Presedinta Comisiei pentru afaceri europene din Senat, Anca Boagiu (PDL), solicita sefilor celor doua Camere ale Parlamentului urgentarea procedurilor parlamentare de nominalizare a unui comisar european din partea Romaniei.

Potrivit unui comunicat remis vineri publicatiei HotNews.ro, Boagiu, "solicita prin scrisori oficiale" adresate presedintilor Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea si Senatului, Calin Popescu Tariceanu, "demararea procedurilor parlamentare in contextul nominalizarii unui comisar european din partea Romaniei".

"Avand in vedere finalizarea votarii presedintelui Comisiei Europene si obligatia fiecarui stat membru al UE de a-si desemna oficial, pana la sfarsitul lunii iulie a.c., candidatul pentru functia de comisar european, solicitam sa dispuneti luarea de masuri procedurale pentru ca Romania sa intre oficial in negocieri, cu atat mai mult cu cat nici numele si nici portofoliul nu au fost inaintate Parlamentului, iar procedura legala nu a fost demarata", le scrie vicepresedinta Partidului Popular European celor doi lideri ei Legislativului Romaniei.

"Ca urmare, va fi necesara convocarea in sedinta extraordinara a Biroului Permanent Reunit si a Parlamentului pentru a fi votata candidatura dupa audierile din comisiile de specialitate", completeaza Boagiu.

In 16 iulie, senatoarea PDL i-a adresat si premierului Victor Ponta o scrisoare "ce avea ca obiect urgentarea procedurilor guvernamentale de nominalizare a unui comisar european din partea Romaniei", se mentioneaza in comunicat.

Potrivit sursei citate, demersul Ancai Boagiu "vine in contextul in care desi majoritatea statelor europene si-au desemnat reprezentantii nationali pentru functia de comisar, Romania nu a facut inca procedural aceasta nominalizare, fiind pusa in imposibilitatea de a participa la discutiile si negocierile actuale cu privire la alocarea celor mai importante portofolii ale Comisiei Europene".

In demersurile ei, Boagiu invoca Legea nr. 373 din 18 decembrie 2013 privind cooperarea dintre Parlament si Guvern in domeniul afacerilor europene.

Legea nr. 373 prevede la articolul 19 informarea Parlamentului Romaniei in legatura cu nominalizarea persoanelor in vederea ocuparii unor functii in cadrul institutiilor Uniunii Europene iar audierea acestora se va face de catre comisiile de specialitate ale Parlamentului, precizeza sursa citata.

Guvernul va trimite la Parlament nominalizarea Romaniei pentru functi de comisar european dupa ce presedintele ales al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, va transmite statelor membre propunerile sale privind alocarea portofoliilor, a infrmat, in 18 iulie, Palatul Victoria, in urma unei discutii telefonice intre premierul Victor Ponta si Juncker.

In cursul acestei zile, prim-ministrul Victor Ponta a avut o discutie telefonica cu presedintele ales al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, caruia i-a reiterat faptul ca prima optiune a Guvernului Romaniei pentru ocuparea unei pozitii in viitoarea Comisie Europeana este portofoliul Agriculturii, mentiona atunci Palatul Victoria, intr-un comunicat remis HotNews.ro .

"Domnul Juncker a luat act de aceasta propunere si l-a informat pe premierul roman ca va discuta cu toti premierii din statele UE, pentru a prelua toate propunerile privind componenta viitoarei Comisii Europene. Ulterior, domnul Juncker va transmite statelor membre propunerile sale cu privire la portofoliile care le revin in perspectiva viitoarei Comisii", se mai arata in comunicatul Guvernului.

"Conform legii, dupa acest anunt, Guvernul Romaniei va urma toate procedurile necesare, inclusiv informarea Parlamentului Romaniei", preciza sursa citata.

Executivul sublinia ca, potrivit Tratatului de la Lisabona, precum si potrivit Legii 373/2013, privind cooperarea dintre Parlament si Guvern in domeniul afacerilor europene, "Guvernul este cel care trebuie sa deruleze toate aceste proceduri si va actiona in consecinta".