Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat sambata, la Braila, ca Mircea Diaconu probabil va strange semnaturile de sustinere pentru a-si depune candidatura la europarlamentare, insa Biroul Electoral Central (BEC) se va raporta la sentinta Inatlei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) si fostul liberal nu va rezolva nimic.

"Omul are dreptul de a alege, ca persoana individuala aceste forme (...) Eu inteleg dorinta domnului Diaconu de a dovedi ca nu e vinovat. Dar de fapt nu asta se va discuta acum, chiar daca domnul Diaconu va strange semnaturile si se vor duce la BEC. BEC se va raporta la o sentinta a Inaltei Curti si nu se va rezolva nimic", a spus Antonescu, potrivit Mediafax.

Totodata, liderul PNL a sustinut ca Mircea Diaconu a beneficiat de toata sustinerea partidului in momentul in care nu era vorba despre o problema legata de o sentinta definitiva a ICCJ.

"PNL nu l-a alungat asa, pur si simplu, pe domnul Diaconu, pe care il pretuim si pe care am aratat in tot acest timp de cand a venit in PNL ca il pretuim, ganditi-va totusi ca l-am propus si l-am sustinut senator pe domnul Diaconu, ca eu l-am propus pe domnul Diaconu ministru din umbra si ministru din soare, cand am venit la lumina, cand am facut un Guvern, si a fost ministru al PNL, intr-un partid in care existau mai multi pretendenti la aceasta postura", a declarat Antonescu.

Mircea Diaconu, care a demisionat din PNL miercuri, strange semnaturi pentru a candida independent la alegerile europarlamentare, in ciuda unei sentinte finale a justitiei care ii interzice ocuparea unei functii publice.

Agentia Nationala de Integritate a precizat saptamana trecuta ca decizia Curtii de Apel Bucuresti (CAB) prin care Mircea Diaconu a fost achitat, pe fond, pentru conflict de interese "nu influenteaza in niciun fel interdictia de a ocupa o functie sau o demnitate publica, respectiv cea de membru al Parlamentului European".

"Procesul penal aflat pe rolul instantelor de judecata (privind conflictul de interese - n.r.) nu influenteaza in niciun fel interdictia prevazuta de dispozitiile art. 25, alin. (2) din Legea nr. 176/2010, de a ocupa o functie sau o demnitate publica, respectiv cea de membru al Parlamentului European. Interdictia se aplica pe o perioada de trei ani, de la data ramanerii definitive a raportului de evaluare (privind incompatibilitatea lui Diaconu - n.r.), ca urmare a deciziei Inaltei Curti de Casatie si Justitie, emisa la data de 19 iunie 2012", se arata intr-un comunicat ANI.

Precizarile ANI vin dupa ce in spatiul public au fost avansate opinii potrivit carora Mircea Diaconu, in urma achitarii pe fond in procesul privind conflictul de interese, ar putea candida pentru Parlamentul European (PE).

Astfel, ANI subliniaza ca Diaconu ramane cu interdictia urmare a deciziei irevocabile luate de instanta suprema in procesul privind incompatibilitatea.

Citeste si: Sute de pensionari au semnat vineri pentru candidatura lui Mircea Diaconu la europarlamentare: Este actor bun, cult. Si cei care nu sunt intelectuali, nu sunt prosti