Presedintele suspendat al Consiliului Judetean (CJ) Constanta, Nicusor Constantinescu, a spus, vineri, ca atat el, cat si fostul primar al Constantei Radu Mazare au fost curtati de liderul Uniunii Nationale pentru Progresul Romaniei (UNPR), Gabriel Oprea, pentru a intra in formatiunea politica reprezentata de acesta.

Nicusor Constantinescu (arhiva)Foto: Agerpres

Intrebat de Agerpres daca propunerea respectiva le-a fost facuta inaintea aparitiei problemelor pe care cei doi le au cu justitia, Constantinescu a raspuns ca "intermediar".

"Pai, ma vor cei de la UNPR, dar nu merg eu acolo. (...) Bineinteles ca mi s-a propus, si mie si lui Mazare mi s-a propus. (...) Da, de Oprea. (...) A zis 'treceti si nu mai aveti nicio problema'... Intrebati-l si pe Mazare", a afirmat Nicusor Constantinescu la finalul unei conferinte de presa.

Referitor la suspendarea sa din calitatea de membru PSD pana la intrunirea Consiliului Judetean al partidului, suspendare anuntata vineri de Victor Ponta, Constantinescu a declarat ca acesta a luat respectiva decizie pentru ca, "probabil a fost, in presiunea motiunii, santajat de parteneri de Coalitie,... de UNPR".

Intrebat de ce ar recurge UNPR la un astfel de posibil santaj, Nicusor Constantinescu a afirmat: "ca sa castige electoral municipiul si judetul Constanta, sa castige Primaria si Consiliul Judetean".

"Ce face UNPR, ca vor ei sa castige municipiul si judetul Constanta e problema si dorinta lor. Ei singuri pe liste nu vor castiga niciodata mai mult de 2%. Dar, acum vad ca este partidul caruia nu i se intampla nimic. Cine este in UNPR nu mai este anchetat de binomul DNA-SRI, asta constat", a declarat presedintele suspendat al CJ Constanta.

El a facut aprecieri si la adresa lui Sebastian Ghita.

"Vad ca si domnul Ghita s-a inscris la acest partid (n.r. - UNPR), Ghita Sebastian care invata organizatiile cum sa faca alegeri din birou, pe internet si care a luat baza de date a organizatiilor PSD si a facut un partid nou, de care nici n-ati auzit", a spus Nicusor Constantinescu.

Despre suspendarea sa din PSD, Constantinescu a afirmat ca spera ca ea sa fie ridicata si sa isi poata desfasura in continuare activitatea in PSD.

"Voi merge in Consiliul Judetean al PSD, voi proba tot ceea ce am spus si sper sa-mi dea dreptate si sa continuam impreuna, intr-o echipa unita, viata organizatiei judetene PSD", a mai spus Constantinescu.

Acesta a facut, totodata, apelul de a fi sprijinit de social-democratii judeteni, pentru ca intentioneaza sa candideze la sefia PSD Constanta.

"Fac un apel acum tuturor primarilor PSD din judet, presedintilor de organizatii PSD din judet, tuturor consilierilor comunali, orasenesti, municipali, judeteni PSD din Constanta, sa vina alaturi de mine, pentru ca eu voi candida la presedintia organizatiei PSD Constanta, in acest an. Impreuna trebuie sa depasim aceasta stare de teroare, de frica si sa ducem mai departe proiectele pe care le-am derulat, le derulam si le vom derula in continuare", a aratat Nicusor Constantinescu.

La finalul conferintei de presa, acesta a afirmat insa ca, in situatia in care ar fi exclus din PSD, va infiinta o noua formatiune politica, denumita Partidul Dobrogenilor.

UPDATE: Nicusor Constantinescu a mai afirmat ca nu a fost informat ca ar fi fost suspendat din calitatea de membru PSD sau din cea de presedinte executiv al organizatiei Constanta, sustinand ca intentioneaza sa candideze la sefia PSD Constanta, in toamna acestui an.

"Nu exista la PSD Constanta sau la Bucuresti o hotarare de suspendare a mea din functia de prim-vicepresedinte, in care am fost ales in 2012. Nu a venit o astfel de hotarare. Am auzit ca exista o decizie de suspendare din calitatea de membru, dar nu am primit-o. Pana la aceasta decizie eu am fost in functie si toate deciziile date in zilele precedente sunt legale pentru ca nu sunt invalidate de un alt for al partidului", a declarat Constantinescu, vineri, in conferinta de presa sustinuta la sediul PSD Constanta, transmite Mediafax.

El a mentionat ca nu exista niciun motiv pentru a fi suspendat din functia de prim-vicepresedinte (presedinte executiv) al filialei PSD Constanta, deoarece Statutul PSD precizeaza ca sunt suspendati din functie doar liderii anchetati pentru fapte coruptie, iar el este cercetat pentru abuz in serviciu.

"Sunt cercetat pentru abuz in serviciu, nu pentru fapte de coruptie, asa cum este in Statutul PSD. Mi s-a spus de la partid ca nu sunt suspedat, rezolutia nu ma priveste pe mine, ci pe cei cu fapte de coruptie", a spus Nicusor Constantinescu.

Presedintele Consiliului Judetean Constanta, care are interdictia de a-si exercita functia, a mai spus ca a fost nemultumit de atitudinea membrilor PSD Constanta care nu l-au sustinut nici pe el, nici pe Radu Mazare atunci cand au fost arestati.

"Asteptam de la colegii mei ca atunci cand eu si Radu Mazare am fost arestati preventiv sa vina strans uniti in jurul nostru. Ma asteptam ca atunci cand cineva iti agreseaza liderii care au realizat atatea lucruri sa ai o reactie umana, de onoare, sa iti ajuti liderii. Nu am vazut pe nimeni sa ia o pozitie publica, sa spuna ca sunt abuzuri, ca nu sunt probe. Toata lumea a tacut. Eu nu m-am nascut in genunchi, eu m-am nascut in picioare si voi muri in picioare", a mai declarat Constantinescu.

El a mentionat ca in ultimele saptamani a mers in judet si s-a intalnit cu primari PSD si lideri de organizatii PSD si a aflat ca multi dintre acestia nu mai doresc sa candideze la alegerile de anul viitor pentru ca sunt speriati si terorizati de ceea ce se intampla in tara si se tem sa mai ia vreo decizie pentru comunitatea lor.

De asemenea, potrivit lui Nicusor Constantinescu, liderii din judet nu ar fi multumiti de colaborarea cu actuala conducere a PSD Constanta si nici cu cei care conduc in prezent Consiliul Judetean.

Nicusor Constantinescu l-a criticat si pe senatorul Nicolae Moga, presedinte interimar al PSD Constanta, dupa demisia lui Radu Mazare, spunand ca acesta nu ar fi trebuit sa accepte aceasta functie.

"Nicolae Moga, care a pierdut alegerile prezidentiale in calitate de coordonator al campaniei la PSD Constanta, a fost numit interimar in locul lui Radu Mazare. El si-a dorit aceasta functie, eu nu as fi accceptat-o daca pierdeam alegerile. Eu am castigat toate campaniile electorale pe care le-am coordonat", a declarat Nicusor Constantinescu.

El a mai spus ca a primit mandat de la Radu Mazare pentru a-l inlocui in functia de presedinte dupa demisia acestuia.

"Am avut mandat de la Radu Mazare sa-l inlocuiesc si sa iau decizii in locul sau ca presedinte. Acel mandat este valabil si astazi pentru ca nu a fost revocat conform statutului", a explicat Constantinescu.

***

Vineri, presedintele interimar al PSD Constanta, senatorul Nicolae Moga, a facut publica o adresa semnata de liderul PSD, Victor Ponta, si de secretarul general al PSD, Andrei Dolineaschi, prin care organizatia judeteana a PSD Constanta este anuntata ca "domnul Nicusor Constantinescu este suspendat din calitatea de membru de partid pana la intrunirea Consiliului Judetean Constanta".

Suspendarea lui Nicusor Constantinescu a fost facuta dupa ce, zilele trecute, acesta a trimis mai multe adrese organizatiilor PSD din judetul Constanta, in calitate de presedinte executiv, desi, conform lui Nicolae Moga, el a fost suspendat din respectiva functie.

Nicusor Constantinescu a fost trimis in judecata in mai multe dosare penale de catre procurorii DNA, in prezent el aflandu-se sub control judiciar.