Numele constructiei politice care va rezulta dupa unificarea dreptei "nu poate fi altul decat Partidul National Liberal", a afirmat marti, intr-un comunicat, purtatoarea de cuvant a liberalilor, Alina Gorghiu.

Partidul National Liberal ramane consecvent deciziilor adoptate de Congresul Ordinar din 28 iunie, care a decis cu o majoritate covarsitoare fuziunea cu PDL si faptul ca intreaga denumire, identitatea, traditia istorica si unitatea sunt valori imuabile ale PNL.

Din aceste considerente, numele viitoarei constructii politice rezultate prin fuziunea celor doua partide nu poate fi altul decat Partidul National Liberal. Momente esentiale din crearea Romaniei ca stat modern sunt strans legate de numele si identitatea PNL, iar renuntarea la aceste valori ar reprezenta un act de tradare si o uriasa pierdere pentru marele partid de dreapta care se va crea", afirma Gorghiu, citata in acest comunicat.

In opinia sa, este "vital" ca unificarea dreptei sa continue "intr-un ritm accelerat", pentru a ofeir "o sansa tuturor cetatenilor care vor sa fie guvernati altfel decat in maniera PSD, bazata pe santaj, amenintare, coruptie si drenarea banilor publici catre baroni locali".

"De aceea, orice mesaj transmis public care nu reprezinta rezultatul negocierilor dintre echipele PNL-PDL este contraproductiv si poate dauna procesului de fuziune. Cred ca cei care isi exprima puncte de vedere personale sau se pronunta fara a avea un mandat nu evalueaza in mod corect impactul negativ pe care il pot avea propriile declaratii asupra parcursului fuziunii", subliniaza Alina Gorghiu.

Replica sa vine dupa ce europarlamentarul PDL Theodor Stolojan a declarat, tot marti, ca partidul rezultat in urma fuziunii celor doua mari partide de dreapta ar trebui sa se numeasca PNL-PDL sau PNL-CD.

"Eu cred ca se poate ajunge la o solutie fara nici un fel de probleme. V-as da un exemplu: exista in Parlamentul European grupul deputatilor, care face parte din Partidul Popular European, care a fost intotdeauna cel mai numeros grup, cel mai puternic grup politic din PE. Atunci cand in acest grup au dorit sa intre conservatorii britanici care aveau un numar mult mai mic decat grupul politic al PPE, s-a adoptat formula "grupul politic PPE-CD", adica conservatorii democrati din Marea Britanie. Deci formule se pot gasi, pastrand identitatea PNL-ului, pe care nimeni nu doreste sa o schimbe, formule se gasesc. Este necesara o anumita deschidere (...). Daca cele doua partide, PNL si PDL, se impiedica de nume, atunci practic, nu merita nici sa faca fuziune, nici alianta si nici sa mai discute de unificarea dreptei", a afirmat acesta, la RFI.