru maine?
  • -1 (5 voturi)    
   PM (Duminică, 2 decembrie 2007, 19:52)

   stefan v [anonim] i-a raspuns lui Goe

   Pai nu e deloc simplu, ca nu presedintele decide cu cine vrea sa defileze un partid care a castigat alegerile. Fiecare partid are Tariceanu lui si daca vrea sa-l puna PM il pune, sa duca partidul la castig. Ce treaba are Presedintele cu optiunea partidului?<br/><br/>Nu mai pregatesc lectii de mult. Le stiu pe de rost.
 • -3 (9 voturi)    
  Demagogie ieftina si replici de neam prost (Duminică, 2 decembrie 2007, 16:49)

  Gogu [anonim]

  O singura mostra: <br/>&quot;TB: O sa fiu foarte sincer, sa va spun ca nu este un bun ministru de Externe, dar nu legat de gestul pe care l-a facut in relatia cu Regele Juan Carlos. Va pot spune ca eu, ca sef al statului, nu as permite un astfel de gest de la un ministru, fie el roman, sau strain. Cert este ca nu a existat nici o reactie negativa a Casei Regale.&quot;<br/> Interesanta mostra de gandire, din partea presedintelui &quot;gaozar&quot;, &quot;pasarica&quot; si &quot;ce aveti voi in cap si sa nu spuneti pe gura&quot; - si am in vedere acum penultima fraza din citat. Deci, sa zambesti si sa zici &quot;good point&quot; in fata unei figuri, e drept regale, e ceva de neacceptat, dar sa ha-ha-hai (ddomnule) ca ineptul fara oprire si sa dai cu spritul pan&#39; la ziua la Golden Blitz si sa te sui pe urma, ca romanu&#39; impartial, ma-ntelegi, la volan, e OK. Sau pentru bunul republican si patriot Basselini &quot;boborul&quot;, vulgul, prostimea nu mai fac nici cat o ceapa degerata, cand e sa-i compari cu capetele incoronate? Ciudat cum boala puterii le afecteaza unora simtul ridicolului, cu care toti ar trebui sa fim cat de cat inzestrati.<br/> In alta ordine de idei (oarecum), a se nota obsesia de data mai recenta a lui B&#259;&#351;escu pentru sintagma de &quot;sef al statului&quot;. Parca vad cum i se umfla pipota si cum nici ochii nu-i mai bat atat de sasiu cand o foloseste. A se mai slabi, nea Nicule, pardon, nea Basselini. Si ca sa-ti dau un argument valid si pe care sa-l si inteleaga un vajnic aparator al legalitatii si &quot;boborului&quot; cum te vaz, formula asta nu e prevazuta nicaieri in Constitutiune. Las&#39; sa fii matale sef peste Nutzi Udrea, cand trece noaptea pe la Cotroceni, sa mai povestiti despre presedintele Norvegiei si restul tarilor UE, sau peste micul Boc. Hai un sincer sictir...
 • -2 (8 voturi)    
  Interviul presedintelui (Duminică, 2 decembrie 2007, 16:55)

  silvia h [utilizator]

  De fapt, presedintele nu a spus nimic nou. Am ajuns sa-i stiu discursul pe de rost. Si sigur intrebarile incomode nu i-au fost puse ori a refuzat el sa raspunda. Nu vad nici un fel de incisivitate sau agresivitate din partea celui care a realizat interviul.
 • -1 (7 voturi)    
  deficit de educatie?! (Duminică, 2 decembrie 2007, 17:03)

  wow [anonim]

  bine ma, daca tu spui, asa o fii.....
 • -1 (7 voturi)    
  Basescu ! (Duminică, 2 decembrie 2007, 17:37)

  Nicolae [anonim]

  Acum linge unde a scuipat !!!
 • -2 (8 voturi)    
  intrebari (Duminică, 2 decembrie 2007, 17:44)

  alex [anonim]

  spunea cineva, mai devreme ca l-a angajat pe tb ...<br/>1. este draguta doamna sa-i plateasca si salariul?<br/>s-ar face o economie ce ar putea fi folosita in contul urmatorului referendum ...<br/>si eu l-am votat dar regret amarnic ca am legitimat un asemenea individ, egoist, avid de putere samd.<br/>altfel nu as fi avut motivatie sa scriu acest comentariu si totodata nu m-ar fi deranjat prezenta la Cotroceni a acestui domn.<br/>2. pura curiozitate: toti cei care va lasati amagiti de demagogia de doi bani a acestui domn, VA PUNETI VREODATA INTREBAREA DACA NU CUMVA GRESITI?
  • 0 (4 voturi)    
   alege altul. vedem cati sunt ca tine si cati ca no (Luni, 3 decembrie 2007, 6:05)

   newyorkezul [utilizator] i-a raspuns lui alex

   nu-l mai vota. ai de unde alege. sunt destui printre cei 322.
   • -1 (5 voturi)    
    lamuriri ptr newyorkezul (Luni, 3 decembrie 2007, 9:29)

    alex [anonim] i-a raspuns lui newyorkezul

    De cand a nu fi de acord cu tb = a fi de acord cu cei 322? Cine hotaraste ca intre cele doua se poate pune semn de egaliate? Sau pur si simplu asa este mai comod si mai usor de combatut? Nu vi se pare ca suna a &#171;CINE NU ESTE CU NOI ESTE IMPOTRIVA NOASTRA&#187;? Al cui era acest slogan?<br/>Nu trebuie sa fiu partizan pt. a nu fi de acord cu ceea ce face si spune tb.
 • -3 (9 voturi)    
  Ce va fi? (Duminică, 2 decembrie 2007, 17:47)

  stefan v [anonim]

  &quot;TB: Nu numai asta, era instinctul meu ca la diferenta de cateva luni, de cinci luni, nu poate sa fie o prabusire a nivelului de participare. Iata ca nu a fost asa si acest lucru mi-l reprosez&quot;<br/><br/>Daca in 5 luni si-a pierdut jumatate din sustinatori, ce se va intampla pana in 2009?
 • -3 (9 voturi)    
  Tentatia populista nu a murit! (Duminică, 2 decembrie 2007, 17:54)

  Analistul [anonim]

  Pe de o parte, presedintele critica actualul guvern ca nu indeplineste &quot;regula de aur&quot; a democratiei, acel 50% plus 1.<br/><br/>Pe de alta parte, spune ca nu il va numi pe Geoana niciodata premier. <br/><br/>Dar daca PSD ia 50% plus 1 la alegerile parlamentare din 2008 (impreuna cu UDMR si PNL)? Ne batem iar joc de vointa poporului, sau a &quot;electoratului activ&quot;, asa cum ii place acu sa spuna? E cam jenanta atitudinea asta si suna ca si demisia in 5 minute :))))<br/><br/>Cat despre pactul pentru educatie, ma intreb cam cate prime se puteau da profesorilor competenti de 20 mil.EUR, adica exact costul unui referendum populist.
  • +2 (6 voturi)    
   numarul de prime (Duminică, 2 decembrie 2007, 19:28)

   cristian [anonim] i-a raspuns lui Analistul

   S-ar fi putut acorda acelasi numar de prime<br/>care ar fi rezultat din banii cheltuiti in primavara pentru pregatirea alegerilor europene care nu au mai avut loc. Nu mai pun la socoteala banii cheltuiti la referendumul pentru suspendarea presedintelui, precum si cat s-ar fi economisit acum daca aceeasi comisie ar fi fost pentru alegerile UE si referendum. Sa nu ma iei cu legea pentru ca oricum guvernul Tariceanu schimba legile dupa cum ii convine.
  • 0 (6 voturi)    
   Chiar nu intelegi ? Va numi alt membru PSD ! (Duminică, 2 decembrie 2007, 19:44)

   Andra [anonim] i-a raspuns lui Analistul

   Parerea presedintelui este ca Geoana nu mai are credibilitate - si parerea mea e aceeasi.<br/><br/>E de neacceptat ca un presedinte de partid sa dea cu piciorul unui Proiect national pt. Educatie.<br/><br/>Asta inseamna ca va face la fel si la puetre, sau, televiziunile PSD-PNL vor acoperi incompetenta unui Geoana la fel cum acopera astazi incompetenta lui Tariceanu.
 • -2 (8 voturi)    
  intrebari (Duminică, 2 decembrie 2007, 18:34)

  alex [anonim]

  spunea cineva, mai devreme ca l-a angajat pe tb ...<br/>1. este draguta doamna sa-i plateasca si salariul?<br/>s-ar face o economie ce ar putea fi folosita in contul urmatorului referendum ...<br/>si eu l-am votat dar regret amarnic ca am legitimat un asemenea individ, egoist, avid de putere s.a.m.d.<br/>altfel nu as fi avut motivatie sa scriu acest comentariu si totodata nu m-ar fi deranjat prezenta la Cotroceni a acestui domn.<br/>2. pura curiozitate: toti cei care va lasati amagiti de demagogia de doi bani a acestui domn, VA PUNETI VREODATA INTREBAREA DACA NU CUMVA GRESITI?<br/>Sau faceti parte din acea categorie de romani fericiti care NU GRESESC NICIODTA SI AU INTOTDEAUNA DREPTATE?<br/>la fel ca voi au fost altii care i-au sustinut orbeste pe &quot;tovarasul&quot; si pe Ion Iliescu, dar s-au trezit ... <br/>3. oare cat timp trebuie sa mai treaca si de aceasta data? <br/>4. de ce nu invatam nimic din greselile trecutului?<br/>astept ziua cand cei care comenteaza aici sau oriunde altundeva vor pune intrebari - ADICA VOR FI DILEMATICI - si NU VOR IMPUNE OPINII si nu vor trata decat cu RESPECT pe cei care au alte pareri decat ale lor.<br/>NU UITATI: SOMNUL RATIUNII NASTE MONSTRI!!!<br/>Sper ca TRAITI BINE, asa cum va urat marinarul, dar nu prea cred
  • -3 (7 voturi)    
   educatia (Duminică, 2 decembrie 2007, 19:57)

   stefan v [anonim] i-a raspuns lui alex

   I-am sugerat d-lui ziarist sa-l intrebe pe d-l Basescu de ce n-a intervenit pe langa cei 2 ministrii PD care au condus educatia, Miclea si Hardau, sa faca ce trebuie, pt. ca educatia sa nu ajunga aici. Dar nu era un subiect de interes?!, sau timpul a fost limitat.
   • +3 (7 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Duminică, 2 decembrie 2007, 22:00)

    [anonim] i-a raspuns lui stefan v

    • -1 (5 voturi)    
     punct forte (Luni, 3 decembrie 2007, 9:23)

     stefan v [anonim] i-a raspuns lui

     De ce nu e punctul forte, pt.ca nu-l preaslavesc pe mult iubitul si stimatul, cum are domnia sa pretentia, sa taca toti cand vorbeste Presedintele statului?
  • +4 (8 voturi)    
   doctrina pnl-finkelstein : "individ, egoist, avid (Duminică, 2 decembrie 2007, 19:59)

   Andra [anonim] i-a raspuns lui alex

   de putere, etc, etc amin.<br/><br/>Nu ti se pare deloc prietene ca vorbesti aiurea? Cine se agata de putere si nu doar de putere ci de cel mai autoritar, oligarhic si nereformat partid (PSD) - doar ca sa stea la putere, fara ca ramanerea la putere sa aiba cea mai mica miza PENTRU TARA ???<br/><br/>Este democratic sa abrogi legi ale transparentei, sa dai legi care favorizeaza infractori sau sa desfiintezi DNA ?<br/><br/>Dar cred ca scriu toate astea degeaba. &quot;base e rau&quot; e o doctrina pt. tampiti si PSD-sti. oamenii inteligenti din tara asta au renuntat de mult sa-si mai puna mintea cu voi.<br/><br/>Asta e de fapt pierderea lui basescu. Pt. asta trebuie sa-si angajeze si el ca patriciu injuratori platiti pe forumuri, sa emita idei de 2 bani.
   • -2 (8 voturi)    
    ptr. Andra (Duminică, 2 decembrie 2007, 22:28)

    alex [anonim] i-a raspuns lui Andra

    Nu este vorba despre PSD, PNL, sau PD + PLD. Este vorba strict despre un &quot; inteligent &quot;, inconjurat de catei, unii platiti sau recompensati - gen Catalin Avramescu, etc. - si altii neplatiti - ca tine.<br/>Spune-mi daca stii despre ce vorbesti ? &quot;legi ale transparentei, sa dai legi care favorizeaza infractori sau sa desfiintezi DNA &quot; - eu nu stiu de asa ceva, desi sint abonat la MO. <br/>Decit sa inventezi probleme, platita sau nu, mai bine ai analiza exact ce vrei tu de la tine. Eu cred ca nu vrei nimic, doar te bagi in seama - exact ca multiubitul tau idol - t.b.<br/>Maxime,<br/>si mai pune mina si documenteaza-te, lasa net-ul in pace ca nu te desteapta.
   • -2 (8 voturi)    
    ptr. andra (Duminică, 2 decembrie 2007, 23:05)

    alex [anonim] i-a raspuns lui Andra

    Nu are rost sa-ti raspund cu argumente, pentru ca nu le vei intelege. Tu ai obsesiile tale, pro t.b. si contra celorlati. Ramai cu frustrarile tale desi sint metode clasice de rezolvare a lor.<br/>Cu bine, Andra si te rog, sa nu-l mai visezi noapte pe t.b. Este un mincinos dovedit si vei suferi enorm. Imi pare rau pentru tine.
   • -2 (8 voturi)    
    Ia mai poftim in bancuta ta... (Duminică, 2 decembrie 2007, 23:35)

    gogu [anonim] i-a raspuns lui Andra

    Auzi conita, matale cine naiba te crezi de improsti cu epitetele p-aici? Si nu ma refer la epitete adresate celor care conduc, persoane publice, cu unor &quot;fellow forumists&quot;? Chiar iti prisoseste energia investita (in exces, parerea mea) in activitati pupincuriste fata de marele carmaci? Sau te-ai trezit tu asa dupa somnul de pranz, ai cascat, te-ai scobit putin in nas si ai decis sa imparti lumea in smintiti si in misei? Imparte-o cat poftesti, dar limiteaza-te la cea a basestilor, bocilor, taricenilor si iliestilor, si a altora pe care ii platim, si da-ne noua amarastenilor - care ne mai obraznicim sa avem cate o opinie care nu coincide 100% cu a lu&#39; matale - o pauza. Carevasazica, nu ma-mpinge c-ametesc...!
  • +3 (7 voturi)    
   da (Duminică, 2 decembrie 2007, 22:00)

   alex652 [utilizator] i-a raspuns lui alex

   Cred ca te-ai saturat si tu sa repeti acelasi lucru pe forumuri ca dovada citez al doilea mesaj scris de tine: &quot;egoist, avid de putere s.a.m.d.<br/>&quot; . S.a.m.d. ?! Pai da, sigur, doar repeti acelasi text. <br/><br/>Dar ca nu cumva sa cadem in eroare asupra motivatie tale simti nevoia sa ne dai si niste lamuriri: &quot;altfel nu as fi avut motivatie sa scriu acest comentariu&quot;. Nu stiu cine ti-a cerut aceste explicatii, oricum eu iti multumesc ca m-ai lamurit.<br/><br/>&quot;Sau faceti parte din acea categorie de romani fericiti care NU GRESESC NICIODTA SI AU INTOTDEAUNA DREPTATE&quot; <br/><br/>Parca am mai auzit textul asta. Fac parte din categoria romanilor care au incredere in parerile lor. Admit ca pot gresi dar pana la proba contrarie cred ca am dreptate. <br/><br/>Vad ca tu ai vrea sa fim dilematici. Adica sa ne punem intrebari fara raspunsuri. Asa faci si tu, pui intrebari fara sa ne dai raspunsuri. Si ceva ma face sa cred ca vrei ca atunci cd suntem chemati la vot ai vrea sa ne intrebam &quot;Eu cu cine votez?!&quot; si sa nu votam. Ca sa se intample ca la ultimul referendum. Corecteaza-ma daca gresesc.
   • -2 (6 voturi)    
    ptr. alex 652 (Luni, 3 decembrie 2007, 9:27)

    alex [anonim] i-a raspuns lui alex652

    Pentru o mai buna intelegere, va anunt ca mesajul a fost unul singur, cel la care ati raspuns dvs. Confuzia a fost creata de hotnews care l-a postat trunchiat in prima faza. Nu vreau sa cred ca au facut-o intentionat. Dar daca au facut-o?<br/>Si tot pentru o mai buna intelegere, motivatia era pt. mine. TOCMAI PT. CA L-AM VOTAT PE TB, SUNT DEZAMAGIT DE CEEA CE S-A DOVEDIT A FI.<br/>Nu vi se pare normal sa va puneti intrebari? Chiar nu aveti nicio umbra de indoiala?<br/>Si daca dvs nu aveti indoieli, de ce ma condamnati pe mine ca am? Nu imi acordati acest drept? Si sunteti dvs cel care poate sa imi acorde acest drept?<br/>Ati putea sa ma ignorati, nu sa ma acuzati ca indemn la neprezentare la vot. Departe de mine asa ceva, fiecare face ceea ce considera ca este mai bine pt. sine. Daca v-as spune eu sa faceti ceva, ati face sau nu? DAR DACA SPUNE TB? Alta mancare de peste, nu?<br/>Pentru faptul ca nu s-a prezentat electoratul la urne la referendum, intreabati restul de 74% (saptezecisipatrulasuta) din romani si gandurile lor, nu credeti? Motivatiile fiecaruia sunt diferite, sunt sigur.<br/>Gresiti prin faptul ca ma condamnati pt. ca gandesc altfel decat dvs, ceea ce ati inteles din comentariu va priveste.<br/>Nimeni nu este posesorul adevarului absolut, nici dvs, nici eu, nici tb.
    • 0 (2 voturi)    
     foarte bine (Luni, 3 decembrie 2007, 10:49)

     alex652 [utilizator] i-a raspuns lui alex

     Trebuie sa recunosc ca ati reusit sa ma ametiti cu mesajul dvs.:) .L-ati compus foarte bine, mult mai bine decat primul.<br/>Faptul ca m-ati ametit ma pune pe ganduri.<br/>Oare asta ati vrut sa obtnetii? Nu stiu. Cele 2 comentarii sunt suficiente ca sa nu mai am incredere in dvs.<br/><br/>N-o sa stau acum sa filozofez cu dvs, pentru ca mai am si alte lucruri de facut, si discutia asta poate continua la nesfarsit.<br/><br/>Imi mentin parerile din primul comentariu.
 • -4 (10 voturi)    
  Presedinte (Duminică, 2 decembrie 2007, 20:01)

  jon [anonim]

  Asta nu e presedintele unei tari ci al unui partid politic. Nu se oboseste macar sa mimeze neutralitatea, nici in acest interviu, nici macar in cele mai oficiale situatii - vezi intalnirea cu europarlamentarii. N-are nici o taina in a da verdicte, in a vorbi despre educatia altora (tocmai el! remember &quot;tiganca imputita&quot;), doar cand trebuie sa dea raspunsuri incomode isi aduce brusc aminte de Constitutie. Mi-e sila.<br/>Totala lui lipsa de respect fata de orice lege a declansat reactia de aparare a celorlalti hoti, care au modificat Codul Penal. El foloseste serviciile si procuratura in scop propriu, aialalti le blocheaza prin legi abuzive. Nu mai exista institutii ale statului ci doar un fel de forte paramilitare, cu catuse si microfoane, puse in slujba unuia sau altuia.
  • +2 (8 voturi)    
   PNL-Finkelstein = tehnica Vadim Tudor (Duminică, 2 decembrie 2007, 22:02)

   Andra [anonim] i-a raspuns lui jon

   daca Traian militeaza pt. reforma justitiei, activistii PSD-PNL spun invers, &quot;Tb calca toate legile&quot;.<br/><br/>Datorita lui Finkelstein tehnica KGB-ista de intoxicare si otravire a spatiului public a ajuns un lucru obisnuit, la nici un an de la integrarea in UE.
 • -3 (9 voturi)    
  luati aminte (Duminică, 2 decembrie 2007, 22:15)

  jeanvaljean [anonim]

  Oamenii s-au saturat de acest circ jalnic pe care-l vad in fiecare zi, cu cei mai importanti oameni in stat scuipandu-se zilnic, injurandu-se, amenintandu-se, jignindu-se. Asta, culmea, intr-o tara membra a UE. Si mai grav ca toti uziteaza cica interesul national, al omului de rand. Sa mori de ras, nu alta. Toti sunt pentru ei, pentru klanul lor, nu au nimic de-a face cu poporul. Unde esti tu Tepes doamne ca punand mana pe ei, sa-i imparti in doua cete, in smintiti si in misei...
 • -4 (8 voturi)    
  luati aminte (Duminică, 2 decembrie 2007, 22:15)

  jeanvaljean [anonim]

  Oamenii s-au saturat de acest circ jalnic pe care-l vad in fiecare zi, cu cei mai importanti oameni in stat scuipandu-se zilnic, injurandu-se, amenintandu-se, jignindu-se. Asta, culmea, intr-o tara membra a UE. Si mai grav ca toti uziteaza cica interesul national, al omului de rand. Sa mori de ras, nu alta. Toti sunt pentru ei, pentru klanul lor, nu au nimic de-a face cu poporul. Unde esti tu Tepes doamne ca punand mana pe ei, sa-i imparti in doua cete, in smintiti si in misei...
 • -4 (8 voturi)    
  luati aminte (Duminică, 2 decembrie 2007, 22:15)

  jeanvaljean [anonim]

  Oamenii s-au saturat de acest circ jalnic pe care-l vad in fiecare zi, cu cei mai importanti oameni in stat scuipandu-se zilnic, injurandu-se, amenintandu-se, jignindu-se. Asta, culmea, intr-o tara membra a UE. Si mai grav ca toti uziteaza cica interesul national, al omului de rand. Sa mori de ras, nu alta. Toti sunt pentru ei, pentru klanul lor, nu au nimic de-a face cu poporul. Unde esti tu Tepes doamne ca punand mana pe ei, sa-i imparti in doua cete, in smintiti si in misei...
 • -3 (11 voturi)    
  Calificari (Duminică, 2 decembrie 2007, 22:20)

  stefan v [anonim]

  &quot;Cioroianu are un urias deficit de educatie&quot;<br/>&quot;Ministrul economiei este incompetent&quot;<br/>&quot;Ministrul de justitie este un mafiot tanar si obraznic&quot;<br/>&quot;Imi doresc ca la 1 dec. 2008 sa avem un prim ministru competent&quot;<br/><br/><br/>Emitentul unor astfel de judecati are pregatirea si calificarea necesara pentru a le face? Simpla pozitie de politician si Presedinte al tarii te transforma brusc in JUDECATORUL SUPREM? <br/><br/>Aceasta supraevaluare a propriilor capacitati il descalifica pe d-l Presedinte.
  • +4 (6 voturi)    
   In principiu ai dreptate... sau poate nu (Luni, 3 decembrie 2007, 12:30)

   Razvan [anonim] i-a raspuns lui stefan v

   Pentru inceput, vreau sa-ti spun ca imi place de Basescu, dar nu sunt un sustinator fanatic, ca multi altii. In opinia mea, Basescu poate sa greseasca la fel de bine ca oricine, nu este un zeu si in nici un caz nu detine adevarul absolut.<br/>Totusi, sa revenim la oile noastre.<br/>&quot;Cioroianu are un urias deficit de educatie&quot; - parerea mea este aceeasi datorita multelor gafe pe care le-a facut in aceasta functie.<br/>&quot;Ministrul economiei este incompetent&quot; - la cati compententi avem in politica n-ar fi o noutate, poate stie el mai bine.<br/>&quot;Ministrul de justitie este un mafiot tanar si obraznic&quot; - cu asta sunt de acord 100%, e cel mai prost ministru pe care l-am vazut vreodata, ii depaseste net chiar si pe Ulm Spineanu si Radu Vasile. Nivelul lui de prostie a devenit o unitate de masura precum Faradul (nu are decat submultiplii).<br/>&quot;Imi doresc ca la 1 dec. 2008 sa avem un prim ministru competent&quot; - si eu, tu nu?<br/>Deci pot spune ca in aceste judecati TB imi reprezinta punctul de vedere in proportie de 87,5%.<br/>In plus, nu-ti trebuie o pregatire sau o calificare deosebita ca sa observi corectitudinea acestor afirmatii. Referitor afirmatia referitoare la pozitia de presedinte si politician - nu ai observat ca toti politicienii se cred JUDECATORI SUPREMI (Becali, Vadim, Geoana, Iliescu, Tariceanu, Voiculescu si multi altii)? De fapt, conteaza cati oameni ii cred.<br/>Oricum, concluzia ta mi se pare deplasata.
   • -2 (4 voturi)    
    Competenti -incompetenti (Luni, 3 decembrie 2007, 13:15)

    stefan v [anonim] i-a raspuns lui Razvan

    1, Intrarile de capital si investitiile au ajuns in ultimii ani la sume f. mari<br/>2. Salariile bugetarilor s-au dublat, raportat la 2004.<br/>3. Alocarile spre educatie au ajuns la 5,2% din PIB, fata de 3,2%<br/>4. Parcul auto a crescut de nu se mai poate circula.<br/>5 Explozie a constructiilor civile si industriale.<br/>6. Supermarcheturile s-au inmultit si sunt toate pline ochi. <br/>7. Veniturile bugetare s-au dublat in 4 ani. <br/>8. PIB-ul s-a dublat si el aproape in 4 ani. Nu sunt economist, dar din noianul de informatii le-am retinut si pe astea. <br/><br/>Toate astea sunt dovezile de incompetenta ale guvernarii.<br/>Nu totul este alb sau negru. Dincolo de hibele guvernantilor, care sunt multe si urate, pledez pentru o judecata nuantata. Bulgarii au coborat cota unica la 10%. Chiar toti sunt incompetenti si doar Presedintele este competent?
    • +3 (3 voturi)    
     Nici chiar asa... (Luni, 3 decembrie 2007, 14:43)

     CD [anonim] i-a raspuns lui stefan v

     &quot;PIB-ul s-a dublat si el aproape in 4 ani.&quot;<br/>Pe-aia cu veniturile bugetare n-am verificat-o, dar nu prea-mi vine s-o cred; se leaga de altfel de asta cu PIB-ul, care, sa ma scuzi, e gogonata rau...<br/>Apoi, sa atribui toate astea guvernului, sau in primul rand guvernului, e cam la fel cu a atribui toate bunele (si/sau relele) lui Basescu. Exagerari, adica.
    • +1 (3 voturi)    
     Poate da - poate nu (Luni, 3 decembrie 2007, 15:15)

     Razvan [anonim] i-a raspuns lui stefan v

     Sunt de acord cu punctele1-8 pot fi si 1-16 dar...<br/>Se pare ca toate acestea au fost posibile nu datorita guvernului sau guvernantilor ci firmelor particulare care au beneficiat de o legislatie mai aproape de UE. Daca nu ne trageau de urechi si nu ne impingeau inainte cei din UE, ramaneam si acum cu o &quot;economie socialista bazata pe cunoastere&quot; - cunoasterea faptului ca nu avem o economie.<br/>Deci, la obtinerea acestor rezultate consider ca pe primul loc este UE si cu americanii (NATO) dupa care ar veni PSD-ul (de care nu-mi place deloc), UDMR care a fost tot timpul la guvernare, PD si PNL. Totusi, cu totii au beneficiat de munca noastra, a celor &quot;privati&quot; si de banii trimisi acasa de &quot;capsunari&quot;. Practic, an de an, au avut mai multi bani de dat pe proiectele lor - unele dintre ele aberante, iar altele pline de spagi - vezi cazul Remes.<br/>Vrei sa stii de ce sunt impotriva PNL? Nu pentru ca asa zice Basescu, ci pentru ca:<br/>1. Vreau sa-mi iau masina si nu vreau sa platesc taxa pe care nici UE nu o vrea.<br/>2. Sustine in fruntea Justitiei cel mai prost ministru care l-am vazut vreodata.<br/>3. Are un ministru de externe ce face gafa dupa gafa.<br/>4. In afacerea &quot;biletelul&quot; a fost tras la raspundere destinatarul - Basescu si nu autorul biletelului - Tariceanu<br/>5. Incearca sa-si fereasca ministrii de bratul legii prin paralizarea sau desfiintarea acestuia.<br/>6. Nu valorez pentru ei (la fel ca oricare dintre cetatenii acestei tari) nici cat o ceapa degerata, sunt valoros doar in momentul (eventual ziua) in care votez.<br/>7. Orice cetatean roman din strainatate se simte abandonat de guvern prin autoritatile consulare jenante pe care le avem.<br/>8. Orice cetatean roman din tara este in fata guvernului si al oricarei autoritati un infractor pana la proba contrarie.<br/>Daca PNL-ul va dovedi ca vrea sa ma considere un om si nu un vot, poate o sa-mi schimb parerea despre ei, pana atunci... ar fi bine sa nu uite ca ei traiesc din banii mei si nu eu dintr-ai lor.
 • -5 (11 voturi)    
  cine-i gresit...? (Luni, 3 decembrie 2007, 5:45)

  belamy [anonim]

  ....gresit esti tu base....cu tot neamul tau si toata gasca ta de hoti....sper sa te usuci cat mai repede...
 • +4 (8 voturi)    
  multa murdarie mai suportam (Luni, 3 decembrie 2007, 7:05)

  judex [anonim]

  Campania antibasescu, orchestrata de KGB si alti kgb-iasi di SUA, ne murdareste sufletele. Se vrea probabil desfiintarea morala a romanilor. Nu va reusi. Ne-am desteptat. Postati degeaba namaitilor flamanzi. Sunteti niste infami. Adevarul este ca Basescu si gasca lui constriesc, in tim ce voi distrugeti si umpleti de mizerii asemenatoare sufletelor voastre tradatoare si meschine.
 • -1 (7 voturi)    
  interviu ratat (Luni, 3 decembrie 2007, 8:29)

  juv [anonim]

  Interviu ratat,pe linga problemele majore ale romanilor-inechitatea pesiilor si salariilor din Romania.
 • +3 (3 voturi)    
  Domnule Dan Tapalaga, (Luni, 3 decembrie 2007, 12:27)

  tetelu [anonim]

  vad ca interviul BBC a fost total paralel cu intrebarile de pe forum. De ce ati numit articolul precedent &quot;Basescu raspunde cititorilor hotnews&quot; ?<br/><br/>Acum vad ca ati avut bunul simt si ati schimbat titlul. Pentru ca nu a raspuns niciunei intrebari de pe forum.<br/><br/>Ce se intampla cu aceste intrebari?<br/><br/>Multumesc
 • +1 (5 voturi)    
  Basescu (Luni, 3 decembrie 2007, 13:03)

  q [anonim]

  Este Basescu ahtiat dupa putere? Poate ca da. Dar Iliescu, Nastase, Geoana, Tariceanu cum sunt? Iliescu mai avea putin si murea la cotroceni, Nastase se visa presedinte, Geona are fantezii de de premier iar Tariceanu numai lehamite de functii nu are. Basescu, din sinceritate sau din pragmatism cinic, a mai facut si chestii bune, ceea ce predecesorii sai nu au facut, ori au facut mult prea putin. Cred ca e primul politician care a inteles ca trebuie sa faci ceva si pentru fraierii care au votat, daca vrei sa te manjesti cu miere; nu am pretentia de la politicieni sa fie cinstititi, ci doar sa nu ma ia de prost (cum facea nastase, care ajunsese sa controleze aproape toate posturile tv in mandatul lui si avea impresia ca ne poate prosti pe fata daca ne aparea la jurnal) si sa mai faca naibii ceva si pentru votanti. Base probabilca nu este cel mai bun presedinte, poate ca nu este cinstitit, poate ca e un om rau, al dracu&#39;, dar a aratat ca ii pasa si incearca sa faca ceva, oricare ar fi motivele gesturilor sale; nu e singurul care are putere, dar e singurul care incerac sa o foloseASCA SI IN FOLOSUL NOSTRU.
 • -1 (3 voturi)    
  Videanu ne mai da mult la borduri? domnule TB (Luni, 3 decembrie 2007, 13:39)

  niciunnume [anonim]

  Votantul d-voastra sincer, Domnule TB, va rog faceti curatenie si la PD pana sa ajungeti la PSD, PNL, UDMR. Incepeti cu stimatul Domn Videanu. Sunt de acord chiar sa va platesc taxa de protectie daca ma protejati de Domnul Videanu.<br/><br/>Si intrebarea mea, mai practica, eu nu am neclaritati metafizice, stiu ca va votez orice ar fi, chiar daca faceti ilegalitati, eu tot va votez:<br/><br/>--- Nu se poate face ceva sa nu mai schimbe stimatul Domn Videanu bordurile si gardurile de pe Bulevardul Unirii de cate 3 ori pe an? Nu de alta, dar deja sunt gropi in trotuar si praf, noroi de cate ori ploua... nici turisti straini care sa vina sa mai faca poze n-am mai vazut!<br/><br/>Domnule TB, vorbiti cu stimatul domn Videanu, sunt de acord sa va platesc taxa de protectie, daca ma protejati de noroi, praf, masini conduse de nesimtitii care conduc pe trotuar... sau parcheaza masinile peste copaceii de pe spatiul verde pe care unii i-am plantat chiar eu, rupandu-i... ca tot vorbim de protectia mediului<br/><br/>Al dumneavoastra votant forever, si al dumneavoastra admirator sincer, va rog faceti curatenie si la PD pana sa ajungeti la PSD, PNL, UDMR, si incepeti cu domnul Videanu
  • -2 (4 voturi)    
   PSD-PNL SUNTETI LA PUTERE (Luni, 3 decembrie 2007, 14:00)

   Andra [anonim] i-a raspuns lui niciunnume

   Sunteti la putere, DATI-I IN GAT PENTRU CA AVETI PUTEREA !<br/><br/>treaba pnl-ului LA PUTERE e sa faca plangere la parchet sau la DNA daca au stiinta despre vreo ilegalitate a PD-ului, sau a oricui altcuiva<br/><br/>ASA PROCEDEAZA CINEVA CARE ESTE LA PUTERE :<br/><br/>arati cu deshtu si te smiorcai doar cand esti in opozitie<br/><br/>PUTEREA insa are OBLIGATIA si RESPONSABILITATEA de a actiona, nu de a inchide ochii complice<br/><br/><br/>Dar daca nu exista nicio ilegalitate, si nu esti capabil sa faci o plangere la parchet in 3 ani de zile, desi ESTI LA PUTERE, <br/><br/>atunci nu mai ai decat DREPTUL SA TACI, ca sa nu poluezi spatiul public cu prostii de papagali cu nervii slabi.<br/><br/>Au trecut 3 ani de scandaluri in presa, si 11 luni de cand ati fost invitati PUBLIC sa va faceti treaba:<br/><br/>COMUNICAT DE PRESA<br/><br/>(18 ianuarie 2007) <br/><br/>Avand in vedere acuzatiile aduse de catre premierul Calin Popescu Tariceanu la adresa Presedintelui Traian Basescu, referitoare la &quot;subordonarea Guvernului intereselor sale si ale oligarhiei de care s-a inconjurat la Cotroceni&quot;, Presedintele Romaniei ii cere Primului Ministru sa prezinte public dovezi in sprijinul celor afirmate.<br/><br/>Totodata, Presedintele Traian Basescu ii solicita Primului Ministru SA TRANSMITA PARCHETULUI GENERAL PROBELE PE CARE LE DETINE PENTRU INCEPEREA CERCETARII PRETINSELOR ACTE DE CORUPTIE IN CARE PRESEDINTELE TARII AR FI IMPLICAT. <br/><br/>De asemenea, Presedintele Romaniei ii cere Primului Ministru sa ii prezinte de urgenta cererile de revocare a acelor ministri care ar fi actionat pentru sprijinirea acestor presupuse grupuri de interese de la Palatul Cotroceni.<br/><br/>IN CAZUL IN CARE PRIMUL MINISTRU NU PREZINTA ACESTE DOVEZI, Presedintele tarii considera ca afirmatiile facute sunt fara acoperire si de natura sa distraga atentia opiniei publice de la propriile sale fapte. <br/><br/>Departamentul de Comunicare Publica <br/>18 Ianuarie 2007<br/><br/>http://www.presidency.ro/?_RID=det&amp;tb=date&amp;id=8415&amp;_PRID=ag
 • -2 (4 voturi)    
  Un esec major (Luni, 3 decembrie 2007, 13:59)

  Vlad [anonim]

  Basescu insusi e un esec major pentru Romania. Ca si prietenul sau Stolojan e un personaj desprins din negura anilor &#39;90. Reformarea clasei politice trebuie inceputa cu ei.
  • 0 (0 voturi)    
   esec major ?! (Marţi, 4 decembrie 2007, 7:24)

   X [anonim] i-a raspuns lui Vlad

   Ce argumente aduci ? e simplu sa lansezi lozinci fara nici o argumentatie. Dar clasa politica sustinatoare a miliardarilor in dolari nu te deranjeaza ? dar avutia nationala intrata direct in buzunare private ? <br/>Care au fost, dupa tine, succesele Romaniei dupa &#39;89 ? Iliescu sau Constantinescu ?
 • 0 (4 voturi)    
  videanu...? (Luni, 3 decembrie 2007, 14:16)

  judex [anonim]

  Peste vreo doi ani o sa-i multumiti. Este, deocamdata, singurul primar care face ceva pentru Bucuresti si bucuresteni. Degeaba il injurati. Fiti mai realisti!
  • +1 (3 voturi)    
   videanu! (Luni, 3 decembrie 2007, 16:12)

   raluca [anonim] i-a raspuns lui judex

   Este si acesta un punct de vedere.<br/><br/>Dar stai sa te gandesti un pic: de ce nu se lucreaza la canalizare, la infrastructura?<br/><br/>Se schimba borduri, se pun fantani arteziene, cosuri de gunoi (cate 8 pe 5 mp), se pun garduri joase, se scot gardurile joase si se pun stalpi, se scot stalpii se pun stalpisori, se scot stalpisorii si se pun garduri mai inaltute - cine stabileste ca acestea sunt necesitatile orasului????? Dam cu banul si facem invers?<br/><br/>Imi rup tocurile pe trotuar, imi nenorocesc masina prin gropi, inhalez monoxid de carbon stand in blocaje, mi-e frica sa merg pe strada dupa ce s-a intunecat, chiar si prin centru, mi-e sila sa merg cu un mijloc de transport in comun si in institutiile publice ma lovesc de tot felul de ingusti.<br/><br/>Traim intr-o troaca si ne vor manca porcii!!!!
 • 0 (0 voturi)    
  Celor contra lui basescu (Marţi, 4 decembrie 2007, 8:50)

  Crypt [anonim]

  toti care se tem de basescu le este frica de justitie .bine,omul nu este perfect dar ca presedinte a facut ceva contra coruptiei ceea ce n-a facut iliescu si constantinescu de ar fi avut 10 mandate..de ce cei 322 de spartani ai coruptiei nu sunt de acord cu alegeri anticipate ? frica de justitie ii uneste si ii mana in lupta contra lui basescu deoarece matrozul chiar si-a luat rolul in serios si vrea curatenie in politica si economie. este aberant sa vezi averi de miliarde de dolari facute in 17 ani pe cand in statele din u.e. si sua asemenea averi se cladeau in 3-4 generatii. cand au vazut baietii &#39;destepti&#39; ca se apropie o adiere de foc privind originea averilor au sarit in sus si urla ca basescu este dictator.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by