Deputatul independent Sebastian Ghita a trimis o scrisoare Camerei Deputatilor in care reclama un abuz din partea Directiei Nationale Coruptiei, care i-a interzis miercuri sa paraseasca Ploiestiul si sa "desfasoare activitatea in calitatea de deputat", afirmand ca este o decizie "grava" si "neconstitutionala" si solicitand Parlamentului sa reactioneze.

Scrisoare Ghita 1Foto: Hotnews

Scrisoarea a fost trimisa miercuri de catre Biroul Permanent catre Comisia Juridica, cu termen de o saptamana pentru solutionare, desi miercuri Parlamentul intra in vacanta.

Ghita mai spune ca intentioneaza sa sesizeze si Procurorul General si ministrul Justitiei.

Redam textul integral al scrisorii:

"Doresc sa va aduc la cunostinta o situatie deosebit de grava aparuta astazi in raporturile mele, Sebastian Aurelian Ghita, deputat in Parlamentul Romaniei si Directia Nationala Anticoruptie - Serviciul Teritorial Ploiesti.

In urma extinderii cercetarilor intreprinse intr-un dosar penal, procurorul de caz a dispus printre alte masuri de modificare a controlului judiciar si masura urmatoare: 'Sa nu desfasoare activitate in calitate de deputat in Parlamentul Romaniei, in exercitarea careia a savarsit fapta.'

Decizia mi se pare extrem de grava, neconsitutionala si cu potentiale repercusiuni asupra democratieiin Romania

Consider ca Parlamentul Romaniei si Comisia Juridica trebuie sa reactioneze de urgent in vederea limitarii unui astfel de abuz. Sunt dispus sa inaintez Biroului Permanent si Comisiei Juridice orice documente relevante. Totodata, solicit declararea unui conflict intre puterile Statului, care sa fie solutionat de catre Curtea Consitutionala.

Lipsa unei reactii acum va permite unui reprezentant al Parchetului sa dispuna intr-o zi masuri asupra unui numar atat de mare de parlamentari, incat sa modifice majoritati si sa schimbe configuratii politice.

Astept un raspuns cat mai rapid in fata unui evident atac la valorile democratice ale statului.

Mentionez ca intentionez sesizarea Procurorului General al Romaniei si a ministrului Justitiei, precum si procurorul ierarhic superior. Metoda aleasa de acest procuror pentru a opri un parlamentar sa isi desfasoare activitatea in calitate de deputat a fost modificarea masurii de control judiciar anterioare pe care o respectasem. Aceasta metoda de actiune a procurorului nu-mi mai permite sa ma adresez Justitiei, respectiv Inaltei Curti, in cazul meu.

Singura posibilitate este sa fac o cerere procurorului ierarhic superior.

Va rog sa analizati cu atentie si celeritate situatia mea si constienzati faptul ca va scriu aceste lucruri nu numai pentru ca eu cred cu tarie ca Romania nu se poate intoarce la practicile nedemocratice in care Securitatea si Procuratura dominau societatea".

Se actualizeaza

Procurorii DNA au anuntat ca au dispus aceste obligatii pentru ca au extins urmarirea penala fata de Ghita pentru trafic de influenta, complicitate la schimbarea destinatiei fondurilor europene, spalare de bani, evaziune fiscala, coruperea alegatorilor si operatiuni financiare incompatibile cu functia, pe langa acuzatia initiala de sprijinire a unui grup infractional organizat. DNA anunta ca vizeaza fapte din perioada 2000-2015. Procurorii spun ca, in campania electorala pentru alegerile parlamentare din 2012, Ghita ar fi cumparat "de pe piata neagra (...) asa zise materiale electorale (de exemplu tigai), ce au fost utilizate pentru a determina un numar important de persoane sa il voteze".

  • DNA sustine ca Sebastian Ghita ar fi "conceput, initiat si coordonat o activitate de corupere a alegatorilor din Republica Moldova, la alegerile prezidentiale din anul 2014, in scopul obtinerii de voturi pentru candidatul Ponta Victor Viorel. Suma remisa de inculpat pentru influentarea optiunilor electorale a fost in cuantum de 350.000 euro".

Directia Nationala Anticoruptie (DNA) informeaza ca masura controlului judiciar cu noile obligatii se aplica de astazi, 24 iunie 2015, pana pe 14 august 2015. De asemenea, in comunicatul DNA este precizat ca, "in cauza, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Roman de Informatii si au colaborat cu Brigada Speciala de Interventie a Jandarmeriei".

Procurorii anunta ca verificarile asupra activitatilor lui Sebastian Ghita vizeaza perioada 2000-2015, deci de cand acesta avea 22 de ani. "In perioada 2000-2015, inculpatul Ghita Sebastian Aurelian a obtinut importante sume de bani in mod nelegal - prin traficarea influentei - sau aparent legal din fonduri publice, pe care le-a introdus intr-un circuit financiar care nu are la baza operatiuni reale", se arata in comunicatul DNA.