Autoritatea Electorala Permanenta a dat publicitatii rapoartele de control al finantarii campaniei prezidentiale de anul trecut, fiind constatata incalcarea Legii finantarii partidelor politice de catre PMP, PSD, PNL, PER, Calin Popescu Tariceanu si Monica Macovei, informeaza Mediafax.

Inspectorii AEP au constatat, in urma controlului finantarii campaniei pentru alegerile prezidentiale din 2014, ca Partidul Miscarea Populara a incalcat Legea finantarii partidelor in sensul ca pe materialele de propaganda electorala nu au fost imprimate "denumirea partidului politic sau a aliantei politice ori electorale care le-a comandat" si "denumirea operatorului economic care le-a realizat". PMP, partid al carui candidat a fost Elena Udrea, a fost sanctionat cu amenda, conform legii, intre 5.000 lei si 25.000 lei.

De asemenea, AEP a constatat incalcarea legii finantarii partidelor si in cazul Aliantei Crestin Liberale PNL-PDL, pentru incalcarea acelorasi prevederi legale, fiind aplicata aceeasi sanctiune Partidului National Liberal. Din partea ACL, candidatul la prezidentiale a fost Klaus Iohannis, actualul presedinte al Romaniei.

In acelasi sens a fost sanctionat si candidatul independent Calin Popescu Tariceanu pentru nerespectarea prevederilor mentionate.

In cazul candidatului independent Monica Macovei, AEP a constatat incalcarea prevederii conform careia "cheltuielile privitoare la realizarea materialelor de propaganda electorala sunt suportate exclusiv de beneficiarii acestora - candidati independenti, partide politice sau aliante politice ori electorale".

In plus, Macovei nu a declarat la AEP prin intermediul mandatarului financiar, in termenul legal de cinci zile lucratoare, primirea donatiilor de la persoane fizice sau juridice in timpul campaniei electorale.

Conform sursei citate, un alt articol de lege incalcat de Macovei priveste faptul ca la primirea donatiei era obligatorie verificarea si inregistrarea identitatii donatorului, indiferent de caracterul public sau confidential al acesteia.

Europarlamentarul a fost sanctionat cu amenda intre 5.000 lei si 25.000 lei si cu confiscarea sumelor care au facut obiectul incalcarii legii finantarii partidelor si campaniilor electorale.

In acelasi timp, Alianta PSD-UNPR-PC, care l-a sprijinit la prezidentiale pe Victor Ponta, a incalcat, conform AEP, prevederile care obliga la imprimarea pe materialele de propaganda a denumirii partidului care le-a comandat, dar si a operatorului care le-a realizat.

PSD-UNPR-PC a mai incalcat articolul care stabileste declararea donatiilor din campania electorala si obligatia de a cheltui aceste sume doar dupa comunicarea acestora la AEP.

Mai mult, potrivit sursei citate, Alianta PSD-UNPR-PC nu a respectat, prin mandatarul financiar, conditia conform careia acesta "organizeaza evidenta veniturilor primite pentru campania electorala, a transferurilor altor fonduri provenite din veniturile obtinute in afara perioadei electorale si a cheltuielilor efectuate pentru campania electorala".

PSD a fost sanctionat cu amenda intre 5.000 lei si 25.000 lei si cu confiscarea sumelor care au facut obiectul contraventiilor.

Un alt partid sanctionat a fost Partidul Ecologist Roman, care a fost amendat si i s-au confiscat sumele obtinute in afara conditiilor impuse de legea finantarii partidelor politice.