Prim-vicepresdintele PDL Catalin Predoiu a afirmat, luni, ca prim-ministrul Victor Ponta a incalcat Constitutia cand s-a crezut comandant suprem al fortelor armate si ii cere acestuia sa spuna ce ordine a emis, transmite Mediafax.

"In weekendul de la Eurovision domnul Ponta ne-a declarat ca a fost comandant suprem citez si a fost gata sa ridice in aer avioane militare pentru a intercepta un oficial strain. As vrea sa atrag atentia asupra iresponabilitatii unei astfel de declaratii care presupune ca premierul a incalcat Constitutia. Potrivit Constitutiei, comandand suprem al fortelor armate este presedintele tarii. As dori sa-l intreb pe domnul Ponta ce demersuri si ce ordine a emis, daca le-a emis, atunci cand s-a crezut ca este comandant suprem", a precizat Catalin Predoiu intr-o conferinta de presa dupa sedinta BPN al PDL.

Predoiu a atras atentia ca este pentru a doua oara cand Ponta "face declaratii iresponsabile, asa cum a fost aceea de la fabrica de avioane, din Craiova, unde a vorbit de eventualitatea unui razboi in care Romania sa fie implicata". "Pentru astfel de pozitie, de prim ministru, domnul Ponta trebuie sa dea dovada de retinere, de calm si de stapanire de sine. Daca la o simpla declaratie pe twiter a unui alt politician iresponsabil, strain de data aceasta, domnul Ponta raspunde cu o declaratie care ridica semne de intrebare cu privire la echilibrul domniei sale, atunci perspectiva de a avea un presedinte in persoana domnului Ponta este de-a dreptul dramatica pentru romani", a apreciat Catalin Predoiu.

Predoiu a mai spus ca in opinia sa "Guvernul Romaniei nu este condus, ci pur si simplu merge din inertie, condus din spate de catre persoane invizibile", iar Victor Ponta "este doar o marioneta care face declaratii ce frizeaza iresponsabilitatea".

Vicepremierul rus Dmitri Rogozin are un rol provocator si este un personaj politic care nu are ce cauta in Romania, dar declaratiile sale impuneau o intalnire a autoritatilor romane cu presedintele Traian Basescu, comandantul suprem, care se plimba insa cu Udrea prin Arad, a afirmat duminica seara, la Antena 3, premierul Ponta.

El a declarat ca, in lipsa presedintelui, aflat "in plimbare" cu Elena Udrea la Arad, a gestionat personal situatia la nivelul ministerelor, conform angajamentelor NATO si UE ale Romaniei, interzicand inclusiv trecerea vicepremierului rus prin spatiul aerian romanesc, intrebandu-se insa de ce mai are atunci Romania un presedinte daca este nevoie ca el, ca premier, sa isi asume responsabilitatile de comandant suprem.

"In mod normal, intr-o situatie de acest gen, cand vicepremierul Rusiei provoaca Romania, ar fi trebuit sa avem o intalnire cu presedintele tarii, comandantul suprem, care era insa cu Udrea, se plimbau prin Arad. Eu am gestionat la nivelul Ministerului de Externe si al celorlalte ministere exact cum trebuia sa procedam, si anume respectand angajamentele pe care Romania le are (...) Am actionat eu ca si comandant suprem, daca el era ocupat cu altceva. Lucrurile puteau degenera, puteam sa cerem avioanelor de vanatoare romanesti sa ia o decizie. O sa iau eu acele decizii cand va fi cazul, dar atunci de ce mai avem presedinte in Romania ?", a spus Ponta.