Senatorul social-democrat Serban Nicolae a confirmat luni ca a inaintat o propunere legislativa care vizeaza o modificare a masurilor preventive, respectiv arestarea preventiva numai in cazuri cu violenta, in opinia sa coruptia fiind o fapta care se pedepseste cu inchisoarea si nu cu arestul preventiv.

'Din punctul meu de vedere, coruptia este o fapta care se pedepseste cu inchisoarea si nu cu arestul preventiv. Pericolul concret pentru ordinea publica nu este dat de gravitatea faptei. Gravitatea faptei duce la angajarea raspunderii prin pedeapsa. Arestarea preventiva nu este o pedeapsa si eu as astepta ca lumea sa inteleaga ca arestarea preventiva este o masura, asa cum o spune si textul, preventiva, care ar urma sa previna ceva; daca cineva comite o fapta de coruptie va fi pedepsit cu inchisoarea, nu cu arestarea preventiva', a afirmat Serban Nicolae, citat de Agerpres, dupa audierea sa la Parchetul General, ca martor, in dosarul de santaj la adresa senatorului Gabriela Firea.

El a subliniat ca propunerea nu are nicio legatura cu parlamentarii, textul urmand sa fie aplicat, in egala masura, si unei persoane care a furat o gaina, si unui ministru care a comis un act de coruptie in exercitarea functiei, precum si a oricarei alte persoane.

'Presa va fi de fata maine la Comisia juridica atunci cand se va dezbate propunerea legislativa. In esenta e vorba de unele corectii aduse masurilor preventive, una legata de controlul judiciar, asa cum a spus Curtea Constitutionala, dar care a fost remediata partial de Guvern, cu privire la durata masurii si in ceea ce priveste chestiunea arestarii preventive pe care eu o apreciez ca fiind in doua forme, respectiv arestul la domiciliu si arestul sever', a spus Serban Nicolae.

Senatorul a adaugat ca pericolul concret pentru ordinea publica este resimtit atunci cand este vorba de acte de violenta, atunci cand e vorba de acte care pun in pericol siguranta statului sau cand este vorba despre recidivisti.

'Daca va trece aceasta initiativa, eu sper ca politicienii sa nu mai comita fapte penale, nu ca sa fie in catuse sau sa fie in arest preventiv. In asemenea situatii, nu e vorba de pericol concret pentru ordinea publica si cel mai bun exemplu l-am dat atunci cand e vorba de persoane cercetate pentru fapte de coruptie si in prezenta carora nici dumneavoastra si niciun cetatean de pe strada nu resimte stare de pericol', a explicat Serban Nicolae.

Intrebat daca are sprijin in interiorul partidului pentru acest demers, senatorul PSD a afirmat ca nu a discutat cu colegii sai si ca initiativa nu reprezinta un act politic. 'Nu se pune problema daca am sau nu am sprijinul partidului si, repet, nu e o chestiune politica. Am, daca vreti, sprijinul juristilor, al profesionistilor dreptului, care in mare majoritate imi dau dreptate si spun ca masura preventiva nu este o pedeapsa, spun ca preocuparea principala ar trebui sa fie aflarea adevarului si recuperarea prejudiciului, si mai putin incatusarea preventiva. (...) Nu m-am consultat cu Victor Ponta, sunt convins ca are aceeasi opinie ca si mine', a precizat Serban Nicolae.

El a fost audiat, luni, de procurorii Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (PICCJ) in dosarul in care fostul presedinte Traian Basescu este cercetat pentru santaj, in legatura cu declaratiile pe care le-a facut la adresa senatoarei PSD Gabriela Firea.