"Salvatorul Romaniei sta in autoturismul sau de 500.000 de euro, marca Mercedes Maybach, si se delecteaza la karaoke", scrie publicatia germana Die Tageszeitung despre Becali intr-un articol dedicat acestuia. "Trambiteaza cu voce tare textul si melodia cantecului religios «Dumnezeu este cu noi!». La acute vocea il lasa, dar muzica acopera defectiunea; CD-ul ruleaza cu amplitudine maxima", continua articolul, preluat de Rador.

"Becali, un putred de bogat speculant de terenuri, proprietar de club de fotbal si unul dintre politicienii cei mai influenti ai Romaniei, se afla pe drumul spre «biroul» sau, un palat de 1.500 de metri patrati din carterul diplomatic al Bucurestiului. Coloana de masini intra pe eleganta Alee Alexandru si ocupa trotuarul – in afara de Maybach, alte trei limuzine si un Hummer de un galben strident, care pare o combinatie dintre un tanc si o masina de la salubritate", scriu ziaristii germani.

La palat

Abia descinde din masina, cand de el se apropie o femeie in carje si ochelari. Garzile sale de corp i se pun in cale. Femeia vrea bani pentru o internare si pentru o operatie complicata. Becali sta si o asculta pe jumatate zambind pe jumatate cu scarba ca apoi s-o lase pur si simplu in drum.

Voi conduce tara spre marea victorie. Eu! Asa va fi

Gigi Becali

Paseste in palatul sau pe aleea betonata din fata. A cumparat palatul de nu prea mult timp si l-a renovat cu placi de aur si stucaturi atat in exterior cat si in interior.in salon, Becali se lasa intr-un fotoliu aurit, o imitatie rokoko. isi arunca telefonul mobil in coltul celalalt al incaperii, o secretara il ridica si se aseaza modest cu el intr-un colt.

«Dumnezeu a creat in Romania pe cineva cu numele de Becali, acesta sunt eu» striga Becali din fotoliu, iar ceasul sau de aur ii joaca pe brat. «Voi conduce tara spre marea victorie. Eu! Asa va fi.»

Gigi Becali este unul din cei mai bizari politicieni de la Ceausescu incoace. Inainte de 1989 a fost cioban la tatal sau care, asa spune, i-a lasat mostenire o avere de mai multe mii de dolari, obtinuti din branza si lana. Dupa caderea dictatorului, Becali a obtinut o avere miraculoasa prin tranzactii de terenuri in Bucuresti si, potrivit propriei afirmatii, astazi, la 49 de ani, este miliardar. in momentul de fata este anchetat de DNA pentru o tranzactie dubioasa incheiata cu Ministerul Apararii.

In urma cu patru ani, Becali a devenit actionar majoritar al echipei de fotbal Steaua. Aparitiile la televiziune l-au facut cunoscut printre iubitorii de fotbal din Romania. Bogatia si elita fotbalistica nu i-au ajuns insa. in 2004, a preluat de la un fost primar bucurestean PNG si a intrat in politica. in duminica ce urmeaza, vrea sa cucereasca si scena politica internationala. Gigi Becali candideaza pentru Parlamentul European.

Misiunea lui Becali consta in «desteptarea spirituala a natiunii romane», iar sloganul partidului este “in slujba crucii si a romanimii”. “Ceilalti politicieni vor sa se imbogateasca” se infurie Becali in fotoliul rococo, “in timp ce eu ma sacrific, pentru a face bine cu tot ce mi-a dat Dumnezeu. Ei mint si eu spun adevarul. Eu nu doar vorbesc, eu si fac ceva”.

Intr-adevar, de la intrarea sa in politica Becali arunca cu bani in dreapta si-n stanga – cu conditia ca televiziunea sa-l filmeze. Finanteaza constructia multor biserici ortodoxe. Le-a daruit unor sinistrati case noi. in primavara a fost cu Maybach-ul intr-un gheto de blocuri din Bucuresti si le-a platiti celor de acolo facturile restante de electricitate. Locuitorii au demonstrat pentru ca li se taiase curentul, si unul din sloganele lor a fost “Becali, vino!”

Becali vine. Uneori in Maybach. Dar, de cele mai multe ori, din cer

Toamna tarziu, la Maglavit, o manastire din sudul Romaniei. Un elicopter aterizeaza cu grija pe o pajiste. Din el sare imediat Becali. Un grup de membri de partid zelosi misuna in jurul “domnului presedinte” si putin mai tarziu se afla toti in fata unei biserici a carei constructie este sponsorizata de Becali. Cateva sute de oameni ii scandeaza numele, mai putini decat era de asteptat. in fata bisericii sunt lazi cu Cola si apa minerala, fiecare poate bea cat vrea, Becali plateste. “Cel mai bun om al Romaniei”, spun satenii, un “Number Oine”, un “politician al maselor”.

Veti putea vedea ca Becali are vocea lui Pavarotti

Gigi Becali

Timp de doua ore binefacatorul sta in fata altarului. El a mai tinut discursuri in biserici. Astazi insa nu vorbeste, se lasa doar laudat de trimisul patriarhului pentru marinimia sa. La sfarsit, promite ziaristilor ca in curand va face un CD cu cantece ortodoxe cantate de el. “Atunci veti putea vedea ca Becali are vocea lui Pavarotti” spune razand. “Asa, si acum, plecati!”

Becali este bland in aceasta zi. Nu amoc verbal, doar putin teatru. Altfel ca la palat el profeteste ca va castiga urmatoarele alegeri prezidentiale. In 2009. Pentru ca “sunt omul cel mai tare si cel mai puternic in Romania, din punct de vedere politic, economic, spiritual, chiar si in felul cum arat!” Ca presedinte, va lua “o decizie foarte mare”, despre care nu vrea sa vorbeasca inca. “O decizie asa, in stilul Rusiei, pe care o pot lua doar eu, nimeni altcineva”.

Mai inainte va candida, mai modest, ca deputat in Parlamentul European de la Strasbourg. Ce vrea acolo? “Ii voi intreba pe toti parlamentarii din Bruxelles: Cine ne-a creat?” Face o pauza, dupa care striga: “Va intreb si pe voi!”

Raspunsul nu este cel dorit. Sare furios din fotoliu si gesticuleaza: “Nu ai inteles nimic din ce ti-am spus, nimic, vorbesc degeaba cu tine!" Tirada mai dureaza o vreme, Becali nu este decis daca sa intrerupa sau nu discutia. in cele din urma se aseaza din nou. “O vreme am fost foarte suparat pe voi, ziaristii”, spune, “dar pe urma m-am gandit ca trebuie sa pot ierta. Altfel Dumnezeu imi ia inapoi ce mi-a dat”.

Asa continua discutia, pe un ton constant sonor, cu un continut de amestec crud din ultraconservatorism, fundamentalism ortodox si parole care evoca ideologia legionara, varianta romaneasca a fascismului.

Se va intoarce la oile lui?

Nu este cazul ca Becali sa fie provocat sa faca asemenea declaratii, le face neintrebat. Intr-o limba romaneasca de mahala el condamna “pacatul”, adica sex-shopul si prostitutia, promite sa-i inchida pe homosexuali in “cartiere speciale”. Si, fireste, neaga holocaustul impotriva evreilor si romilor din Romania, pentru ca “pasnicul popor roman nu este in stare sa comita crime”.

Becali a ajuns departe in Romania. Greu de spus daca datorita mai mult sau mai putin unor asemenea afirmatii. In orice caz, nu a retractat niciodata ceva si nici nu o va face. Nici nu trebuie. Nimeni nu i-o cere. Aproape nimeni din elita politica si formatoare de opinii din Romania il ia in serios pe Becali. Televiziunea il prezinta cu predilectie in scene episodice: cum se balbaie, cum isi iese din pepeni, cum isi deschide usa Maybach-ului cu levierul. I se reproseaza doar in unanimitate ca de curand l-a injosit si l-a dat afara in fata camerelor pe antrenorul sau de fotbal, Gica Hagi. Dupa aceea a ajuns in sondaje pe locul al saselea de la cel de-al doilea.

Oare episodul Hagi il va priva de functia de presedinte? Da din maini a lehamite, este obosit, nu ii mai arde de vorbe dure. Mai bine povesteste despre viata sa ca cioban. “Daca nu voi avea succes in politica, ma voi dedica poate din nou oieritului”, anunta patetic. “Cand pazesti oile, nu esti stresat, doar stai acolo si privesti in jur. Am si acum acasa la mine, in curtea de la Bucuresti, 30 de oi, ca hobby. Uneori ma duc la ele si le privesc. imi plac oile. Ele m-au crescut si ele m-au facut atat de puternic”.