Joseph Daul, presedintele grupului PPE-DE in Parlamentul European, si Wilfried Martens, presedintele PPE, au felicitat partidele "surori" din Romania pentru rezultatele obtinute la votul de duminica. Si liberalii europeni s-au aratat multumiti de rezultatul PNL, fiind insa "dezamagiti" de participarea slaba la vot.

"Punct de referinta in relatiile dintre Bucuresti si Bruxelles"

"Alegerile de azi reprezinta un punct de referinta in relatiile dintre Bucuresti si Bruxelles", au transmis liderii PPE-DE intr-un comunicat de presa.

In urma rezultatelor de la exit-poll, grupul Partidului Popular European si Democratilor Europeni ramane cel mai numeros din Parlament, cu 282 de membri (inclusiv noi alesi din Romania). Partidul Democrat va trimite la Strasbourg 11 reprezentanti, iar UDMR 2 reprezentanti care se vor alatura formatiunii PPE-DE.

Euro-liberali multumiti

Graham Watson, liderul grupului liberal-democrat (ALDE) in Parlamentul European spune ca l-a felicitat pe premierul Calin Popescu-Tariceanu pentru rezultatele la votul de duminica. Liberalii "pot fi multumiti cu cei minim 6 reprezentanti" care se vor alatura grupului, in Parlamentul European.

Liderii ALDE s-au declarat insa dezamagiti de prezenta slaba la vot. Acest lucru sugereaza ca "Romania inca are nevoie sa fie convinsa de importanta luarii deciziilor la nivel european", a spus Watson. In ce priveste votul pentru validarea referendumului, Watson crede ca poate "multi nu l-au perceput ca pe un vot tintit spre imbunatatirea structurilor de conducere ale tarii ci ca fiind parte a razboiulul politic continuu pe care il poarta presedintele Basescu in Romania".

De asemenea, liderul ALDE spune ca esecul Partidului Romania Mare demonstreaza ca cetatenii romani sunt fideli unei reprezentari democratice la nivel european.