Prim vicepresedintele PDL, Catalin Predoiu, a acuzat PSD ca ar face presiuni asupra alesilor locali si a declarat ca in cazul in care vicepremierul Liviu Dragnea ar legifera, printr-o ordonanta "furtul primarilor", actul normativ va fi atacat in justitie.

"Vom ataca in justitie aceasta ordonanta, daca va fi emisa, vom sesiza Avocatul Poporului daca aceasta ordonanta va fi admisa, pentru a o ataca la CCR. Daca totusi ordonanta va fi adoptata si aprobata prin lege, vom ataca aceasta lege la CCR. Cer premierului, vicepremierilor, sefilor partidelor din arcul guvernamental sa inceteze subminarea democratiei prin masuri politice de fapt sau masuri legislative si sa asigure egalitatea de sanse in jocul electoral prezidential. Cer, de asemenea, serviciilor de informatii ale statului roman sa supravegheze, potrivit competentelor legale, aceste manevre care se fac si daca e cazul sa sesizeze organele in drept. Nu putem asista la subminarea democratiei din insasi Palatul Victoria", a spus Predoiu, intr-o conferinta de presa, potrivit Agerpres.

El a mai spus ca are semnale din tara ca de cateva saptamani se fac presiuni in special asupra primarilor PDL sa se inscrie in asociatia UNPR.

Presiunile sunt insotite de promisiuni privind deblocarea fondurilor europene si abundenta fondurilor guvernamentale catre circumscriptii, daca se va face acest pas de migrare politica catre aliatii PSD si catre PSD in pregatirea pasului urmator', a sustinut prim vicepresedintele democrat-liberal.

Acesta a amintit ca Dragnea a anuntat deja pregatirea unei ordonante de urgenta care, in opinia liderului democrat-liberal, legifereaza furtul politic.

"Furtul primarilor echivaleaza cu furtul votului cetatenilor. (...) Schimbarea culorii politice a primarului inseamna ignorarea votului cetateanului, inseamna o lovitura data insasi naturii sistemului democratic - principiul reprezentativitatii. Cetateni care au votat primari PDL sau PNL nu vor mai fi reprezentati daca acestia, prin manevre politice, pe portite legislative create de domnul Dragnea, se vor inscrie in PSD, dar (...) si in alte partide mai mici interesate in acest joc imoral. Este un furt post-factum al votului cetatenilor, dar si un furt anticipat al votului la prezidentiale pentru ca este cunoscut rolul major pe care primarii il au in scrutinul prezidential, in strangerea voturilor, in activarea suporterilor", a aratat Predoiu.

Vicepresedintele PDL sustine ca aceste "presiuni politice" vin de la varful PSD .

"Fata de aceste incalcari ale principiilor democratice, ale egalitatii de sanse in jocul electoral prezidential, voi sesiza comisia de la Venetia cu privire la presiunile care se fac asupra primarilor inclusiv cu privire la ordonanta lui Dragnea, daca vor indrazni sa o adopte. Le cer public sa nu adopte o astfel de ordonanta. Nu o sa fie usor s-o treaca, n-o sa fie usor sa o aplice", a mai spus Predoiu.