Presedintele Traian Basescu a declarat, sambata, in legatura cu restrictia intrarii vicepremierului rus Dmitri Rogozin in spatiul aerian romanesc, ca el crede ca "cei care au luat decizia stiu ce fac si cum interpreteaza restrictiile puse unor persoane". Rogozin figureaza pe lista oficialilor rusi de rang inalt supusi sanctiunilor internationale (restrictii de calatorie) dupa implicarea sa in anexarea Crimeei de catre Rusia.

"Cei care au luat decizia cred ca stiu ce fac si cum interpreteaza restrictiile puse unor persoane. Rogozin este una dintre persoane. Sa-i fie de bine", a spus Traian Basescu, intrebat de jurnalisti despre faptul ca Rogozin a acuzat ca Romania ca nu-i permite trecerea prin spatiul sau aerian, potrivit Mediafax.

Intrebat cum a reusit aeronava sa traverseze Romania, presedintele a raspuns: "Nu stiu cum au interpretat autoritatile romane, dar nu Rogozin ma framanta pe mine acum", a spus seful statului.

Vicepremierul rus Dmitri Rogozin a scris intr-un mesaj postat sambata pe Twitter, din Transnistria, citat de agentia Itar-Tass: "La solicitarea Statelor Unite, Romania si-a inchis spatiul aerian pentru avionul meu. Ucraina nu-mi permite sa trec".

Rogozin incerca sa revina din Transnistria - unde a participat vineri la ceremonii cu ocazia Zilei Victoriei - la Moscova. "Data viitoare voi zbura la bordul unui (bombardier strategic de tip) Tu-160", a adaugat Rogozin, subliniind ca sanctiunile nu-l vor determina sa-si anuleze viitoare vizite la Tiraspol, capitala regiunii separatiste moldovene Transnistria.

De asemenea, in postarea pe Facebook, vicepremierul rus afirma ca Romania i-a inchis spatiul aerian in legatura cu sanctiuni impuse de catre Uniunea Europeana".

Vicepremierul a acuzat probleme cu transportul si joi, la venirea in regiunea separatista moldoveana, unde a asistat la parada organizata pe 9 mai, de Ziua Victoriei asupra nazismului. El a anuntat, tot pe Twitter, ca avionului sau, care se indrepta catre Chisinau, capitala Republicii Moldova, nu i s-a permis sa traverseze spatiul aerian al Ucrainei si ca a fost nevoit sa ocoleasca prin Bulgaria si Romania.

Ministerul ucrainean de Interne a dezmintit joi seara ca ar fi interzis tranzitul avionului vicepresedintelui rus Dmitri Rogozin prin spatiul aerian al Ucrainei, afirmand ca nu exista obstacole pentru zborul avioanelor rusesti, potrivit agentiei Interfax.

"Se pare ca vom merge la Chisinau prin Bulgaria si Romania, zborul va dura 4-5 ore. Ucraina nu ne-a permis trecerea prin spatiul sau aerian", a scris Rogozin joi, in mesajul postat pe Twitter. "Bine ca Ucraina nu este ca Rusia (de mare), altfel ocolirea ar dura aproximativ 20 de ore", adauga el.

Dupa ce avionul lui Rogozin a aterizat, pilotul a declarat ca a fost intrebat de catre controlori de trafic aerian din Bulgaria si Romania daca avionul transporta "un pasager (supus) unei interdictii". "Au intentionat sa trimita avioane de interceptare", a mai scris Rogozin.

Ministerul Afacerilor Externe a transmis, printr-un comunicat, ca "a luat nota cu surprindere de postarea de astazi, 10 mai 2014, de catre vicepremierul guvernului Federatiei Ruse Dmitri Rogozin pe microblogul sau, conform careia ᅡRomania la cererea SUA si-a inchis spatiul pentru zborul meu. Ucraina din nou nu-mi permite. Data viitoare o sa zbor cu TU-160ᅡ. Ministerul Afacerilor Externe apreciaza ca amenintarea cu folosirea unui bombardier strategic rus, de catre un vicepremier rus, reprezinta o declaratie foarte grava, in actualul context regional, in care Federatia Rusa a incalcat suveranitatea si integritatea teritoriala a Ucrainei, iar forte separatiste proruse violeaza grav ordinea publica din statul vecin".

In acest context, Ministerul Afacerilor Externe solicita autoritatilor de la Moscova, ministerului rus de externe, "sa precizeze public daca afirmatiile citate ale vicepremierului Rogozin reprezinta pozitia oficiala a guvernului Federatiei Ruse fata de Romania ca stat membru UE si NATO".