Fostii PDL-isti Monica Macovei si Adrian Papahagi, au initiat, duminica, un nou partid, M10 - M la puterea 10 - intr-un eveniment in care au fost lansate atacuri la adresa fostului presedinte Traian Basescu, cel pe care cei doi il sustinusera in anul 2012, in timpul suspendarii lui din functie. Macovei l-a critcat si pe actualul presedinte Klaus Iohannis, pentru modul in care l-a propus pe Eduard Hellvig la conducerea SRI si pentru politica fata de SUA. Pentru infiintarea noului partid M10, Macovei si Papahagi nu au depus inca documentele necesare la tribunal, strangerea de semnaturi fiind la inceput.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Astazi se naste partidul M la puterea 10. Astazi lansam un nou partid. Asta inseamna M: modernizarea Romaniei, inseamna merit, inseamna fiecare la locul lui pe meritul lui, munca, inseamna ca tu iti administrezi banii castigati cinstit, ci nu statul, inseamna mediu, pentru ca omul nu este calaul naturii, ci protectorul naturii, si inseamna multe alte lucruri minunate, care, iata, incep cu <>, de la <>", a spus europarlamentarul Monica Macovei, in discursul de lansare a unui nou partid, in fata a sute de simpatizanti, in mare parte tineri.

De fapt, noul partid a fost "lansat" inainte sa se constituie legal. Pe holurile Casei de cultura a Studentilor, unde a avut loc evenimentul de lansare, se strangeau semnaturi pentru fondarea formatiunii politice.

"Chiar de astazi am inceput sa strangem semnaturi. Vom strange semnaturi si dupa ce vom depune actele la judecatorie, pentru ca sunt foarte multi oameni care vor sa se inscrie in partidul M la puterea 10 si, ca atare, vor fi membri fondatori si noi ii primim cu mult drag, desigur cu criteriile de integritate de rigoare", a explicat Macovei, intr-o conferinta de presa dupa evenimentul de lansare.

Zilele trecute, Curtea Constitutionala a decis ca este neconstitutional pragul de 25.000 de semnaturi din 18 judete diferite necesar la constituirea unui nou partid.

"Avand in vedere decizia Curtii Constitutionale, speram ca Parlamentul sa-si indeplineasca datoria si in 45 de zile sa adopte o lege in acord cu decizia Curtii. (...) Ne putem astepta ca Parlamentul sa ignore decizia Curtii Constitutionale. Deci, noi ne-am apucat sa strangem semnaturi. O sa vedem cand ne oprim", a mai spus Macovei, care a propus ca partidele sa poata fi constituite si cu 3 semnaturi, in loc de minimum 25.000, cum prevede in prezent legislatia impotriva careia Curtea Constitutionala s-a pronuntat.

Noul partid M10 nu a ajuns la putere, dar se loveste de opozitie inca dinainte de a se infiinta. La usa Casei de Cultura a Studentilor, un cetatean protesta cu doua pancarte pe un singur bat: "Bine ati venit la resaparea politicii din Romania", "Democracy is a lie".

Manifestant anti-Macovei

Manifestant anti-Macovei

"De 25 de ani asistam la un rulaj de partide care toate au pretentia ca sunt alese de populatie intr-un mod democratic si totusi realitatea din tara arata cu totul altfel", explica manifestantul de ce crede ca "democratia e o minciuna". "E o instiintare a participantilor cu privire la trecutul doamnei Macovei, faptul ca s-a aflat in politica din Romania pe diverse functii de conducere, ca a candidatat pe lista unuia dintre cele mai corupte partide din Romania (PDL - n.r.), deci este beneficiara fraudelor electorale", mai spune manifestantul care se recomanda Mihai Tociu, manager al unei fundatii umanitare.

Inauntru, pe scena, Monica Macovei, care ocupa functia de europarlamentar dupa ce a fost aleasa, anul trecut, pe lista PDL, spune ca M10 nu are nicio legatura nici cu fostul PDL, nici cu actualul PNL, nici cu PSD.

"Este singurul partid din Romania de dreapta cu adevarat, este singurul partid care merge pe calea dreapta, el nu este nimic din ce avem azi pe scena politoca, niciuna din jumatatile FSN, nu e nici noul PNL, nici vechiul PSD, nu are nimic de a face cu actuala clasa politca".

  • Despre Basescu, "esece" si "succesuri"

Un alt initiator al noului partid este Adrian Papahagi, fost PDL-ist si el si, la fel ca Monica Macovei, fost sustinator al lui Traian Basescu. In plus, Papahagi a plecat din PDL alaturi de democrat-liberalii care au format Partidul Miscarea Populara, la indemnul lui Basescu.

Duminica, la evenimentul de initiere a partidului M10, Papahagi l-a criticat pe fostul sef de stat si a ironizat-o pe fiica acestuia, Elena Basescu.

"Experienta mea politica a fost mai mult <> decat <>, ca sa spun asa", a spus Papahagi, absolvent de Sorbona, facand aluzie la o celebra greseala de gramatica a Elenei Basescu.

"Am luat-o de la capat (...) crezand intr-un presedinte care promovase intelectualii refromisti, politicienii reformisti, am crezut in acel presedinte si am crezut ca o sa putem face un partid nou, reformist. N-a fost cazul nici atunci", a mai afirmat Papahagi, facand referire la Basescu si la PMP.

Basescu si Papahagi, in martie 2014. Foto: Facebook

Despre defunctul PDL nici nu mai vrea sa auda: "Am incercat eu insumi, alaturi de Monica Macovei, intr-un partid - nomina odiosa, n-o sa-l mai numesc - am imbracat haina reformismului, ne-am dus pe o scena ca aceasta, cu un public infinit mai mare, incolonat, adus cu autocarele, nu venisera liberi, ci bine organizati de satrapii locali, baroni, sefi, stabi, care i-au adus acolo sa aplaude la comanda si sa voteze tot la comanda. Tot la comanda ne-au acordat doar 5% din voturi . Atat valora in partidul acela reformismul, Codul etic. Ce a urmat a fost dezastrul pentru ei si pana la urma disparitia".

Monica Macovei este insa ceva mai rezervata fata de Basescu, de a carui sustinere s-a bucurat inca de cand ea a intrat in politica, in Gvernul Tariceanu I, ca ministru de Justitie. "A ales sa o sustina pe doamna Udrea in continuare, crede in nevinovatia dansei . Nu am ce sa comentez aici, fecare are credintele si valorile lui", a declarat Macovei, pentru HotNews.ro.

Ca membra si europarlamentar PDL, ea a apucat, in 2014, sa participe la Conventia Nationala in care democrat-liberalii au hotarat sa se alieze pentru ca apoi sa fuzioneze cu PNL, formand in prezent "noul PNL".

"Noul PNL nu exista, exista acelasi grup de politicieni , care au furat si au mintit tara atatia ani de zile", comenteaza Macovei, acum.

Nici programul politic prezentat de PNL recent "nu e nimic deosebit de ce au avut pana cum", spune Macovei.

  • Dezamagita de Iohannis

In noiembrie, la prezidentiale, dupa primul tur de scrutin, Victor Ponta avea 10 puncte peste Klaus Iohannis, social-democratul luase de partea sa mai toti candidatii care au ratat intrarea in turul doi, liberalul primea sustinere practic dintr-o singura parte. Monica Macovei avea 4,44% in runda intai si s-a hotarat sa-l sustina pe Iohannis, dupa ce "neamtul" a spus ca e de acord cu o lista de cerinte, printre care sustinerea Parteneriatului Strategic cu SUA si sprijinirea luptei anticoruptie.

Dupa doua luni din mandatul lui Iohannis, Macovei se declara "dezamagita" de presedinte, inclusiv pentru ca l-a propus pe eurodeputatul liberal Eduard Hellvig pentru functia de director general al SRI, - reclama ea - fara o consultare in cadrul NATO:

  • "Inteleg ca partenerii nostri din NATO n-au fost consultati la aceasta propunere. Si consider acest lucru inacceptabil, pentru ca suntem intr-un parteneriat si mai ales Parteneriatul strategic cu SUA este esential pentru Romania astazi, cat suntem la granita cu un razboi, in care Rusia continua agresiunea armata in Ucraina si in care la Kremlin, ieri, s-a comis un nou asasinat politic". De altfel, la evenimentul M10 s-a tinut si un moment de reculegere pentru Boris Nemtsov, opozant rus asasinat la Moscova.
  • "Sunt dezamagita ca nu a pus pe primul loc parteneriatul strategic cu SUA. Parteneriatul  strategic cu SUA este vital pentru Romania. De aceea spun ca si numirile sefilor de servicii de informatii intern si extern trebuie facute prin consultare cu partenerii straini".
  • "Sunt dezamagita de faptul ca nu respecta acele promisiuni, sunt dezamagita de faptul ca nu are o pozitie ferma in ceea ce priveste ridicarea imunitatii (parlamentarilor si ministrilor-parlamentari)".
  • Macovei a precizat ca nu regreta ca l-a sustinut pe Iohannis impotriva candidatului social-democrat Victor Ponta. "Dar oricum nu era solutia Ponta. Deci nu regret".

Ce vrea Macovei cu viitorul partid M10:

  • Lupta anticoruptie. "Noi  avem in fata un val - o clasa politica de hoti, de minciuna. Avem in fata un tsunami de coruptie, de hotie din banii nostri. Noi ne luptam cu valul, noi nu suntem pe val.
  • Vrem sa terminam cu cercul vicios care astazi apare ca un puroi plin de sange, cu partidele care sunt acum la putere si de 25 de ani guverneaza ca sa dea contracte din banii nostri, ca sa ne fure, ca apoi sa dea contracte din banii nostri, ca sa ne fure, ca api in campanie sa primeasca bani cu sacosa. De ce? ca sa castige, ca sa ajunga iar la putere, ca sa ne fure si iarasi in campanie sa ajunga iar la putere prin finantari murdare.
  • Asta se intampla in Romania si asta ne arata DNA in aceste zile. Si evident judecatorii care dau solutii".
  • Economie. "Stat minim, numai ce avem nevoie ￯ aparare, ordine publica, siguranta cetateanului, justitie, politica externa. Foarte multe ministere trebuie sa dispara, foarte mult din aparatul bugetar trebuie sa dispara. Trebuie sa ramanem numai cu acele functii esentiale ale statului. In rest, libertate"
  • Politica externa: "Vreau o tara mare, o tara puternica, puternica economic, puternica pe plan international, o tara puternica energetic, o tara relevanta, o tara care sa conteze, de care sa se tina seama".