Motiunea ACL "Victor Ponta pune in pericol statul de drept! Opriti fraudarea alegerilor de catre PSD!" a fost respinsa de plenul celor doua camere ale Parlamentului, opozitia nereusind sa stranga decat 154 de voturi pentru demiterea guvernului.Opozitia avea nevoie, pentru demiterea guvernului, de 288 de voturi.

"PDL are mai multe semnaturi si mai putine voturi. Sper ca nu s-a intamplat la fel si cu candidatul la prezidentiale", Klaus Iohannis, a spus Victor Ponta, precizand ca in aceasta sesiune nu mai pot fi depuse alte motiuni de cenzura.

Motiunea de cenzura a vizat OUG 45/2014 privind modificarea si completarea Legii pentru alegerea presedintelui Romaniei si OUG 55/2014 privind migratia alesilor locali.

Liberalii si democrat-liberalii acuzau in textul motiunii faptul ca in ultimele luni in Romania 'asaltul asupra democratiei si asupra statului de drept a atins cote alarmante', artizanul acestor 'actiuni destabilizatoare' fiind Guvernul condus de Victor Ponta.

Premierul Victor Ponta a notat, in discursul sau de la inceputul dezbaterii motiunii, ca PDL foloseste instrumentul motiunii de cenzura in campaniile electorale, asa cum a facut si la alegerile europarlamentare din primavara acestui an.

Seful executivului a incercat sa demonteze principalele aspecte criticate de democrat-liberali in motiune, incepand cu ordonanta de urgenta pentru organizarea alegerile prezidentiale, considerata neconstitutionala de PDL. Ponta a notat insa ca opozitia a fost contrazisa tocmai de Curtea Constitutionala, care a decis ca ordonanta este legala, astfel incat obiectul motiunii a disparut, din acest punct de vedere.

Un alt aspect criticat de PDL este ordonanta care permite migratia alesilor locali. "Am dat dreptul alesilor locali sa fie sinceri fata de cei care i-au ales", a argumentat Ponta, care a sustinut ca acestia au fost votati pe listele USL si "peste noapte s-au trezit cu Blaga si Iohannis".

In plus, a continuat primul ministru, "primarul PDL Radauti a si fost arestat, a vrut sa faca traseism politic cu forta".

In ceea ce priveste ordonantele de urgenta, guvernul Boc a emis 133 in 2010 si 126 in 2011, iar guvernul Ponta a emis in 2014 56. El nu a precizat cate ordonante de urgenta a emis anul trecut.

Ora 17:50 Senatorul PNL Sorin Rosca Stanescu a declarat luni, in plenul Parlamentului, ca Victor Ponta a "viciat" alegerile prezidentiale in care s-a inscris modificand legislatia electorala in favoarea sa si a "clientelei politice", potrivit Agerpres.

"Ati facut, domnule Ponta, cel putin in ultimul timp, gesturi politice si ati adoptat decizii care dovedesc ca va este teama, ca treceti printr-o perioada de panica, ca ascundeti lucruri grave. De ce va este teama? Cum altfel decat prin teama poate fi explicata precipitarea dumneavoastra de a modifica in ultimul an, inaintea alegerilor prezidentiale, legislatia electorala? Stiti bine cum suna recomandarile Comisiei de la Venetia, stiti ca prin ordonante de urgenta care, practic, lasa Parlamentul cu ochii in soare, dvs fortati limitele statului de drept. Stiti la fel bine ca si noi ca viciati alegerile prezidentiale in care v-ati inscris modificand in favoarea dvs si a clientelei politice pe care o reprezentati legislatia electorala", a spus Rosca Stanescu la dezbaterea motiunii de cenzura.

In opinia sa, "teama" ca dupa alegerile prezidentiale va pierde presedintia PSD si guvernarea justifica riscurile pe care si le-a asumat Ponta "de a fragiliza sub ochii intregii lumi statul de drept si de a readuce in Romania un deficit de democratie".

"Adevarata dvs teama ar trebui sa fie pericolul la care expuneti aceasta tara aflata intr-o conjunctura extrem de riscanta, tinand cont de agresivitatea Federatiei Ruse. De ce nu va este frica de consecintele nefaste ale politicii guvernului dvs asupra interesului national, de ce, domnule Ponta, ati tolerat ca un viceprim-ministru al Guvernului dvs sa se afle intr-un proces impotriva statului roman, intr-o chestiune tinand de interesul national si de suveranitatea acestei tari? De ce nu aveti nicio reactie privitoare la proiectul nepotrivit si periculos pentru siguranta nationala avansat de UDMR? Nu tot frica de a pierde controlul majoritatii va indeamna sa va faceti partas la tradarea interesului national?", a mai spus senatorul PNL.

Ora 18:00 Replicat lui Victor Ponta: Mai rasfirati baieti, mai rasfirati

Victor Ponta a replicat ca, atunci cand l-a vazut pe Sorin Rosca Stanescu la microfon, i-a fost teama ca si aceste simte "nevoia sa se elibereze", aluzie la declaratia de duminica a lui Robert Turcescu, cand a anuntat ca este ofiter acoperit al unui serviciu secret.

"As folosi faimosul dicton mai rasfirati, baieti, mai rasfirati, nu va eliberati toti odata", a comentat Ponta.