Romania trebuie sa-si manifeste solidaritatea cu Ucraina, condamnand orice actiune de forta ce poate fi interpretata drept o agresiune, arata presedintele Senatului, Crin Antonescu, intr-o declaratie de presa transmisa duminica si citata de Agerpres. Potrivit documentului, presedintele Senatului va solicita luni convocarea Birourilor Permanente pentru ca marti Parlamentul reunit in sedinta comuna sa adopte o declaratie privind situatia din Ucraina.

Crin AntonescuFoto: HotNews / DP

"Romania este o tara care a avut de suferit de pe urma politicii sferelor de influenta si tocmai de aceea cred ca trebuie sa ne manifestam fara ezitare solidaritatea cu Ucraina, condamnand orice actiune de forta care poate fi interpretata ca o agresiune la adresa unui stat independent", spune Crin Antonescu.

"Evenimentele care au loc in Estul Ucrainei, in special in Crimeea, sunt deosebit de grave si pot afecta stabilitatea in zona Marii Negre. Este necesar ca Uniunea Europeana, Statele Unite ale Americii, celelalte tari ale NATO, ONU sa-si exprime ferm suportul pentru statul ucrainean care are dreptul de a decide singur, fara a fi supus unor presiuni militare, politice sau economice asupra oportunitatii aderarii la spatiul valorilor democratice europene si euro-atlantice", subliniaza presedintele Senatului.

In opinia acestuia, ca tara vecina cu Ucraina, ca stat situat la frontiera rasariteana a UE si NATO, Romania trebuie sa aiba un profil mult mai pronuntat in aceste zile, sa fie mult mai activa in plan diplomatic.