UDMR pregateste un proiect de lege privind autonomia, urmand ca acesta sa fie lansat in dezbatere publica pe data de 11 iulie, au declarat pentru HotNews.ro surse din cadrul uniunii. Potrivit acestora, proiectul de lege, elaborat impreuna cu Partidul Civic Maghiar, va fi insotit si de un pachet de propuneri privind revizuirea Constitutiei. Secretarul general al UDMR, Kovacs Peter, a declarat, citat de presa maghiara, ca una din propuneri se va referi la introducerea declaratiei Marii Uniri de la Alba Iulia in Constitutie. Contactat de HotNews.ro, Kovacs Peter a confirmat ca un grup de lucru elaboreaza acest proiect de lege, dar a evitat sa intre in detalii inainte de data lansarii.

Victor Ponta si Kelemen HunorFoto: Agerpres

"Sunt doua variante de proiect de lege aflate acum pe masa de lucru. Una care se incadreaza in Constitutia actuala, cealalta are in vedere o Constitutie noua sau amendata. Pozitia UDMR este ca avem nevoie de o noua Constitutie", a precizat pentru HotNews.ro Kovacs Peter. Secretarul general al UDMR a adaugat ca Uniunea si comunitatea maghiara doresc sa atinga acest deziderat al autonomiei prin dezbateri publice, prin dialog cu partidele romanesti. "Nu vom recurge niciodata la alte variante decat dialogul politic", a subliniat Kovacs Peter.

In declaratia din 1918 exista un articol care le garanteaza minoritatilor o serie de drepturi, acest articol fiind deseori invocat de sustinatorii autonomiei. In declaratie Adunarea Nationala a proclamat, ca principii fundamentale la alcatuirea noului stat roman "deplina libertate nationala pentru toate popoarele conlocuitoare. Fiecare popor se va instrui, administra si judeca in limba sa proprie prin indivizi din sanul sau si fiecare popor va primi drept de reprezentare in corpurile legiuitoare si la guvernarea tarii in proportie cu numarul indivizilor ce-l alcatuiesc".

Pe de alta parte, sursele HotNews.ro au mai precizat ca relatiile dintre UDMR si PSD la guvernare sunt deja tensionate din cauza unui litigiu.Comisia Europeana a respins anul trecut un proiect de initiativa cetateneasca sustinut de UDMR, care prevede autonomie lingvistica si culturala pentru minoritatile autohtone. Comisia a aratat ca un astfel de proiect incalca Tratatul de la Lisabona, care arata ca astfel de chestiuni tin de competenta statelor membre, nu de competenta europeana. Ca atare, nu se poate impune o directiva europeana in acest sens, ci legi nationale (principiul subsidiaritatii).

Initiativa cetateneasca sustinuta de UDMR a strans semnaturi de la austriecii din Italia (Tiroul de Sud), germanii din Danemarca, Germanii din Belgia, italienii din Slovenia, ungurii din Slovacia, ungurii din Romania. Initiatorii au atacat decizia Comisiei la Tribunalul UE (Curtea de Justitie a Uniunii Europene). Guvernele nationale au dreptul sa se constituie parte in proces (fie de partea Comisie, fie de partea initiatorilor).

UDMR este nemultumit deoarece Guvernul Ponta, prin MAE, ar fi luat apararea Comisiei in acest proces. Potrivit surselor HotNews.ro, Kelemen Hunor ar fi avut discutii aprinse pe aceasta tema cu ministrul de externe, Titus Corlatean pentru a incerca sa schimbe pozitia guvernului in procesul cu Comisia, insa fara rezultat.

Primele tensiuni in relatia UDMR-PSD au aparut dupa anuntul premierului Victor Ponta referitor la negocierile initiate la inceputul lunii cu PPDD-ul lui Dan Diaconescu si eventuala cooptare la guvernare a acestora. La presiunile UDMR si UNPR, Ponta a renuntat la cooptarea PPDD in guvern, dar lansarea proiectului autonomiei va pune in discutie ramanerea maghiarilor la guvernare mai ales ca se apropie campanie electorala iar PSD va avea de gestionat un subiect foarte sensibil.

Lansarea proiectului de lege privind autonomia va avea loc cu putin timp inainte de scoala de vara de la Baile Tusnad. Pe 26 iulie este asteptat sa participe si premierul Ungariei, Victor Orban. La Balvanyos unt anutate dezbateri inclusiv pe tema autonomiei. Potrivit Agerpres, presedintele executiv al CNMT, Sandor Krisztina, a declarat marti, intr-o conferinta de presa la Cluj, ca alaturi de premierul Ungariei va fi prezent si europarlamentarul Tokes Laszlo.

"Premierul Ungariei, Orban Viktor, va participa la cea de-a 25-a editie a Universitatii de Vara si Taberei Studentesti 'Balvanyos' de la Baile Tusnad, alaturi de europarlamentarul Tokes Laszlo. Orban a confirmat ca va fi prezent sambata, 26 iulie. De asemenea, vor mai fi prezenti, printre altii, si secretarul de stat in Ministerul de Externe al Ungariei, Nemeth Zsolt, dar si politicieni maghiari din Bazinul Carpatic. Am invitat si politicieni maghiari din Romania, cum sunt liderul UDMR, Kelemen Hunor, sau cel al PPMT, Toro T. Tibor, dar si oameni politici din Catalonia si Tirolul de Sud. Vor fi mese rotunde in care se va discuta despre subiectul autonomiei si relatiile romano-maghiare', a mentionat Sandor Krisztina. Aceasta a mai spus ca din partea politicienilor romani nu se asteapta la prezente reprezentative.