Premierul interimar Gabriel Oprea a anuntat, marti, intr-o interventie in plenul Parlamentului, ca Guvernul sustine Strategia Nationala pentru Aparare pentru perioada 2015-2019, elaborata de Administratia Prezidentiala. Este de remarcat ca, potrivit unor discutii relatate de ziarul Adevarul, Calin Popescu Tariceanu si Ilie Sarbu au criticat documentul trimis de Klaus Iohannis in Parlament. Documentul este dezbatut marti in plenul Parlamentului. Initial, marti la ora 13:00 era programat in plen si votul asupra documentului, insa acesta a fost amanat.

"Ca vicepremier pentru securitate nationala, am considerat ca adoptarea acestui document nu trebuie sa faca obuiectul unei abordari politicianiste. Vorbim despre interesul national al Romaniei, intr-un asemenea moment trebuie sa ne uneasca buna credinta. Am convingerea ca acest document va fi adoptat astazi", a afirmat Gabriel Oprea, in timpul interventiei sale in plen.

Strategia Nationala de Aparare pentru perioada 2015 - 2019 a fost prezentata luni seara, intr-o sedinta comuna a celor doua camere ale Parlamentului, de presedintele Klaus Iohannis. Documentul este dezbatut marti in plenul Parlamentului.

Premierul interimar Gabriel Oprea despre Strategia Nationala de Aparare:

Sedinta de astazi a plenului reprezinta un moment deosebit de important pentru ceea ce inseamna prezentul si viitorul Romaniei din punctul de vedere al securitatii nationale.

Guvernul Romaniei sustine adoptarea Strategiei Nationale de Aparare a Tarii.

Acest document strategic a fost prezentat in sedinta CSAT, a primit avizul unor institutii si a primit avizul comisiilor de specialitate din Parlament.

Ca vicepremier pentru securitate nationala, am considerat ca adoptarea acestui document nu trebuie sa faca obuiectul unei abordari politicianiste. Vorbim despre interesul national al Romaniei, intr-un asemenea moment trebuie sa ne uneasca buna credinta.

Am convingerea ca acest document va fi adoptat astazi.

Romania este o tara sigura, o tara care genereaza securitate si stabilitate in regiune.

Romania are astazi cele mai importante garantii de securitate pe care le-a avut vreodata.

Strategia Nationala de Aparare a tarii are rolul de a contura profilul strategic al Romaniei pe termen mediu si lung.

Acest document poate contura profilul unui stat credibil, inteligent si capabil, cu o economie viabila.